Μαγιά της μπύρας |
γράφει η Νέζη Παπασημινιού, διπλ. Βοηθός Φαρμακείου
Σήμερα όταν λέμε μαγιά μπύρας, αναφερόμαστε στην διατροφική μαγιά η οποία παράγεται από καλλιέργεια του μύκητα Saccharomyces Cerevisiae.
Κατ’ αρχάς χρησιμοποιήθηκε για την απαραίτητη ζύμωση στην δημιουργία μπύρας απ’ όπου πήρε και το όνομά της.
Ήταν γνωστή η χρήση της και η διατροφική της αξία από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, μεταλλικών αλάτων και κυρίως βιταμινών ειδικά του συμπλέγματος Β.
Σήμερα όταν λέμε μαγιά μπύρας, αναφερόμαστε στην διατροφική μαγιά η οποία παράγεται από καλλιέργεια του μύκητα Saccharomyces Cerevisiae.
Κατ’ αρχάς χρησιμοποιήθηκε για την απαραίτητη ζύμωση στην δημιουργία μπύρας απ’ όπου πήρε και το όνομά της.
Ήταν γνωστή η χρήση της και η διατροφική της αξία από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, μεταλλικών αλάτων και κυρίως βιταμινών ειδικά του συμπλέγματος Β.
Πού ωφελεί η μαγιά της μπύρας και γιατί;
- Βοηθά στη σωματική κόπωση
- Τονώνει το μυϊκό σύστημα και ανακουφίζει από τις κράμπες λόγω του μαγνησίου που περιέχει
- Καταπολεμά την δυσκοιλιότητα καθώς και τις χρόνιες διάρροιες μιας και βελτιώνει την εντερική χλωρίδα
- Αντιμετωπίζει τις χρόνιες δυσπεψίες
- Είναι χρήσιμη στην ρύθμιση της χοληστερίνης
- Ενισχύει το νευρικό σύστημα εξαιτίας της χολίνης και του συμπλέγματος της βιταμίνης Β που περιέχει
- Έχει αντιφλογιστική δράση στην νεανική ακμή και στο δερματικό έκζεμα
- Μειώνει την τριχόπτωση
- Χορηγείται σαν συμπλήρωμα διατροφής σε δίαιτες αδυνατίσματος
- Επιδρά θετικά σε απλές μορφές αναιμίας λόγω του σιδήρου που περιέχει
- Τελευταία γίνονται μελέτες για την χρήση μαγιάς της μπύρας σε διαβητικούς ασθενείς. Παρατηρήθηκε μείωση μέχρι και 30% στις τιμές σακχάρου λόγω του χρωμίου το οποίο αποδεδειγμένα ρίχνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι χορτοφάγοι συχνά επιλέγουν την μαγιά μπύρας σαν κορυφαίο διατροφικό συμπλήρωμα μιας και ο αποκλεισμός του κρέατος προκαλεί πτώση των επιπέδων των βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Σε τι μορφές υπάρχει η μαγιά μπύρας;
Χρησιμοποιούμε κυρίως αφυδατωμένη μη ζυμώσιμη μορφή. Κυκλοφορεί σε χάπια, σκόνη και νιφάδες.Επίσης, κυκλοφορεί ένας τύπος ζωντανής μαγιάς σε υγρή μορφή και σε μίγμα με χυμούς (γκρέιπ φρουτ), βασιλικό πολτό ή άλλα συστατικά. Η υγρή μορφή έχει σπουδαία εφαρμογή σε γαστρίτιδες, μειώνοντας την διάρκεια της θεραπείας κατά πολύ.
Έχει παρενέργειες;
Σπάνια αναφέρθηκε τυμπανισμός στα έντερα με ταυτόχρονη χορήγηση τροφής.Εάν πάρει κανείς πρωί νηστικός την μαγιά με λίγο χυμό φρούτων, περίπου 30 λεπτά πριν το πρωινό γεύμα, τα συμπτώματα υποχωρούν.
Μάσκα ομορφιάς από μαγιά μπύρας για λιπαρό δέρμα
Θα χρειαστούμε:
- 3 κουταλάκια πράσινο άργιλο σε σκόνη
- 3 κουταλάκια μαγιά μπύρας σε σκόνη
- 1 κουταλάκι μέλι
- 1 κουταλάκι ταχίνι
- 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
- 3 κουταλάκια λάδι καλέντουλας
- 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιάς
- 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
- 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλο
Αν είναι αραιή προσθέτουμε λίγο άργιλο ακόμη.
Απλώνουμε σε καθαρό πρόσωπο και αφήνουμε 15 λεπτά.
Αφαιρούμε με χλιαρό νερό.
Η μάσκα αυτή καθαρίζει σε βάθος το λιπαρό δέρμα, καταπραΰνει τυχόν σπυράκια και ταυτόχρονα υδατώνει το πρόσωπο.
Ανάλυση αποξηραμένης μαγιάς μπύρας
Βιταμίνες
|
Αμινοξέα
|
Μεταλλικά άλατα
|
Β-1
|
Λυσίνη
|
Φώσφορος
|
Β-2
|
Τρυπτοφάνη
|
Κάλιο
|
Β-6
|
Λευκίνη
|
Μαγνήσιο
|
Νιασίνη
|
Γλυκίνη
|
Ασβέστιο
|
Χολίνη
|
Σπαρτικό οξύ
|
Σίδηρος
|
Βιοτίνη
|
Μεθιονίνη
|
Μαγγάνιο
|
Φολικό οξύ
|
Σελήνιο
| |
Ιώδιο
| ||
Ψευδάργυρος
| ||
Χρώμιο
|
Βιβλιογραφία:
Linda Clark – Secrets of health and beauty.
Linda Clark – Secrets of health and beauty.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου