Λάχανο
Για υγεία και καλό ύπνο! Μπορεί οι περισσότεροι να αγαπάμε το λάχανο για τη γεύση του, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που το κάνουν πολύτιμο, όπως τα σημαντικά του οφέλη στην υγεία μας.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Το λάχανο, σε οποιαδήποτε ποικιλία και αν ανήκει (άσπρο, κόκκινο κ.λπ.), είτε είναι ωμό είτε βρασμένο, είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για την υγεία μας αφού περιέχει: βιταμίνες Α και C, φολικό οξύ, φώσφορο, θείο, ιώδιο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Συνιστάται μάλιστα σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα, βρογχίτιδα, βραχνάδα, ρευματισμούς, ουρική αρθρίτιδα και ισχιαλγίες αλλά και σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, αϋπνίας, μελαγχολίας και χρόνιας κούρασης.
Το κινέζικο λάχανο, που είναι επίσης δημοφιλές στη χώρα μας, είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C, κάλιο και ασβέστιο, ενώ περιέχει και τα φυτοχημικά ινδόλες, που πιστεύεται ότι απενεργοποιούν τα οιστρογόνα, τα οποία φαίνεται ότι διεγείρουν την ανάπτυξη όγκων, ιδιαίτερα στο μαστό. Επίσης πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν λάχανο διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.
Για τα εγκαύματα και τα τσιμπήματα
Αν καήκατε ή σας τσίμπησε μέλισσα, σφήκα ή αράχνη, μπορείτε να ανακουφιστείτε τοποθετώντας ωμά λαχανόφυλλα στο σημείο που πονάει. Φροντίστε να τα αλλάζετε κάθε 3-4 ώρες ξεπλένοντας την πληγή με ζουμί από κοπανισμένα λαχανόφυλλα.
Στην κουζίνα
Το λάχανο, είτε ωμό είτε βρασμένο, πρωταγωνιστεί σε πολλές σαλάτες ενώ είναι και βασικό συστατικό των πατροπαράδοτων λαχανοντολμάδων. Επίσης γίνεται σούπα αλλά και τουρσί.
Μάθετε ότι...
• Ένα φλιτζάνι λάχανο περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με μισό φλιτζάνι γάλα.
• Το ζουμί από βρασμένο λάχανο είναι διουρητικό.
• Τα επιθέματα από ψημένα λαχανόφυλλα αλειμμένα με λάδι ανακουφίζουν από τις αιμορροΐδες.
• Η κατανάλωση ωμού λάχανου βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τις δυσάρεστες συνέπειες από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
• Τα ζεστά φύλλα λάχανου (μπορούμε να τα σιδερώσουμε ελαφρά ή να τα αφήσουμε για λίγο στο φούρνο) ανακουφίζουν από τους πόνους στις κλειδώσεις.
Tip
Αν έχετε βραχνιάσει, πιείτε ένα ρόφημα που θα φτιάξετε από ζεστό ζουμί φρέσκου λάχανου ανακατεμένο με λίγο μέλι.
Της Κατερίνας Παπαγεωργίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου