Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Γλυκά κουταλιού


ΥΛΙΚΑ
  • 1½  κιλό φιρίκια
  • 1½ κιλό ζάχαρη
  • χυμός από 1 λεμόνι (και 2-3 λεμόνια)
  • ½ γρ. σαφράν (αν θέλετε)
  • 10 καρφιά γαρύφαλλα
  • λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα και ψημένα (αν θέλετε)
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε τα φιρίκια και με το κυλινδρικό εργαλείο αφαιρείτε το εσωτερικό τους που έχει τα κουκούτσια.
Έχετε νερό σε μία λεκανίτσα, που έχετε στύψει μέσα 2-3 λεμόνια και ρίχνετε τα καθαρισμένα φιρίκια για να μη μαυρίσουν.
Βάζετε τη ζάχαρη σε ευρύχωρη κατσαρόλα και προσθέτετε νερό, τόσο που να φτάνει δύο δάχτυλα πάνω από τη ζάχαρη.
Το βάζετε να βράσει μαζί με το σαφράν, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Καρφώνετε τα γαρύφαλλα πάνω στα φιρίκια και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα.
Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να ξαναδέσει το σιρόπι και τότε προσθέτετε το λεμόνι και τα αμύγδαλα και βράζετε για 1΄.
Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και μετά γεμίζετε τα ζεματισμένα και στεγνά βαζάκια.
Προσέχετε το σιρόπι να καλύπτει εντελώς τα φρούτα για να μη χαλάσουν.
ΣΗΜ.: Μικρά φιρίκια πρέπει να διαλέξετε γι’αυτό το γλυκό. Το χρώμα του γλυκού είναι λίγο άχαρο γι’αυτό μπορείτε να βάλετε σαφράν που δίνει ζωηρό κίτρινο πορτοκαλί.
Για να καταλάβετε αν έδεσε το σιρόπι, στάζετε μια σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρά σας. Αν μένει στη θέση της σαν μπαλάκι είναι έτοιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...