Οι 9 «σούπερ» τροφές για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών σας!
Ήρθε
η ώρα να ανακαλύψεις τις ευεργετικές ιδιότητες και άλλες λιγότερο
προφανείς και αυταπόδεικτες, που δίνουν οι παρακάτω τροφές στον
οργανισμό του παιδιού σου.
1. Ρόδι
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλλιο και μέταλλα, ενώ περιέχει υψηλές ποσότητες φυτικών ινών. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο χυμός του έχει δύο ή τρεις φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από το πράσινο τσάι.
2. Φασόλια μαυρομάτικα
Τα φασόλια κάνουν καλό στον οργανισμό και ιδιαίτερα στην καρδιά. Ειδικά τα μαυρομάτικα, γιατί περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από τα υπόλοιπα φασόλια, καθώς και βιταμίνες της ομάδας Β (Β1, Β2, Β6, Β12, νιασίνη, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ και βιοτίνη), που προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις. Πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο, είναι ένα νόστιμο και οικονομικό φαγητό.
3. Γλυκοπατάτες
Εφοδιασμένες με ίνες, βιταμίνη C και κάλλιο, οι γλυκοπατάτες περιέχουν πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως και σε καροτίνη, που κάνει καλό στην όραση και θωρακίζει τον οργανισμό από τις αρρώστιες.
4. Σπανάκι
Πασίγνωστο και πολυπαινεμένο, το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο και αντιοξειδωτικά συστατικά, αλλά και σε βιταμίνες A, C και K.
5. Καστανό ρύζι
Μια κουταλιά της σούπας καστανό ρύζι περιέχει την ίδια ποσότητα φυτικών ινών με ένα μπολ βρώμης. Το καστανό ρύζι είναι μια άριστη πηγή μαγγανίου, που δυναμώνει τα κόκαλα, αλλά και μαγνησίου, που εκτός από τα κόκαλα είναι ευεργετικό και για τους μυς και το νευρικό σύστημα. Παράλληλα, περιέχει βιταμίνη Ω-3, που, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο στήθος.
6. Ντομάτες
Η ντομάτα μεταξύ άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών περιέχει το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό, το περίφημο λυκοπένιο, που τής χαρίζει και το κόκκινο χρώμα της. Έρευνες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο, σε συνεργασία με άλλα συστατικά της ντομάτας, προστατεύει κατά συγκεκριμένων ασθενειών της καρδιάς, των πνευμόνων και των ματιών, ενώ είναι και αντιγηραντικό.
7. Γιαούρτι
Το γιαούρτι περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12. Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα σημαντικότερα «δομικά» συστατικά για την καλή λειτουργία των οργάνων, την ανάπτυξη του σκελετού και των μυών. Η βιταμίνη Α προστατεύει την όραση και τα δόντια, ενώ είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του δέρματος. Τέλος, η Β2 χαρίζει ενέργεια και η Β12 συμβάλλει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
8. Σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα είναι αντιοξειδωτική, ενώ έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Οι γιατροί συνιστούν την κατανάλωση 1/3 σοκολάτας την ημέρα.
9. Σολομός
Τα περίφημα Ω-3 λιπαρά οξέα μοιάζουν πλέον να μονοπωλούν το ενδιαφέρον γιατρών και διατροφολόγων. Μελέτες έδειξαν πως τα πολυακόρεστα λίπη τους συμβάλλουν όχι μόνο κατά των θρομβώσεων, αλλά και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
10. Καρύδια
Τα καρύδια περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα Ω-3 λιπαρών οξέων από οποιοδήποτε άλλη τροφή. Παράλληλα, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και βιταμίνης Ε.
Πηγή
1. Ρόδι
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλλιο και μέταλλα, ενώ περιέχει υψηλές ποσότητες φυτικών ινών. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο χυμός του έχει δύο ή τρεις φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από το πράσινο τσάι.
2. Φασόλια μαυρομάτικα
Τα φασόλια κάνουν καλό στον οργανισμό και ιδιαίτερα στην καρδιά. Ειδικά τα μαυρομάτικα, γιατί περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από τα υπόλοιπα φασόλια, καθώς και βιταμίνες της ομάδας Β (Β1, Β2, Β6, Β12, νιασίνη, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ και βιοτίνη), που προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις. Πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο, είναι ένα νόστιμο και οικονομικό φαγητό.
3. Γλυκοπατάτες
Εφοδιασμένες με ίνες, βιταμίνη C και κάλλιο, οι γλυκοπατάτες περιέχουν πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως και σε καροτίνη, που κάνει καλό στην όραση και θωρακίζει τον οργανισμό από τις αρρώστιες.
4. Σπανάκι
Πασίγνωστο και πολυπαινεμένο, το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο και αντιοξειδωτικά συστατικά, αλλά και σε βιταμίνες A, C και K.
5. Καστανό ρύζι
Μια κουταλιά της σούπας καστανό ρύζι περιέχει την ίδια ποσότητα φυτικών ινών με ένα μπολ βρώμης. Το καστανό ρύζι είναι μια άριστη πηγή μαγγανίου, που δυναμώνει τα κόκαλα, αλλά και μαγνησίου, που εκτός από τα κόκαλα είναι ευεργετικό και για τους μυς και το νευρικό σύστημα. Παράλληλα, περιέχει βιταμίνη Ω-3, που, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο στήθος.
6. Ντομάτες
Η ντομάτα μεταξύ άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών περιέχει το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό, το περίφημο λυκοπένιο, που τής χαρίζει και το κόκκινο χρώμα της. Έρευνες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο, σε συνεργασία με άλλα συστατικά της ντομάτας, προστατεύει κατά συγκεκριμένων ασθενειών της καρδιάς, των πνευμόνων και των ματιών, ενώ είναι και αντιγηραντικό.
7. Γιαούρτι
Το γιαούρτι περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12. Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα σημαντικότερα «δομικά» συστατικά για την καλή λειτουργία των οργάνων, την ανάπτυξη του σκελετού και των μυών. Η βιταμίνη Α προστατεύει την όραση και τα δόντια, ενώ είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του δέρματος. Τέλος, η Β2 χαρίζει ενέργεια και η Β12 συμβάλλει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
8. Σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα είναι αντιοξειδωτική, ενώ έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Οι γιατροί συνιστούν την κατανάλωση 1/3 σοκολάτας την ημέρα.
9. Σολομός
Τα περίφημα Ω-3 λιπαρά οξέα μοιάζουν πλέον να μονοπωλούν το ενδιαφέρον γιατρών και διατροφολόγων. Μελέτες έδειξαν πως τα πολυακόρεστα λίπη τους συμβάλλουν όχι μόνο κατά των θρομβώσεων, αλλά και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
10. Καρύδια
Τα καρύδια περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα Ω-3 λιπαρών οξέων από οποιοδήποτε άλλη τροφή. Παράλληλα, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και βιταμίνης Ε.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου