Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Χωριάτικο φύλλο (για αλμυρές πίτες)

Χωριάτικο φύλλο (για αλμυρές πίτες)

Μοιράσου το

Υλικά

  • Για μεγάλο ταψί 40- 45 εκατ
  • 4 - 4 ½ του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό ή και περισσότερο
  • 3- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι ή χυμό λεμονιού.
  • επιπλέον αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα

Εκτέλεση

  1. Αναμειγνύετε 4 φλιτζάνια αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ανοίγετε μια λακκούβα στο κέντρο. Προσθέτετε το νερό, το λάδι και το ξίδι ή το χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι δούλευε το αλεύρι με το υγρό ώσπου να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη και τη ζυμώνετε μέσα στο μπολ, προσθέτοντας λίγο αλεύρι ακόμη ή νερό, αν χρειάζεται, για 10’ λεπτά περίπου. Η ζύμη θα πρέπει να είναι απαλή στην υφή, ελαστική και λεία.
  2. Την σκεπάζετε και την αφήνετε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον για 1 ώρα πριν τη χρησιμοποιήσετε. Κατόπιν ξαναπλάθετε για λίγο τη ζύμη ,τη χωρίζετε σε 10 μπαλάκια που τα ανοίγετε με λεπτό πλάστη (βέργα) πάνω σε επιφάνεια αλευρωμένη ή πασπαλισμένη με νισεστέ.

Συμβουλή

Φύλλο αφράτο με γιαούρτι
Το φτιάχνουν στα νησιά του Ιονίου αντικαθιστώντας το 1/3 του νερού με στραγγιστό γιαούρτι το οποίο προσθέτουν στο αλεύρι μαζί με το λάδι.
Φύλλο τραγανό ρουμελιώτικο
Το φτιάχνουν οι Ρουμελιώτισσες, μειώνοντας την ποσότητα του νερού και αντικαθιστώντας την με ελαιόλαδο. Το πρόσθετο λάδι έχει σαν αποτέλεσμα το φύλλο να γίνει λίγο πιο τραγανό.
Ηπειρώτικο φύλλο
Οι Ηπειρώτισσες καυχιούνται ότι το δικό τους φ’υλλο είναι το καλύτερο και το φτιάχνουν μειώνοντας την ποσότητα του νερού κατά ½ φλιτζάνι και προσθέτοντας στη ζύμη 1 μεγάλο αυγό χτυπημένο. Εκείνο πάντως που κατά τη γνώμη μας κάνει τη διαφορά είναι η τεχνική στο ζύμωμα. Στην πρώτη φάση αναμειγνύουν το αλεύρι και το αλάτι σε μια μεγάλη λεκάνη και ανοίγουν μια λακκούβα στο κέντρο. Προσθέτουν εκεί το αυγό . Με το ένα χέρι ραντίζουν με νερό, (λίγο κάθε φορά) και καθώς ραντίζουν, ζυμώνουν το αλεύρι πιέζοντάς με τη γροθιά τους δηλαδή «γρονθοκοπώντας» τη ζύμη. Συνεχίζουν έτσι μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια ζύμη λεία και σφιχτή. Που δεν πρέπει να κολλάει. Στη συνέχεια κόβουν τη ζύμη σε τόσα κομμάτια (μπαλάκια) όσα φύλλα προβλέπει η συνταγή. Αλείφουν την κάθε μπάλα με 1 κουταλάκι ελαιόλαδο και τα αφήνουν στην άκρη, σκεπασμένα με μια πετσέτα της κουζίνας, για να ξεκουραστεί επί 20 λεπτά περίπου. Τέλος ανοίγουν το φύλλο με τη βέργα.
Κρητικό ΦύλλοΟι περισσότερες μαγείρισσες προσθέτουν 1 κουταλάκι μαγιά στο αλεύρι μαζί με το αλάτι και λίγη ρακή (αντί για ξίδι στη βασική συνταγή). Επίσης μειώνουν την ποσότητα του νερού και αυξάνουν αντίστοιχα του ελαιόλαδου
Όλα τα σπιτικά φύλλα μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο, σε μια αεροστεγώς κλεισμένη σακούλα μέχρι 3 ημέρες. Για να τη χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να τη φέρετε σε θερμοκρασία δωματίου πρώτα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...