Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΡΙΓΑΝΕΛΑΙΟ: ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ ΠΟΥ "ΘΩΡΑΚΙΖΕΙ" ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ


altΑναλογιστήκατε ποτέ πως θα μπορούσε να υπάρχει ένα αιθέριο έλαιο που θα θωράκιζε τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα, θα ήταν φυσικό αντιβιοτικό και θα είχε αντιμικροβιακές ιδιότητες;
Ένα τέτοιο αιθέριο έλαιο είναι το ριγανέλαιο. Βασικό συστατικό του είναι η άγρια ρίγανη, που είναι πλούσια σε ανόργανα συστατικά, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό, βόριο, μαγγάνιο και βιταμίνες C και Α.

Η ελληνική άγρια ρίγανη είναι γνωστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη, καθώς οι περισσότεροι γνωρίζουν τις θεραπευτικές της ιδιότητες εδώ και αιώνες.

Το ριγανέλαιο, λένε οι ειδικοί, είναι ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο, ικανό να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα από μικρόβια, μύκητες, βακτήρια και ιούς πάσης φύσεως.

"Στην κορυφή όλων των αιθέριων ελαίων βρίσκεται το έλαιο της άγριας ελληνικής ρίγανης που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές- σε ορισμένες μορφές καρκίνου -ιδιότητες.

Αποτελεί από μόνο του ισχυρό αντιβιοτικό και μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού, του πεπτικού, των γεννητικών οργάνων όπως είναι η προστατίτιδα στους άνδρες και η ουρολοίμωξη στις γυναίκες που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία τους καλοκαιρινούς μήνες" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βοτανολόγος Αλκης Γρηγοριάδης.

"Δρα άμεσα κατά των αλλεργιών, διαφόρων μορφών ιώσεων, των εντερικών και πεπτικών προβλημάτων, σπαστικής κολίτιδας, τυμπανισμό, ακμή, αρθρίτιδα, πόνους στους μυς και στους τένοντες, πόνους στην πλάτη, προβλήματα των ούλων όπως ουλίτιδα, έκζεμα, ψωρίαση, μυρμηγκιές, τσιμπήματα εντόμων, έρπητες και μύκητες νυχιών.

Έρευνες δείχνουν ότι έχει αποτελεσματική δράση και στην μείωση του ζαχάρου, ενώ σε πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ το ριγανέλαιο έδειξε πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στην οξείδωση των λιποπρωτεϊνων του ορού του αίματος" επισημαίνει.

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εξωτερικά, πάντα αραιωμένο σε ελαιόλαδο: μία δόση ριγανέλαιο με 5 δόσεις λάδι βάσης. "Η ελληνική ρίγανη και μόνο αυτή είναι που έχει την κατάλληλη σύσταση. Επίσης δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με το έλαιο ρίγανης" σημειώνει ο κ. Γρηγοριάδης επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια γίνονται κτηνοτροφικά και κτηνιατρικά σκευάσματα με βάση το αιθέριο έλαιο της ρίγανης με αποτελέσματα εφάμιλλα των συμβατικών.

Ιδιαίτερα χρήσιμο για το καλοκαίρι θεωρείται και το γαλάκτωμα ρίγανης που χρησιμοποιείται για βιολογικό ράντισμα των φυτών και των οπωροφόρων δένδρων της αυλής και του κήπου.

Οι δύο βασικές ουσίες που δίνουν στη ρίγανη τις αντισηπτικές ιδιότητες είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη. Όμως είναι σημαντικό η αναλογία τους να βρίσκεται σε σωστό επίπεδο, δηλαδή υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη και χαμηλή σε θυμόλη η οποία σε μεγάλες δόσεις είναι τοξική.

Παράλληλα, η ρίγανη περιέχει ένα παράγωγό του, το ροσμαρινικό οξύ, με ισχυρότατο αντιοξειδωτικό χαρακτήρα.

Να σημειώσουμε ότι το ριγανέλαιο είναι πόσιμο αιθέριο έλαιο και η δοσολογία του είναι μία σταγόνα σε λίγο νερό ή σε ένα φλιτζάνι τσάι ή χυμό ή για ακόμη πιο εύκολη λήψη σε μια κουταλιά ελαιολάδου 2-3 φορές την ημέρα.

Για μακροχρόνια χρήση του ελαίου συνιστάται η λήψη εναλλάξ ανά διαστήματα 15 ημερών μια παύση μίας εβδομάδας. Ωστόσο, δεν πρέπει να δίνεται σε γυναίκες που εγκυμονούν, ενώ για άτομα με έλλειψη σιδήρου προτείνεται δύο ώρες πριν ή μετά το φαγητό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...