Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η σωστή διατροφή χαρίζει υγεία στα αγγεία

Η υγεία συνδέεται άμεσα με τη διατροφή και αυτό δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει. Οι φραγμένες αρτηρίες, που έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, ταλαιπωρούν ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Ωστόσο, η τόνωσή τους και η διατήρηση της καλής υγείας τους, είναι αποτέλεσμα μιας ισορροπημένης διατροφής. Οι τροφές λοιπόν που καταναλώνουμε, θα πρέπει να γνωρίζουμε αν τελικά βελτιώνουν την υγεία των αρτηριών ή είναι επιζήμιες για τον οργανισμό μας.


Οι αρτηρίες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο, αλλά και θρεπτικές ουσίες από την καρδιά προς τον υπόλοιπο οργανισμό. Τόσο όμως οι ακατάλληλες τροφές όσο και η ηλικία του οργανισμού, μειώνουν τη ροή του αίματος, αφού σχηματίζονται στα εσωτερικά τοιχώματά τους αποθέσεις λιπαρών ουσιών, χοληστερόλη και κυτταρικά απόβλητα.

Η καλή υγεία των αγγείων σίγουρα δεν εξασφαλίζεται με μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, αφού και τα δύο έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα συναντώνται, κυρίως, στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, όπως και στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Αποφύγετε, λοιπόν, την κατάχρηση της κρέμας γάλακτος και των λιπαρών τυριών. Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται στα τυποποιημένα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως τα μπισκότα, τα τσιπς, τα πρόχειρα τηγανιτά φαγητά. Και οι δύο αυτές κατηγορίες επιβαρύνουν την υγεία των αγγείων της καρδιάς.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόφιμα που έχουν ευεργετική δράση για την υγεία των αγγείων, κυρίως λόγω του αντιοξειδωτικού τους φορτίου. Πιο συγκεκριμένα, οι πολυφαινόλες, είναι το σύνολο των αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την «κακή» χοληστερόλη. Οι τροφές αυτές, οι οποίες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στο σώμα και τις εξουδετερώνουν.

Τέτοιες τροφές είναι:

•    Πράσινο τσάι: Η κατανάλωσή του βελτιώνει την υγεία των ευαίσθητων επιθηλιακών κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων και βοηθά στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, χάρη στην περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή.
•    Ντομάτες: Το λυκοπένιο (αντιοξειδωτική ουσία) συμβάλλει στην πρόληψη σκλήρυνσης των αρτηριών.
•    Ρόδι: Τόσο το φρούτο όσο και ο χυμός έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και κατά συνέπεια μειώνουν τις βλάβες στα αγγεία.
•    Κόκκινο κρασί: Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και λόγω της περιεκτικότητας του σε αλκοόλ -η κατανάλωσή του με μέτρο- βοηθά στην αγγειοδιαστολή.
•    Σκόρδο: Η χρήση του ακόμη και στα χάπια πιέσεως, δηλώνει πως η δράση του είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία των αγγείων. Το σκόρδο έχει αναφερθεί ότι μπορεί να εμποδίσει την αποτιτάνωση στεφανιαίων αρτηριών και να μειώσει το μέγεθος της αθηρωματικής πλάκας που έχει σχηματιστεί.
•    Λιπαρά ψάρια: Τα ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, προλαμβάνουν τη δημιουργία θρόμβων και την οξείδωση της χοληστερόλης, αφού είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.
•    Ξηροί καρποί: Τα καρύδια μειώνουν την οξείδωση των λιπαρών οξέων στο αίμα και έτσι και την εναπόθεση λιπιδίων στα τοιχώματα των αγγείων, αφού είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.
•    Νιφάδες βρώμης: Βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα και στην καλή υγεία των αγγείων, αφού είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και φλαβονοειδή (αντιοξειδωτική ουσία).
•    Μαύρη σοκολάτα και κακάο: Είναι πολύ καλή πηγή φλαβονοειδών, τα οποία βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Βασική προϋπόθεση για την καλή υγεία τω αγγείων είναι η κατανάλωση υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο.
•    Σπανάκι: Είναι καλή πηγή λουτεΐνης (καροτενοειδές), το οποίο βοηθά στην άμυνα κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη καρδιακών προσβολών.
•    Ελαιόλαδο: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, με αποτέλεσμα να βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης στο αίμα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως, ακόμα και αν η διατροφή μπορεί να βελτιώσει και να τονώσει την υγεία των αγγείων καρδιάς, θα πρέπει σίγουρα να συνδυαστεί με κάποια φυσική δραστηριότητα.


 Της ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΚΟΓΚΑ
Επ. Τεχνολόγος Τροφίμων MSc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...