Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Κατά του καρκίνου ωμό μπρόκολο και λάχανο !!!!

Πείτε «ναι» στο ωμό μπρόκολο και λάχανο, και μειώστε τις πιθανότητες να προσβληθείτε από καρκίνο της ουροδόχου κύστης κατά 40%. Κι αν σας αρέσουν και τα σκουρόχρωμα μούρα, τότε τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα, αφού, όπως δείχνουν νέες μελέτες, βοηθούν το ίδιο σημαντικά!
Ερευνητές στο Ογκολογικό Ινστιτούτο Roswell Park, στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, μελέτησαν το αν και πώς τα σταυρανθή λαχανικά, στα οποία ανήκουν το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης όγκου. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες τροφές είναι πλούσιες σε isothiocyanates (ITC), ουσίες γνωστές για τη δυνατότητα τους να περιορίζουν τις πιθανότητες εμφάνισης όγκων. Οι επιστήμονες εξέτασαν και μίλησαν με 275 ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο της ουροδόχου κύστης και 825 υγιή άτομα, χωρίς προδιάθεση καρκίνου. Ολοι ρωτήθηκαν για τις ποσότητες των παραπάνω λαχανικών και φρούτων που καταναλώνουν.
Και στις δύο κατηγορίες του δείγματος οι μη καπνιστές ήταν αυτοί που ωφελήθηκαν περισσότερο.
Συγκριτικά με τους καπνιστές, οι οποίοι κατανάλωναν λιγότερες από τρεις μερίδες ωμών σταυρανθών λαχανικών το μήνα, οι μη καπνιστές που έφαγαν τουλάχιστον τρεις μερίδες σε χρονικό διάστημα 30 ημερών είχαν σχεδόν 73% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν όγκο στην ουροδόχο κύστη. Ανάμεσα τόσο στους καπνιστές όσο και τους μη καπνιστές, εκείνοι που κατανάλωσαν αυτή την ελάχιστη ποσότητα ωμών λαχανικών κινδύνευαν 40% λιγότερο. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα μελετώντας τη δράση των συγκεκριμένων λαχανικών όταν είναι μαγειρεμένα, καθώς το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει κατά 60-90% τις ουσίες ITC.

Ερευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Οχάιο για τη δράση των μαύρων μούρων έδειξε πως και αυτά μπορούν να μπουν στη φαρέτρα εναντίον της επάρατης νόσου. Σε αυτή την περίπτωση οι ασθενείς με σύνδρομο οισοφάγου Μπάρετ (νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του οισοφάγου) έτρωγαν καθημερινά 32 γραμμάρια μούρα οι γυναίκες και 45 γραμμάρια οι άντρες για διάστημα έξι μηνών. Το 58% των ασθενών εμφάνισε πτώση στα επίπεδα των ενώσεων 8-isoprostane και GSTpi που δείχνουν εάν αναπτύσσεται όγκος στο ανθρώπινο σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...