Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΤΙ ΤΡΩΜΕ Κ ΠΟΤΕ! ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ!

Οι σωστές τροφές, τη σωστή στιγμή!

Από στις Δεκεμβρίου 20, 2013
salata-aporia
Κάθε τροφή έχει διαφορετική επίδραση στον οργανισμό μας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχουμε πότε καταναλώνουμε κάθε τι, ώστε να εκμεταλλευόμαστε το μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχει να μας δώσει. Το timing είναι μια έννοια που αφορά κάθε τομέα της ζωής μας. Από τις ανθρώπινες σχέσεις και την  αποστολή βιογραφικού μέχρι και την κατανάλωση των τροφών. Δεν είναι όλες οι ώρες της ημέρας ίδιες για εμάς και για το σώμα μας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη κάθε φορά που αποφασίζουμε με τι θα το τροφοδοτήσουμε.

Οι εκάστοτε τροφές έχουν διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό, γι’ αυτό  είναι σημαντικό να προσέχουμε πότε τις καταναλώνουμε ώστε να εκμεταλλευτούμε το μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν να μας δώσουν. Οι θρεπτικές ουσίες που λαμβάνουμε ενεργοποιούν συγκεκριμένες ορμόνες στον οργανισμό κάθε φορά, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τη διάθεση και την ενέργειά μας, αλλά και όλα όσα σχετίζονται με αυτές τις δυο μεταβλητές.
Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε, όχι μόνο τι πρέπει να καταναλώνουμε, αλλά και το ποια χρονική στιγμή είναι η καλύτερη για κάθε τι που τρώμε.

Τι τρώμε λοιπόν….
… μετά από έντονη άσκηση
Όταν «δυσκολεύετε» τους μυς σας μέσα από έντονη άσκηση, αυτό που ουσιαστικά κάνετε είναι να τους εκπαιδεύετε περισσότερο για τις δυσκολίες που τους επιφυλάσσετε στο μέλλον, καθώς όσο περισσότερο ασκούνται, τόσο πιο δυνατοί γίνονται. Αυτός ο παγκόσμιος κανόνας που ισχύει με όλα, ισχύει και με τους μυς του ανθρώπινου σώματος αλλά για να εκμεταλλευτείτε πλήρως τις δυνατότητές τους, πρέπει να τους παρέχετε τις σωστές ουσίες που θα τους βοηθήσουν στην πλήρη ανάπτυξή τους.
Ακολουθήστε την εξής φόρμουλα:
Μετά από έντονη άσκηση έχετε στο νου σας την αναλογία υδατανθράκων και πρωτεΐνης σε 2:1 ή αν πρόκειται για πολύ έντονη άσκηση σε 3:1. Οι υδατάνθρακες θα αναπληρώσουν τις αποθήκες γλυκογόνου, που είναι και αυτές που παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό, ενώ η πρωτεΐνη θα δομήσει τους μύες.
Φροντίστε να τρώτε 30 λεπτά, με μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, γιατί σε αυτό το διάστημα το σώμα σας θα απορροφήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις θρεπτικές ουσίες. Δοκιμάστε ακόμα ένα ποτήρι σοκολατούχο γάλα ή ένα κομμάτι ψωμί 100% ολικής άλεσης.

…μετά από μια επαγγελματική συνάντηση διαρκείας
Εάν μετά από μια 2ωρη παρουσίαση για τους ετήσιους στόχους της εταιρείας σας, νιώθετε ελαφρώς θολωμένοι, τότε δοκιμάστε να μασουλήσετε μερικά αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα προσφέρουν υγιή λιπαρά και πρωτεΐνη που είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός και όχι αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι -δηλαδή η ζάχαρη- για να μείνει ξύπνιος και δραστήριος.Οι  υδατάνθρακες ολικής άλεσης παρέχουν στον οργανισμό τη γλυκόζη που απαιτείται για την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ η πρωτεΐνη είναι αυτή που θα σας κάνει να θυμάστε στο τέλος της ημέρας τους εταιρικούς στόχους που παρουσιάστηκαν στο meeting. Πιο συγκεκριμένα, η τυροσίνη, αμινοξύ που βρίσκεται στην πρωτεΐνη είναι μια εκ των υπευθύνων για την ενέργεια και ετοιμότητα της εγκεφαλικής λειτουργίας.

…μετά από έναν μαραθώνιο
Μετά από έναν αγώνα αντοχής, όπως είναι ο μαραθώνιος, η πρώτη σας έννοια πρέπει να είναι η αναπλήρωση του χαμένου ιδρώτα και η ανατροφοδότηση των αποθηκών γλυκογόνου του σώματος. Τα ποτά που περιέχουν κυρίως υδατάνθρακες, βιταμίνες και ποσότητα πρωτεΐνης, είναι η ιδανική λύση για την αναπλήρωση όσων ουσιών χάσατε, μέχρι να περάσετε τη γραμμή του τερματισμού.
Δεδομένου ότι τα υγρά και οι υδατάνθρακες χωνεύονται ευκολότερα από τα στερεά και τις πρωτεΐνες, οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων κατά κύριο λόγο προτιμούν το γάλα, απλό ή σοκολατούχο μετά το πέρας της διαδρομής τους. Το σοκολατούχο γάλα μάλιστα, τηρεί την 3:1 αναλογία, υδατανθράκων και πρωτεΐνης ενώ είναι καλύτερη πηγή ηλεκτρολυτών, ειδικά καλίου, από οποιοδήποτε ενεργειακό ποτό.
…μετά από μια «άυπνη» νύχτα
Αν μετά από μια άυπνη νύχτα δυσκολεύεστε να σταθείτε όρθιοι και νιώθετε έτοιμοι να καταρρεύσετε, ξέρετε ήδη που οφείλεται αυτό. Μια τέτοια νύχτα όμως ευθύνεται και για την αυξημένη σας όρεξη την επόμενη μέρα και την τάση λαιμαργίας που παρατηρείτε.
Για να καταπολεμήσετε την υπερφαγία που έπεται μιας ανήσυχης νύχτας ξεκινήστε τη μέρα σας με άπαχη πρωτεΐνη. Δοκιμάστε καρύδια ή άπαχο κρέας, τα οποία θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα, ενώ καλή λύση είναι και ένα γιαούρτι με μπανάνα.

… μετά από μια νύχτα διασκέδασης και ποτού
Η εκτεταμένη κατανάλωση αλκοόλ είναι τοξική  για τον οργανισμό, με αποτέλεσμα το σώμα να αντιδρά με αντιφλεγμονώδεις διαδικασίες όταν κατακλύζεται από αυτό, ώστε να προστατεύσει τον οργανισμό από βλάβες που τυχόν μπορεί να προκληθούν στα κύτταρα και τα ζωτικά όργανα.
Οι καλύτερες λύσεις για να καταπραΰνετε τον οργανισμό μετά από μια νύχτα γεμάτη αλκοόλ, είναι το ψωμί ολικής άλεσης και τα αυγά. Το σώμα την  νύχτα που έχει περάσει έχει στερηθεί βιταμίνες της οικογένειας Β και ψευδάργυρο και αυτές τις ελλείψεις έρχονται να καλύψουν το ψωμί με τα αυγά. Τέλος, ένα παγκόσμιο φάρμακο για το μεθύσι είναι ένα νηφάλιο κοκτέιλ που είναι το Virgin Bloody Mary, του οποίο ο τοματοχυμός θα αναπληρώσει, όχι μόνο τις ουσίες που χάσατε, αλλά και το νερό που χρειάζεται τόσο πολύ ο οργανισμός σας την επαύριον της κατάχρησης.

clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...