Βάλε για ύπνο την αϋπνία σου, με φυσικούς τρόπους
Ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για τον οργανισμό σου όσο το νερό και η τροφή. Όταν κοιμάσαι και ξεκουράζεσαι, ο εγκέφαλός σου βρίσκει ευκαιρία να επεξεργαστεί τις πληροφορίες της ημέρας και να αποθηκεύσει μόνο τις σημαντικές. Τι συμβαίνει όμως όταν δυσκολεύεσαι να κλείσεις μάτι; Δες μερικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από την αϋπνία, όσο πιο φυσικά γίνεται.
- ΝΤΟΥ ΣΤΟ ΝΤΟΥΖ
Ένα ζεστό μπάνιο λίγες ώρες πριν από τον ύπνο, προσθέτοντας στο νερό λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου χαμομήλι ή λεβάντα για να χαλαρώσεις. Κι αυτό συμβαίνει γιατί την ώρα που θα βγεις από το ζεστό νερό, η θερμοκρασία του σώματός σου θα πέσει. Αυτό ο οργανισμός θα το εισπράξει ως σήμα ότι ήρθε η ώρα για ύπνο. Γι’ αυτό, αν υποψιάζεσαι ότι θα είναι μια μακριά νύχτα, πριν πέσεις για ύπνο “μούλιασε” για ένα τέταρτο στη γεμάτη ζεστό νερό μπανιέρα σου.
- ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥΣ
Στρέψου στη φύση και συγκεκριμένα στα βότανα. Ο λυκίσκος είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό που βοηθά στην ποιότητα του ύπνου, και καταπολεμά πιθανές δυσλειτουργίες. Μια άλλη επιλογή είναι η βαλεριάνα, η οποία είναι ένα κλινικά αποδεδειγμένο ηρεμιστικό βότανο. Σε βοηθά να κοιμηθείς εύκολα και χωρίς διακοπές, ενώ σπάνια έχουν αναφερθεί παρενέργειες μετά τη λήψη της. Η πασιφλόρα χορηγείται σε πάσχοντες από προβλήματα αϋπνίας, ανησυχίας και νευρικότητας, ενώ συχνά δρα συνδυαστικά μαζί με τη βαλεριάνα. Για όλα τα παραπάνω, καλό θα ήταν να ρωτήσεις τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σου.
- ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΗΝ (ΥΠΟΥΛΗ) ΚΑΦΕΪ́ΝΗ
Αν κάθε απόγευμα ή ακόμη χειρότερα το βραδάκι πίνεις καφέ, μην περιμένεις να κλείσεις μάτι εύκολα. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, πέντε ώρες μετά το τελευταίο φλιτζάνι του καφέ σου, η μισή καφεΐνη του παραμένει ακόμα στον οργανισμό σου. Αν θέλεις οπωσδήποτε ένα ρόφημα, προτίμησε ένα λευκό τσάι μη λίγο μέλι ή κάποιο άλλο ρόφημα χωρίς καφεΐνη. Αλλιώς, φρόντισε το τελευταίο σου φλιτζάνι να είναι μέχρι το μεσημεράκι.
- ΕΜΠΙΣΤΕΥΣΟΥ ΤΗΝ ΟΣΦΡΗΣΗ ΣΟΥ
Φρόντισε ο χώρος που κοιμάσαι να έχει ένα άρωμα που μπορεί να σε χαλαρώσει, όπως η λεβάντα. Εξάλλου, ένας γλυκός, βαθύς ύπνος πολλές φορές ισοδυναμεί με τα ευχάριστα όνειρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πειράματος που διεξήγαγαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Mannheim, στο οποίο συμμετείχαν 1000 γυναίκες, η όσφρηση (που παραμένει “σε λειτουργία” κατά τη διάρκεια του ύπνου) συνδέεται άμεσα και επηρεάζει το περιεχόμενο των ονείρων. Οι ερευνητές εξέθεσαν τις συμμετέχουσες σε ευχάριστες (άρωμα τριαντάφυλλο) ή δυσάρεστες (σάπιο αυγό) μυρωδιές και διαπίστωσαν ότι στην πρώτη περίπτωση είδαν καλά όνειρα, ενώ στη δεύτερη άσχημα.
- ΦΤΙΑΞΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ
Μια εικονική απόδραση θα αποσπάσει τη σκέψη σου και θα σε κάνει ν σταματήσεις να αναλύεις κάτι που συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δημιούργησε στο μυαλό σου μια ιστορία με πρωταγωνίστρια εσένα και δώσε σημασία στην κάθε λεπτομέρεια. Το ιδανικότερο παράδειγμα, είναι αυτό των διακοπών. Ιδανικό μέρος, ιδανική παρέα, ιδανική στιγμή. Φέρ’τα όλα στο μυαλό σου και πλάσε μια ιστορία. Πριν προλάβεις να φτιάξεις ένα happy end είναι πολύ πιθανό να έχεις αποκοιμηθεί.
- ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Αυτό που προτείνουν οι ψυχολόγοι είναι να καταγράφεις τα προβλήματά σου πριν κοιμηθείς, κάτι που ίσως βρίσκεις κουραστικό, βαρετό, ακόμη και περιττό. Μάθε όμως ότι αποτελεί άριστη μέθοδο αποσυμπίεσης απ’ ότι σε απασχολεί. Βάλε λοιπόν στο κομοδίνο σου ένα σημειωματάριο και σημείωσε αυτά που έχεις στο μυαλό σου. Υποσυνείδητα, η διαδικασία αυτή θα “μεταφέρει” έστω και προσωρινά ό,τι τριγυρνά στο μυαλό σου σε ένα κομμάτι χαρτί και θα σου επιτρέψει να κοιμηθείς πιο εύκολα.
- ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ;
Κάποιες φορές, όταν έχουμε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της αϋπνίας, μπορούμε να απευθυνθούμε στους ειδικούς. Ουσιαστικά, η “Θεραπεία Γνωσιακής Συμπεριφοράς” είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που στόχο έχει να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Μαζί με τον θεραπευτή, θα προσπαθήσετε να εντοπίσετε την πηγή του προβλήματος μέσα από την συζήτηση, ενώ θα κρατήσετε ένα ημερολόγιο ύπνου προκειμένου να βοηθηθείτε στην αποτελεσματικότητα των συναντήσεων.
- ΣΗΚΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ
Μπορεί να το έχεις ξαναακούσει, όμως μόνο μια δοκιμή θα σε πείσει ότι το να σηκωθείς από το κρεβάτι σου – την ώρα που πασχίζεις να σε πάρει ο ύπνος- μπορεί να σε βοηθήσεις. Έτσι, αν δε σε πάρει ο ύπνος μέσα σε 20-40 λεπτά από τη στιγμή που θα πέσεις στο κρεβάτι. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, το να σηκωθείς και να ξαναπέσεις στο κρεβάτι σου, σε βοηθά να το σκεφτείς εκ νέου και να “ξανασυνδέσεις” το κρεβάτι με τον ύπνο.
- YOGA: Η ΜΟΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ
Σίγουρα η άσκηση θα σε χαλαρώσει και σε βοηθήσει να κοιμηθείς σαν πουλάκι με μια προϋπόθεση: Να έχεις γυμναστεί τουλάχιστον 2 ώρες πριν πέσεις για ύπνο. Το πρόβλημα είναι πως το σώμα κι ο οργανισμός χρειάζονται την ώρα τους για να χαλαρώσουν. Αν εργάζεσαι, η καλύτερη ώρα για άσκηση είναι πριν ή μετά τη δουλειά αλλά ποτέ αργά το βράδυ πριν τον ύπνο. Άσε λοιπόν κατά μέρος τα βαράκια τουλάχιστον 2 ώρες πριν. Αν πάντως θελήσεις να κάνεις οποιαδήποτε άσκηση το βράδυ, προτίμησε τη yoga. Παρόλο που οι επιστήμονες δεν έχουν αποφανθεί επισήμως στο ότι η yoga μπορεί να σε σώσει από την αϋπνία, είναι η μόνη άσκηση που έχει τη δύναμη να χαλαρώσει το σώμα και το πνεύμα σου.
Πηγή: cosmo.gr, από Ιωάννα Παχούλη
Δείτε Περισσότερα: http://www.e-diet.gr/2013/10/vale-gia-ypno-aupnia-sou-me-fysikous-tropous/#ixzz2i4iaMjHv
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου