Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013


10 Εναλλακτικές θεραπείες για να γνωρίσετε τα μυστικά τους και να μυηθείτε στην τέχνη τους
10 Εναλλακτικές θεραπείες για να γνωρίσετε τα μυστικά τους και να μυηθείτε στην τέχνη τους
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η κλασική ιατρική αδυνατεί να δώσει λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα υγείας. Εκεί έρχονται να βρουν εφαρμογή –είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό με την κλασική ιατρική- οι εναλλακτικές θεραπείες, οι οποίες όμως δεν έχουν την επιστημονική εγκυρότητα της επίσημης ιατρικής. Αν και η ηλικία τους είναι χιλιάδες χρόνια, ενώ η ηλικία της επίσημης ιατρικής είναι μικρότερη από έναν αιώνα, ωστόσο δεν προσφέρουν –έστω και τυπικά- εγγύηση επιτυχίας, γιατί δεν έχουν επιστημονικότητα, όπως ματ ης κληροδότησε ο ορθολογισμός.
Τελευταία όμως οι εναλλακτικές θεραπείες αποκτούν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον και σιγά-σιγά κερδίζουν την επιστημονική μεθοδικότητα που τους έλειπε, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι ασθενείς να καταφεύγουν σε αυτές, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν υγεία και ψυχοσωματική ισορροπία. Γνωρίστε μερικές από τις πιο διαδεδομένες εναλλακτικές θεραπείες για να ανακαλύψετε κι εσείς το ‘‘γιατρικό’’ σας χωρίς να καταφύγετε στη βοήθεια των φαρμάκων.
Ομοιοπαθητική για να καταπολεμήστε τις αλλεργίες και όχι μόνο
Είναι μια αρχαία μέθοδος θεραπείας που βασίζεται στους θεραπευτικούς νόμους της φύσης, ασκείται από ειδικευμένους ιατρούς και εφαρμόζεται με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Η ομοιοπαθητική δεν θεραπεύει ‘‘ασθένειες’’ αλλά ‘‘ασθενείς’’, δηλαδή αντιμετωπίζει κάθε ασθενή σαν μια ξεχωριστή περίπτωση. Η διαφορά της από τη συμβατική θεραπευτική; Επιχειρεί να θεραπεύσει όχι απλά τα επιφανειακά συμπτώματα, αλλά κυρίως τις βαθύτερες αιτίες που εξασθένισαν έναν οργανισμό και επέτρεψαν την εμφάνιση ‘‘ασθενειών’’. Έτσι με την ομοιοπαθητική θεραπεύεται όχι μόνο η ‘‘ασθένεια’’ που προβάλλει, αλλά διαδοχικά και άλλες βαθύτερες αδυναμίες του οργανισμού.
Η ταυτότητα της μεθόδου
Πρόκειται για μια τελείως φυσική μέθοδο θεραπείας που στοχεύει στην ενδυνάμωση του ίδιου του οργανισμού κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις και αποκαθιστώντας τη διαταραγμένη του υγεία. Η ιδιαιτερότητα της ομοιοπαθητικής συνίσταται στο γεγονός ότι κάθε ανθρώπινος οργανισμός θεωρείται ενιαίο σύνολο σώματος-συναισθήματος διανόησης, το οποίο είναι ξεχωριστό για τον καθένα μας και δεν εξετάζονται μόνο τα μεμονωμένα συμπτώματα που παρουσιάζει κατά περίπτωση.
Για ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται
Ομοιοπαθητική μπορούν να κάνουν οι ασθενείς κάθε ηλικίας, από τη βρεφική ηλικία μέχρι τους υπερήλικες. Επίσης άτομα που βρίσκονται σε ειδικές καταστάσεις, όπως εγκυμοσύνη, γαλουχία, μετεγχειρητική κατάσταση κλπ., καθώς η ομοιοπαθητική δεν έχει παρενέργειες. Το θεραπευτικό φάσμα της ομοιοπαθητικής ιατρικής είναι ευρύτατο. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα επιδρούν θετικά σε πολλές νοσολογικές καταστάσεις στα διάφορα συστήματα του οργανισμού είτε πρόκειται για ασθένειες σωματικές (π.χ. πεπτικό, αναπνευστικό, κυκλοφοριακό, δέρμα κ.λ.π.) είτε ψυχικές (π.χ. αγχώδεις εκδηλώσεις, διαταραχές συναισθήματος, διαταραχές συμπεριφοράς, διαταραχές ύπνου κ.λ.π.). Η ομοιοπαθητική μπορεί επίσης να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε επείγουσες καταστάσεις (π.χ. κρίση άσθματος, αλλεργικές αντιδράσεις κ.λ.π.) όπου η δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου είναι πολύ γρήγορη και αποτελεσματική.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα: Η ομοιοπαθητική μπορεί να δράσει ανακουφιστικά στα σοβαρά και χρόνια νοσήματα, ενώ μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τον ασθενή αν βρίσκεται στα πρώιμα στάδια μιας χειρουργικής επέμβασης ή σε μετεγχειρητικό στάδιο.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα: Λόγω της ιδιαιτερότητας κάθε οργανισμού και της πολυπλοκότητας των συμπτωμάτων, ορισμένες φορές είναι δύσκολο για τον ομοιοπαθητικό ιατρό να εντοπίσει το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο που χρειάζεται κάθε ασθενής.
Πώς θεραπεύει;
Στην ομοιοπαθητική η θεραπεία επέρχεται με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, τα οποία είναι ουσίες που προέρχονται από την φύση (φυσικής, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης), παρασκευάζονται με φυσικό τρόπο και δεν έχουν καμία σχέση με τα χημικά φάρμακα. Ενεργούν πάνω σε ολόκληρο τον οργανισμό, ενισχύοντας τον αμυντικό του μηχανισμό με αποτέλεσμα τη θεραπεία και γενικότερη ανανέωση του οργανισμού και κατά συνέπεια την εξαφάνιση των επί μέρους συμπτωμάτων. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα διετίθενται σε πολλά φαρμακεία και είναι αναγνωρισμένα από τον Ε.Ο.Φ, ενώ δεν είναι επικίνδυνα, καθώς κατά τη διαδικασία παρασκευής τους έχουν αραιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καταργηθεί οποιαδήποτε πιθανότητα παρενέργειας. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δίνονται και σε περιπτώσεις που άλλα φάρμακα αντενδείκνυνται, όπως η κύηση, η ηπατίτιδα, βρεφική ηλικία κ.α.
Ρεφλεξολογία για να διώξετε το άγχος…
Η ρεφλεξολογία είναι μια μέθοδος που επιτυγχάνει με ήπιο τρόπο, χωρίς φάρμακα την πρόληψη και θεραπεία πολλών παθήσεων. Θεωρείται εναλλακτική και συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος στην κλασσική ιατρική και είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση του στρες, ενώ σας βοηθάει να διατηρείστε σε φόρμα και να έχετε καλή υγεία.
Για ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται
Η ρεφλεξολογία συνίσταται ως συμπληρωματική θεραπεία για αλλεργίες πονοκεφάλους, αναπνευστικά προβλήματα, γαστρεντερικές διαταραχές, μυοσκελετικές ενοχλήσεις (πχ. οσφυαλγία, αυχενικό σύνδρομο), καθώς και για την αντιμετώπιση ψυχοσωματικών προβλημάτων (άγχος, στρες, φοβίες κλπ).
Πώς θεραπεύει;
Σύμφωνα με τη ρεφλεξολογία, σε όλους τους ανθρώπους υπάρχουν αντανακλαστικά σημεία στα πέλματα, στις παλάμες, στα αυτιά και σε άλλα ειδικά σημεία στο σώμα μας, τα οποία αντιστοιχούν σε περιοχές του σώματος που υπάρχουν όργανα (πνεύμονες, καρδιά, ήπαρ) αλλά και σε διάφορα τμήματα του σώματός μας (χέρι, γόνατο, πλάτη). Η ρεφλεξολογία ασχολείται με τα αντανακλαστικά αυτά σημεία και με ειδικούς χειρισμούς, πιέσεις και τεχνικές ενεργοποιεί τις λειτουργίες του σώματος με σκοπό την εξισορρόπηση και την χαλάρωση. Η χαλάρωση που επιτυγχάνεται με τη ρεφλεξολογάι βοηθά το σώμα να αυτό-θεραπευτεί και να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά. Παράλληλα η ρεφλεξολογία βελτιώνει την κυκλοφορία, απαλλάσσει το σώμα από τις τοξίνες που συσσωρεύονται όταν τα ενδογενή συστήματα καθαρισμού (λεμφικό, απεκκριτικό) δε λειτουργούν σωστά και βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και μειώνει την πίεση στα νεύρα και στα αγγεία, βοηθώντας τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλα τα μέρη του σώματος.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα: Συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση του άγχους και της έντασης.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα: Τα αποτελέσματα είναι παροδικά, αν δε συνδυαστούν γενικότερα με έναν τρόπο υγιεινής και αρμονικής ζωής.
Βελονισμός για να βάλετε τέλος στην παχυσαρκία, την κυτταρίτιδα, το κάπνισμα…
Πρόκειται για μια πολύ παλιά θεραπεία που προέρχεται από την Κίνα και εφαρμόζεται όλο και περισσότερο και στο δυτικό κόσμο. Τοποθετώντας ειδικές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος –τα λεγόμενα ενεργά σημεία βελονισμού- ο βελονιστής προσπαθεί να επέμβει στη ροή της ενέργειας, εκεί που υπάρχει ανισορροπία.
Έχει καθιερωθεί διεθνώς σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα. Στερείται παρενεργειών και είναι εντελώς ακίνδυνος όταν εφαρμόζεται από σωστά εκπαιδευμένους ιατρούς που τηρούν αυστηρά τους κανόνες εφαρμογής του. Ενώ η κλασική ιατρική χωρίζει τον οργανισμό σε όσο γίνεται μικρότερα τμήματα και συμπτώματα για να βρει όλο και περισσότερες λεπτομέρειες, αντίθετα, ο βελονισμός συγκεντρώνει όσο γίνεται περισσότερα προσωπικά χαρακτηριστικά και συμπτώματα για να έχει καλύτερη αντίληψη του συνόλου του οργανισμού. Με αυτό τον τρόπο συχνά θεραπεύοντας ένα σύμπτωμα βελτιώνονται και άλλα προβλήματα, επειδή ο βελονισμός αφορά όλο το σώμα.
Πώς θεραπεύει;
Στο βελονισμό ιδιαίτερα λεπτές βελόνες –μιας χρήσεως ή ατομικές που αποστειρώνονται σε χειρουργικό κλίβανο, όπως και τα χειρουργικά εργαλεία- τοποθετούνται σε ειδικά σημεία του σώματος, γνωστά σαν ‘‘σημεία βελονισμού’’ με σκοπό:
· Να θεραπευθούν διάφορες παθήσεις
· Να ανακουφιστεί ο άρρωστος από βασανιστικά συμπτώματα
· Να προληφθεί η εκδήλωση μιας ασθένειας
· Να τονωθεί και να αναζωογονηθεί γενικά ο οργανισμός
· Να σταματήσει ο οξύς ή χρόνιος πόνος
· Να ελαττωθούν τα φάρμακα σε μια χρόνια πάθηση
· Να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο αλκοολισμός
· Να περιοριστεί το θεραπευτικό αδιέξοδο που συναντάμε συχνά σε χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα: Ο βελονισμός έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε αναπνευστικά προβλήματα και δερματοπάθειες, καθώς και στη διακοπή του καπνίσματος.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα: Για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα συνήθως χρειάζονται περισσότερες από 15 συνεδρίες σε πολύ τακτική συχνότητα (κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα).
Γιόγκα για να εξασφαλίσετε αρμονία & ισορροπία
Η γιόγκα είναι ένα σύστημα τεχνικών με ιστορία 5.000 χρόνων, που σκοπό έχει να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε έναν κόσμο εσωτερικής και εξωτερικής αρμονίας, υγείας και πνευματικότητας. Αποσκοπεί στην εξισορρόπηση σώματος, νου και συναισθημάτων και γενικότερα στη διατήρηση και βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας.
Για ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται
Η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν εξασκήσει τις τεχνικές της γιόγκα, βιώνουν μείωση των σωματικών πόνων και της νευρικής υπερέντασης (στρες), βελτίωση σε προβλήματα όπως αϋπνίες, πονοκέφαλοι, δυσκοιλιότητα, αρθρίτιδα, διακοπάθεια, αυχενικό σύνδρομο, σκολίωση κ.λπ. Πιο συγκεκριμένα η γιόγκα βελτιώνει το μυϊκό σύστημα, φτιάχνει το σώμα, καλλιεργεί ευλυγισία, δύναμη και αντοχή, καταπολεμά το στρες, θεραπεύει μυοσκελετικές ασθένειες, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνει καλό στην καρδιά και στο νευρικό σύστημα.
Πώς θεραπεύει;
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το 90% των δυνατοτήτων του εγκεφάλου είναι σε λανθάνουσα κατάσταση και παραμένει αναξιοποίητο. Η γιόγκα βοηθά να ενεργοποιηθεί το κρυμμένο δυναμικό του ανθρώπινου νου και της δημιουργικότητάς του.
Μέσα από σωματικές κινήσεις και στάσεις που περιλαμβάνουν κάμψεις και πιέσεις, με τη βοήθεια αναπνευστικών τεχνικών που οξυγονώνουν τον οργανισμό και με διάφορες μεθόδους χαλάρωσης που στηρίζονται στην αυτοσυγκέντρωση και το διαλογισμό, θα μάθετε να χαλαρώνετε και να αναζωογονείτε το σώμα και το νου, καθώς και πως μπορείτε να αναπτύξετε γερό αμυντικό σύστημα, ήρεμο, διαυγή, συγκεντρωμένο νου και συναισθηματική ευεξία, με αυξημένη αντοχή απέναντι σε δυσμενείς εξωτερικές επιδράσεις.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα: Εξασφαλίζει ευλυγισία, αρμονία και χαλάρωση, στοιχεία σημαντικά για την ψυχική και σωματική ισορροπία του οργανισμού.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα: Η γιόγκα μπορεί να έχει θεραπευτικά οφέλη για τον οργανισμό, μόνο αν συνδυαστεί με μια ευρύτερη ψυχοσωματική ευεξία ως στάση ζωής.
Σιάτσου για να ξεπεράσετε τους μυϊκούς πόνους
Σιάτσου στα ιαπωνικά σημαίνει ‘‘πιέζω με τα δάχτυλα’’. Πρόκειται για ένα είδος μασάζ που κατάγεται από τη χώρα του. Ανατέλλοντος Ήλιου, όπου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής και όχι μόνο αντιμετωπίζει μια ποικιλία από προβλήματα υγείας αλλά και βοηθά άμεσα στη διαπροσωπική επαφή και επικοινωνία.
Για ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται
· Πόνοι και εντάσεις διαφόρων αιτιών-πονοκέφαλοι-πόνοι στη μέση, πιάσιμο, κράμπες-δυσκαμψία-ρευματικοί πόνοι-τραυματισμοί από άθληση
· Αδύναμη κυκλοφορία-κρύα άκρα-διογκωμένες φλέβες-πρήξιμο και οίδημα των άκρων
· Διαταραχές του πεπτικού συστήματος-δυσκολία στη χώνεψη-καούρες-ανορεξία-δυσκοιλιότητα ή διάρροια-κολίτιδα
· Κόπωση
· Αϋπνίες
· Γυναικολογικά προβλήματα
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα: Αν συνδυαστεί με την κλασική ιατρική έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε προβλήματα των μυών και των αρθρώσεων.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα: Τα αποτελέσματα του σιάτσου ορισμένες φορές μπορεί να είναι παροδικά και να επανεμφανισθεί το το πρόβλημα μετά τη λήξη της θεραπείας.
Πώς θεραπεύει;
Η μέθοδος αξιοποιεί μια ποικιλία από τεχνικές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι μαλάξεις, οι διατάσεις και η πίεση ειδικών σημείων (acupoints). Σύμφωνα με την τεχνική του σιάτσου, η πίεση στο σώμα ασκείται με τους αντίχειρες, τα δάχτυλα, τις παλάμες, τους αγκώνες, ακόμα και με τα γόνατα, πάντα όμως κατά μήκος των ‘‘γραμμών ροής της ενέργειας’’.
Για να επιτευχθεί η θεραπεία του πάσχοντος πρέπει να εντοπιστούν οι μεσημβρινοί και οι περιοχές του σώματος που βρίσκονται σε δυσαρμονία. Όταν ο θεραπευτής φτάσει σε μια ενεργειακή διάγνωση αποφασίζει ποιοι είναι οι στόχοι της θεραπείας, δηλαδή τι χρειάζεται να επιτύχει.
Για να φτάσει κανείς στη διάγνωση, πρέπει να σχηματίσει εικόνα της συνολικής ενέργειας του ασθενούς με την ανάλυση συμπτωμάτων, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες του ιατρικού ιστορικού του. Η ανάλυση αυτή γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της κινέζικης ιατρικής και ακολουθεί η θεραπεία, η οποία για να είναι αποτελεσματική ο ασκών σιάτσου, προσπαθεί να βρει τις αιτίες των προβλημάτων του ασθενούς.
Αρωματοθεραπεία για να νικήσετε την αϋπνία
Πρόκειται για μέθοδο που αξιοποιεί τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων για τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας και της ομορφιάς. Με μασάζ, εντριβές ή μπάνιο, τα αιθέρια έλαια διεισδύουν στο σώμα, τονώνουν τον οργανισμό και ηρεμούν το νευρικό σύστημα.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα: Βελτιώνει τη φυσική και ψυχική κατάσταση μέσα από μια γενικότερη ευεξία που εξασφαλίζει στον οργανισμό, ενώ είναι ιδανική για την καλλυντική σας περιποίηση.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα: Η αρωματοθεραπεία δεν μπορεί από μόνη της να θεραπεύσει κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά εξασφαλίζει χαλάρωση, η οποία είναι απαραίτητη για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας.
Πώς εφαρμόζεται;
Η εφαρμογή της αρωματοθεραπείας στηρίζεται στη χρήση των αιθέριων ελαίων, που βγαίνουν με απόσταξη από τα φύλλα, τους μίσχους, το ξύλο, τον καρπό και τις ρίζες διαφόρων φυτών και βοτάνων.
Η κύρια μορφή αρωματοθεαπείας είναι το μασάζ, και απευθύνεται σε πολλά επίπεδα: σωματικό, συναισθηματικό, νοητικό. Η έμπειρη παρέμβαση του αρωματοθεραπευτή πάνω στο σώμα, ανακουφίζει από μυϊκούς και ρευματικούς πόνους, ‘‘πιασίματα’’, πονοκεφάλους, ημικρανίες κλπ.
Εκτός από το μασάζ, που πρέπει να γίνεται από έμπειρο αρωματοθεραπευτή, υπάρχουν και άλλες, πιο απλές μορφές αρωματοθεραπείας, για ατομική χρήση στο σπίτι σας: ποδόλουτρα/χειρόλουτρα, λουτρά για χαλάρωση, εισπνοές για ανακούφιση από κρυολογήματα. Εκτός των άλλων τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται για την παρασκεή μοναδικών καλλυντικών για το πρόσωπο και το σώμα.
