Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ξι βότανα για να βγει ο χειμώνας εύκολα!
Από: Ελευθερία Μαντζώρου

ginger
Έξι βότανα για να βγει ο χειμώνας εύκολα!
1. ΤΖΙΝΤΖΕΡ Το πρώτο βότανο που πρέπει να έχουμε στο σπίτι μας είναι το φρέσκο τζίντζερ. Ευτυχώς, είναι πολύ οικονομικό και άμεσα διαθέσιμο, αφού διατίθεται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Το τζίντζερ είναι καλό για κρυολογήματα, και μάλιστα στην Ασία είναι ίσως το ευρυτερα χρησιμοποιούμενο βότανο για αυτόν τον λόγο. Ως ρίζα, πρέπει να βράζεται για 5 λεπτά. Το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Για κρυολογήματα, συνδυάζεται καλά με φλούδα λεμονιού και κανέλα. Αν προσθέσουμε και μια κουταλιά μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο, έχουμε το τέλειο ρόφημα κατά του κρυολογήματος! Το ρόφημα είναι λίαν εφιδρωτικό...

Εν γένει, προτιμούμε φρέσκο τζίντζερ και όχι ξερό – έχει καλύτερη δράση. Να θυμάστε ότι το τζίντζερ έχει ευεργετική επίδραση και σε άλλα προβλήματα, όπως η οστεοαρθρίτιδα και εν γένει οι αρθραλγίες. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα με ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα (π.χ. από όσους πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή πεπτικά έλκη).
2. ΕΧΙΝΑΚΕΑΈνα άλλο σημαντικό βότανο για τον χειμώνα είναι η εχινάκεα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αφέψημα από τη ρίζα (να βράζεται τουλάχιστον 20 λεπτά), ή ακόμα καλύτερα, το βάμμα. Ασφαλώς, στα φαρμακεία υπάρχουν διάφορα σκευάσματα εχινάκεας, αλλά μπορούμε κάλλιστα να φτιάξουμε μόνοι μας το βάμμα: Γεμίζουμε ένα γυάλινο βάζο με αποξηραμένη ρίζα μέχρι το ¼ και συμπληρώνουμε με τσίπουρο. Στην αρχή ανακινούμε καλά, ώστε το αλκοόλ να εμποτίσει πλήρως τη ρίζα. Το αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο (η ιδανική εποχή για να παρασκευάσουμε το βάμμα είναι το καλοκαίρι, ειδάλλως αφήνουμε το βάζο δίπλα στο φούρνο ή σε ένα ζεστό σώμα) και περιμένουμε 2-3 εβδομάδες. Φιλτράρουμε και είναι έτοιμο!

Πώς το λαμβάνουμε; Απλό! Βάζουμε μισό δάχτυλο βάμμα (15-20 σταγόνες) σε ένα σφηνάκι, γεμίζουμε το υπόλοιπο σφηνάκι με νερό...και γειά μας!!  Να θυμάστε ότι η εχινάκεα δεν ενδείκνυται για μακροχρόνια λήψη, ούτε για πρόληψη. Όταν αισθάνεστε ότι είστε έτοιμοι να κρυολογήσετε, πάρτε 2-3 τέτοια σφηνάκια για 2 μέρες. Μπορείτε να το συνδυάσετε και με βιταμίνη C.

3. ΓΛΥΚΟΡΙΖΑΗ γλυκόριζα μπορεί να συντελέσει στην καταπολέμηση του άσθματος, εφόσον λαμβάνεται τακτικά – δηλαδή 2-3 φλιτζάνια ημερησίως για 10 συνεχόμενες ημέρες τουλάχιστον. Μπορούμε να τη συνδυάσουμε με μαραθόσπορο. Αν βρούμε την κινεζική γλυκόριζα (zhi gan cao – γλυκόριζα φρυγανισμένη με μέλι), ακόμα καλύτερα! Να θυμάστε ότι η μακροχρόνια λήψη γλυκόριζας δεν ενδείκνυται για εγκύους, για γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, για υπερτασικούς και για άτομα επιρρεπή σε οιδήματα και κατακράτηση νερού.
4. ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟΓια τις κρύες ημέρες, σας έχω μια καταπληκτική συνταγή: Χαρουπάλευρο, κακάο και μαύρο πιπέρι! Σοβαρολογώ. Απλά βάλτε μια κουταλιά από τα δυο πρώτα και μια πρέζα από το δεύτερο σε μια κούπα, αδειάστε βραστό νερό, ανακατέψτε και είναι έτοιμο! Αν θέλετε, προσθέστε και λίγη ζάχαρη ή μέλι. Θα με θυμηθείτε...
5. ΠΡΟΠΟΛΗΑπαραίτητος σύμμαχος είναι η πρόπολη. Ναι, ξέρω, δεν είναι βότανο. Είναι ζωικό προϊόν, μελισσοκομικό για την ακρίβεια. Είναι ένα πολύτιμο συστατικό για την αντιμετώπιση του βήχα, της γρίπης και του κρυολογήματος. Απλά προσθέτουμε λίγες σταγόνες στο ζεστό τσάι ή ακόμα και σε λίγο νερό (π.χ. σε ένα σφηνάκι). Η γεύση της δεν θα σας ενθουσιάσει (γι’ αυτό προτείνω το σφηνάκι...). Αλλά έχει πολύ ευεργετική επίδραση. Την προμηθευόμαστε από φαρμακεία, καταστήματα βιολογικών τροφίμων ή...την λαϊκή αγορά, από πάγκο μελισσοκόμου.
6. ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣΤέλος, χρήσιμα μπορούν να αποδειχθούν τα φύλλα ευκαλύπτου. Αυτά μπορούμε κάλλιστα να τα συλλέξουμε μόνοι μας, εφόσον αναγνωρίζουμε το δέντρο (αν βρούμε χλωρά φύλλα, ακόμα καλύτερα). Ειδάλλως, πωλούνται στα φαρμακεία, στα βοτανοπωλεία, και ακόμα και στα σούπερ μάρκετ. Ο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται για εισπνοές και κατασπλάσματα (αυτό με τα καταπλάσματα αποτελεί αντικείμενο άλλου άρθρου). Μην τον πίνετε σε τσάι, είναι ελαφρώς τοξικός.
Καλό φθινόπωρο και καλό χειμώνα να έχουμε! Να περάσουν γρήγορα, γιατί δεν μας αρέσουν τα κρύα...




Πηγή: Flow - Wellness and Training

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...