Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Περίπατος η περπάτημα μετά το φαγητό! ναι η όχι;

Ένας περίπατος μετά το φαγητό είναι ό,τι καλύτερο, επιμένουν κάποιοι επιστήμονες (και μάλιστα για τις μεγαλύτερες ηλικίες). Ο λόγος – κατά την άποψή τους – είναι ότι το βάδισμα αυξάνει τον ρυθμό του μεταβολισμού, βελτιώνει τις κινήσεις των εντέρων και επιταχύνει την πέψη. Μια αργή δεκαπεντάλεπτη βόλτα είναι αρκετή. Από αυτή τη συνήθεια μπορούν να ωφεληθούν ιδιαίτερα όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, υποστηρίζουν.
Ωστόσο υπάρχει και η άλλη (επίσης επιστημονική) άποψη, που λέει ότι το περπάτημα αμέσως μετά το φαγητό είναι λάθος, επειδή καταπονεί την καρδιά. Η χώνευση και η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών των τροφών απαιτεί μεγαλύτερη συγκέντρωση αίματος στο πεπτικό σύστημα. Αν όμως περπατήσεις, το αίμα θα πρέπει να πάει (σε αυξημένη ποσότητα) και σε άλλα σημεία του σώματος. Έτσι η καρδιά θα αναγκαστεί να διπλασιάσει τον ρυθμό της, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις. Όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη, προτείνουν να αφήνουμε να περάσει τουλάχιστον μισή ώρα (ή και μία, αν το γεύμα ήταν βαρύ), πριν βγούμε για περπάτημα, ιδιαίτερα αν έχουμε ευαίσθητο στομάχι.
Ποια τακτική να ακολουθήσεις; Άφησε το σώμα σου να σου δείξει τον δρόμο και μην το πιέζεις ποτέ να επιταχύνει τους ρυθμούς του.
Μόνο μη σε πάρει ο ύπνος και γείρεις…
Πάντως σε καμία περίπτωση μην ξαπλώσεις με το στομάχι γεμάτο. Εδώ η επιστημονική άποψη είναι σαφής: Μόλις τελειώνουμε το γεύμα, η τιμή του σακχάρου στο αίμα ανεβαίνει και άμεσο καθήκον του οργανισμού είναι να το επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν ξαπλώσεις, είναι σαν να σαμποτάρεις αυτή την προσπάθεια, δεδομένου ότι δεν αφήνεις την ινσουλίνη να κάνει σωστά τη δουλειά της. Επίσης σε ορισμένους ανθρώπους η ξάπλα μετά το φαγητό προκαλεί καρδιακή αρρυθμία. Το σίγουρο είναι ότι η ξαπλωτή θέση μπορεί να οδηγήσει σε γαστρικά και πεπτικά προβλήματα. Golden Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...