Ιριδολογία: για να κάνετε ένα πλήρες check-up της υγείας σας
Η ιριδολογία είναι μια προληπτική διαγνωστική μέθοδος, που επιτρέπει στον ειδικό γιατρό να διαβάσει στα μάτια κάθε κρυφή νόσο, πολύ πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της. Πρόκειται για μια μέθοδο, με την οποία μπορεί να μετρηθεί το στρες και παρουσιάζει το πλεονέκτημα ότι με μια ματιά στην ίριδα των ματιών μπορούμε να δούμε πανοραμικά την κατάσταση της υγείας του οργανισμού. Η ανάλυση της ίριδας των ματιών γίνεται με μια απλή εξέταση την ιριδοανάλυση. Πρόκειται για μια απλή, ανώδυνη, εξέταση, χωρίς ακτινοβολία, όπου φωτογραφίζεται η ίριδα των ματιών. Τα διάφορα σημάδια, το χρώμα, η φωτεινότητα, η σκίαση ή οι κοιλότητες κάποιων περιοχών, είναι αυτά που αποκαλύπτουν τον ερεθισμό, το τραύμα ή τη δυσλειτουργία των ιστών και των οργάνων.
Πώς εφαρμόζεται;
Στην ιριδολογία η διάγνωση γίνεται με την εξέταση της ίριδας των ματιών. Σύμφωνα με τους ιριδολόγους, η φυσική κατάσταση κάθε οργάνου του σώματος αντικατοπτρίζεται σ’ ένα ειδικό σημείο της ίριδας, (του έγχρωμου μέρους των ματιών). Έτσι μια ασθένεια που μόλις αρχίζει ή μπορεί να εκδηλωθεί μελλοντικά καταγράφεται στο μάτι. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί μία ασθένεια να διαγνωσθεί πριν ακόμη ξεκινήσει να καταγραφεί δηλαδή η προδιάθεση του κάθε οργανισμού, καθώς και οι παράγοντες που ευνοούν ή καθυστερούν την ανάρρωση.
Συμβουλευτική για να έχετε μια αρμονική ψυχολογική και κοινωνική ζωή
Η διαδικασία της θεραπείας περιλαμβάνει κυρίως διάλογο και σκέψη. Ο ενδιαφερόμενος μιλάει για τον εαυτό του και το πρόβλημα που τον απασχολεί, ενώ ο συμβουλευτικός ψυχολόγος τον ενθαρρύνει να σκεφτεί πάνω σε θέματα που σχετίζονται με το πρόβλημα και να επεξεργαστεί νέες λύσεις στο πρόβλημα αυτό.
Γενικά η συμβουλευτική είναι μια ‘‘διαδικασία αλληλεπίδρασης μεταξύ του συμβούλου και των ατόμων που απευθύνονται σ’ αυτόν και ο γενικός στόχος της είναι να δώσει στα άτομα ευκαιρίες να επεξεργαστούν θέματα που τα απασχολούν με σκοπό να ζήσουν μια πιο ικανοποιητική και πολύπλευρη ζωή, προσωπικά, αλλά και σαν μέλη μίας ευρύτερης κοινωνίας. Για την εφαρμογή της συμβουλευτικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες, μέθοδοι, θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις οποιασδήποτε κατεύθυνσης.
Για ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται
Η συμβουλευτική-ψυχοθεραπευτική παρέμβαση από ειδικά εκπαιδευμένο ψυχολόγο, ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου επικρατεί:
· Επίμονη αίσθηση του ανικανοποίητου
· Συναισθήματα μοναξιάς, θλίψης, αποτυχίας, άγχους και έντασης
· Χαμηλή αυτοπεποίθηση
· Ανεξήγητη κόπωση ή αϋπνίες
· Δυσκολίες επικοινωνίας στις συζυγικές, οικογενειακές, εργασιακές & διαπροσωπικές σχέσεις
· Έντονες διακυμάνσεις σωματικού βάρους που μπορεί να συνδέονται με διαταραχές διατροφής (ψυχογενής ανορεξία, βουλιμία, παχυσαρκία)
· Δυσκολίες στον έλεγχο του θυμού (βίας και επιθετικότητας)
· Σεξουαλικά προβλήματα ή ανησυχίες
· Προβλήματα που συνδέονται με τη συμπεριφορά του παιδιού, την επίδοση του στο σχολείο
· Ένταση & άγχος στην οικογένεια εξαιτίας της δυσκολίας των μελών της να αντιμετωπίσουν την ύπαρξη χρόνιων ασθενειών (AIDS/HIV, καρδιοπάθειες, στειρότητα, διαβήτης, καρκίνος, κατά πλάκας σκλήρυνση, κ.α.)
· Προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο, στο χώρο δουλειάς και γενικότερα σε κάθε είδους αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή μας.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα: Η συμβουλευτική έχει αξιοσημείωτα θετική επίδραση στην αντιμετώπιση προσωπικών και οικογενειακών προβλημάτων και αποτελεί ένα είδος εξομολόγησης-κάθαρσης για τον ασθενή.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα: Με δεδομένο ότι απευθυνόμαστε σε ειδικό επιστήμονα με έγκυρα και πιστοποιημένα υψηλά επαγγελματικά προσόντα και μεγάλη εμπειρία, η καλή συνεργασία μαζί του και το αποτέλεσμα που θα έχει εξαρτάται από τα αισθήματα άνεσης, ασφάλειας και εμπιστοσύνης που καλλιεργεί ο ίδιος.
Ρέικι για να γεμίσετε ενέργεια
Το ρέικι είναι μια ολιστική θεραπεία για το σώμα, το νου και το πνεύμα. Πρόκειται για μαια ασφαλή, απλή και φυσική θεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιεί τη μετάδοση ζωτικής ενέργειας με το άγγιγμα των χεριών.
Πρόκειται για ένα θεραπευτικό σύστημα ιδιαίτερα ευχάριστο, χαλαρωτικό και εξυψωτικό, που χαρίζει αναζωογόνηση και τόνωση, απαλλάσσοντας τον οργανισμό από το άγχος, την ανασφάλεια, το φόβο και την αρνητικότητα. Χαρίζει δύναμη και οδηγεί σε έναν εσωτερικό χώρο αρμονίας, κατανόησης, απλότητας και ισορροπίας. Είναι εύχρηστο και ιδιαίτερα εύκολο και όλοι μπορούν να μάθουν ρέικι για αυτοθεραπεία ή για να το εφαρμόσουν σε άλλα άτομα.
Πώς θεραπεύει;
Το ρέικι χρησιμοποιεί το άγγιγμα των χεριών για να διοχετεύσει την ζωτική ενέργεια που υπάρχει στο σύμπαν. Μεταδίδεται από το δάσκαλο στο μαθητή με τη διαδικασία που ονομάζουμε συντονισμό. Οι συντονισμοί ρέικι δίνονται σε τρία επίπεδα: τον πρώτο, δεύτερο και τρίτο βαθμό.
Η εφαρμογή του ρέικι γίνεται είτε απευθείας στο σώμα είτε από απόσταση. Συγκεκριμένα, στην απευθείας μετάδοση ενέργειας ο θεραπευόμενος ξαπλώνει αναπαυτικά στο κρεβάτι θεραπεία φορώντας κάτι άνετο και ο θεραπευτής ρέικι τοποθετεί τα χέρια του στο κεφάλι του θεραπευόμενου και σιγά-σιγά προχωράει, αλλάζοντας τις θέσεις των χεριών μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια του σώματος. Η ενέργεια μεταδίδεται με την επαφή των δύο χεριών σε περισσότερες από δεκαέξι θέσεις στο σώμα, με πεντάλεπτη διάρκεια περίπου, σε κάθε θέση.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα: Είναι πολύ απλή μέθοδος στην εφαρμογή της και αρκετά αποτελεσματική. Μαθαίνεται εύκολα και γρήγορα από οποιονδήποτε.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα: Για να αποκομίσει κανείς τα οφέλη του ρέικι, θα πρέπει να ακολουθήσει ευρύτερα έναν πιο ‘‘πνευματικό’’ τρόπο ζωής.
Για ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται
Γενικά το ρέικι ενδείκνυται για όλους όσους έχουν ανάγκη από αυτοπεποίθηση και θετική ενέργεια, καθώς βοηθά το άτομο να ανακαλύψει τη δύναμη που έχει μέσα του για αυτοθεραπεία, καθώς λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα: στο φυσικό, στο συναισθηματικό, στο νοητικό και στο πνευματικό. Χαρίζει σωματική δύναμη και ευεξία καθώς και συναισθηματική και νοητική καθαριότητα και διαύγεια, ενώ παράλληλα μειώνει ή εξαφανίζει τον πόνο. Επιπλέον, ενισχύει όλες τις φυσικές λειτουργίες του σώματος, εξασφαλίζει καθαρή ζωτική ενέργεια εκεί που τη χρειάζεται κάθε άτομο και μας βοηθά να ζούμε πιο συνειδητά στην καθημερινότητα, απελευθερώνοντας τα συναισθήματά μας και καλλιεργώντας τη θετική μας στάση απέναντι στη ζωή και την αυτοπεποίθησή μας.
Φενγκ σούι για να εξασφαλίσετε αρμονία στο χώρο & στη ζωή σας
Το φενγκ σούι, η αρχαία κινεζική τέχνη που ασχολείται με τη διακόσμηση του ‘‘χώρου όπου ζούμε’’, έχει σκοπό να εξισορροπήσει την ενέργεια στο περιβάλλον γύρω μας και να μας δείξει ότι όλα όσα μας πλαισιώνουν έχουν τεράστια επίδραση στην υγεία μας, τη συμπεριφορά μας, στις σχέσεις και την επιτυχίας μας. Εφαρμόζοντας τις έξυπνες και απλές αλλαγές στη διακόσμηση και τη διαρρύθμιση του σπιτιού και του εργασιακού σας χώρου, σύμφωνα με τις αρχές του φενγκ σούι, μπορείτε να επηρεάσετε θετικά τη ζωή σας.
Για ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται
Το φενγκ σούι είναι ιδανικό για όσους θέλουν να εξασφαλίσουν αρμονία και ισορροπία στο χώρο τους, αποκομίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερη θετική ενέργεια από το περιβάλλον. Γενικότερα πρόκειται για ένα σύστημα ρύθμισης του περιβάλλοντος χώρου που μας επιτρέπει να ζούμε σε αρμονία με αυτόν, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει ή να αλλάξει την κατάσταση της υγείας, της ευημερίας μας, την οικογενειακή μας ζωή και τις σχέσεις μας.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα: Κατά την είσοδό μας σε έναν χώρο ο οποίος λειτουργεί κάτω από την τεχνική τοποθέτησης και διαμόρφωσης φενγκ σούι, λίγο πολύ ο καθένας μπορεί να αισθανθεί περισσότερη ισορροπία σε όλα τα επίπεδα ύπαρξής του(φυσικό-συναισθηματικό-νοητικό), ενώ η ηρεμία και η χαλάρωση γίνονται πιο προσιτές σαν αισθήσεις.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα: Το φενγκ σούι, δεν είναι πλήρως ξεκαθαρισμένο ούτε από τους ίδιους τους Κινέζους ούτε και από άλλους μελετητές. Το μαθηματικό μοντέλο της συσχέτισης αντικειμένων και κατευθύνσεων είναι μία μοναδική τεχνική η οποία περιγράφεται μόνο σε αρχαία κινέζικα έγγραφα τα οποία ποτέ δεν εξηγήθηκαν πλήρως από κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...