Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α Ν Ο Ι Α !!


Η γυμναστική προστατεύει από την άνοια

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Η συστηματική γυμναστική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που διήρκησε 35 χρόνια.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, στην Ουαλία, άρχισαν τη μελέτη το 1979 με 2.235 εθελοντές.
Όπως διαπίστωσαν, ο τρόπος ζωής επηρεάζει σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος άνοια όταν γεράσει, καθώς εκτός από την γυμναστική, η υγιενή διατροφή, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, το υγιές σωματικό βάρος και η αποφυγή του καπνίσματος επίσης φάνηκε να δρουν προστατευτικά.
Όσοι εθελοντές ακολουθούσαν ταυτοχρόνως τέσσερις από τους πέντε αυτούς παράγοντες, διέτρεχαν κατά 60% μικρότερο κίνδυνο άνοιας και εκφύλισης των νοητικών λειτουργιών τους, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS One».
Είχαν επίσης κατά 70% λιγότερες πιθανότητες διαβήτη, στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού, σε σύγκριση με όσους δεν ακολουθούσαν κανέναν από τους πέντε παράγοντες.
Εντούτοις, εξετάζοντας μεμονωμένα τους πέντε παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο είχε η άσκηση, η οποία συχνά ήταν κάτι τόσο απλό όσο το περπάτημα με γρήγορο βήμα κάθε μέρα, επί τουλάχιστον μισή ώρα.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πήτερ Έλγουντ, καθηγητής στο Τμήμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας & Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Κάρντιφ, δήλωσε ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι πολύ πιο ωφέλιμος απ’ ό,τι η οποιαδήποτε ιατρική θεραπεία ή άλλο προληπτικό μέτρο.
«Η έκταση της μείωσης στη συχνότητα της άνοιας και όλων των άλλων νοσημάτων χάρη σε αυτά τα απλά, υγιεινά βήματα πραγματικά μας εξέπληξε και έχει τεράστια σημασία, δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού», είπε.
«Δυστυχώς, όμως, πολύ λίγοι άνθρωποι υιοθετούν έναν τόσο υγιεινό τρόπο ζωής», πρόσθεσε. Όντως, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις 1% των ενηλίκων υιοθετούν και τους πέντε προστατευτικούς παράγοντες.
Όπως επισήμανε, όμως, έστω και έναν από τους παράγοντες να είχαν υιοθετήσει οι μισοί από τους εθελοντές της μελέτης, θα είχαν καταγραφεί στα 35 χρόνια που μεσολάβησαν 13% λιγότερα κρούσματα άνοιας, 12% λιγότερα κρούσματα διαβήτη, 6% λιγότερα αγγειακά νοσήματα και 5% λιγότεροι θάνατοι.
Οι ερευνητές του Κάρντιφ υπολόγισαν επίσης ότι η ανθυγιεινή ζωή ευθύνεται για το 10% του κόστους της υγείας στην Ουαλία από τότε που άρχισε η μελέτη.


Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...