Γκούλας σούπα με λαχανικά
Υλικά
- μοσχαρίσιο κρέας (κιλότο): 1 κιλό
- πάπρικα γλυκιά: 1/2 κουταλιά της σούπας
- ντοματάκια κονσέρβας: 400 γρ.
- πατάτες: 300 γρ.
- αρακάς: 200 γρ.
- καρότα: 300 γρ. κομμένα σε ροδέλες
- κρεμμύδια: 400 γρ.
- σκόρδο: 1 σκελίδα, ψιλοκομμένη
- μυρωδικά: 1 δεματάκι (θυμάρι, δεντρολίβανο και δάφνη δεμένα όλα μαζί)
- ζωμός από κρέας ή από λαχανικά: 1/2 λίτρο περίπου
- ελαιόλαδο: 5 κουταλιές της σούπας
- αλάτι: όσο θέλετε
- πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε και κόβετε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε σε σιγανή φωτιά σε κατσαρόλα, μαζί με δύο κουταλιές της σούπας λάδι και μερικές κουταλιές της σούπας ζωμό λαχανικών ή κρέατος. Κόβετε σε κύβους 3-4 εκ. το μοσχαρίσιο ψαχνό και το ροδίζετε ομοιόμορφα σε άλλη κατσαρόλα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Μεταφέρετε τα κομματάκια του κρέατος στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια, ανακατεύετε για να πάρουν γεύση, προσθέτετε τα ντοματάκια κομμένα σε κομματάκια, το σκόρδο, το δεματάκι με τα μυρωδικά, την πάπρικα και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά.
- Περιχύνετε με τον υπόλοιπο ζεστό ζωμό, αφήνετε να πάρει βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα περίπου. Προσθέτετε τις πατάτες, τον αρακά και τα καρότα και περιχύνετε με τόσο ζεστό νερό όσο χρειάζεται για να σκεπάσει τα λαχανικά.
- Αλατίζετε και ανακατεύετε, ξαναβάζετε το σκεύος στη φωτιά και βράζετε για 1 ώρα ακόμη σε πολύ σιγανή ένταση. Μόλις ολοκληρωθεί το βράσιμο, ρυθμίζετε το αλάτι και το πιπέρι, αφαιρείτε το δεματάκι με τα μυρωδικά και αφήνετε να «ξεκουραστεί» το γκούλας για 10’ περίπου προτού το σερβίρετε.
Mix & Match
Ένα βολικό ερυθρό κρασί είναι ο παρτενέρ
που αναζητούμε γι’ αυτό το πιάτο. Ντοματένια και αρωματική η σούπα, μα
δεν παύει να παραμένει σούπα. Κι η σούπα, όπως ίσως γνωρίζετε, δεν τα
πάει καλά με το κρασί. Mόνο ένα Cabernet Sauvignon μπορεί να αποδειχτεί ο
ήρωας που θα τα καταφέρει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου