Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Τροφές που μας κάνουν χαρούμενους και ευτυχισμένους

eytyxia-trofes
Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι η βάση. Υπάρχουν όμως και μερικά φυσικά ενισχυτικά της ευτυχίας που μπορούμε να καταναλώνουμε για να τονώσουν τη διάθεσή μας και να μας δώσουν μια μικρή επιπλέον ώθηση. Τα τέσσερα τρόφιμα της ευτυχίας που είναι τα πιο αποτελεσματικά είναι η μαύρη σοκολάτα, η μπανάνα, ο ανανάς και οι καυτερές πιπεριές ή τσίλι.
sokolataΜε πέντε διαφορετικές δράσεις, η σοκολάτα είναι ιδανική ως μικρό σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Ζάχαρη, βούτυρο και κακάο κάνει το σώμα να αποκρίνεται ταχύτερα ώστε να απορροφήσει την τρυπτοφάνη, αυξάνοντας έτσι το επίπεδο σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η περιεκτικότητα σε κακάο στη σοκολάτα παρέχει επίσης καφεΐνη που είναι ένα φυσικό διεγερτικό. Ένα άλλο συστατικό στη σοκολάτα που προκαλεί ευτυχία είναι φαινυλαιθυλαμίνη, που είναι ένα παράγωγο της ζύμωσης των κόκκων κακάο, το οποίο αυξάνει επίσης το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα και έχει ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα στον οργανισμό. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της σοκολάτας είναι πως περιέχει ενδορφίνη που είναι ένα φυσικό παυσίπονο. Η σοκολάτα επίσης περιέχει θεοβρωμίνη, μια ουσία παρόμοια με την καφεΐνη, η οποία ενισχύει περαιτέρω την απόδοση σας και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος.
mpananesΟι μπανάνες είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και περιέχουν πολύ λιγότερο λίπος σε σύγκριση με την σοκολάτα. Είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και δίνουν στο σώμα μια γρήγορη ώθηση ενέργειας. Επιπλέον, οι μπανάνες είναι εύπεπτες και μπορούν να εξισορροπήσουν τα επίπεδα οξέος στον οργανισμό. Περιέχουν τρυπτοφάνη που ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία όπως είπαμε θεωρείται η ορμόνη της ευτυχίας και έχει μια κατευναστική επίδραση στο νευρικό σύστημα. Επίσης προωθεί τη θετική σκέψη και την αισιόδοξη διάθεση.
ananasΟ ανανάς είναι ένα άλλο φυσικό διεγερτικό και σύμμαχος μας κατά της απογοήτευσης. Είναι πλούσιος σε μέταλλα, σε βιταμίνες και περιέχει ενεργά συστατικά που διεγείρουν την παραγωγή της σεροτονίνης, δημιουργώντας μια αισιόδοξη ζωτικότητα. Προσφέρει ηρεμία και ανακούφιση απέναντι στο άγχος και την νευρική διέγερση. Η βιταμίνη C που περιέχει ο ανανάς διεγείρει την κυκλοφορία και τον μεταβολισμό. Ο συνδυασμός αυτών των δραστικών συστατικών προωθεί την ικανότητα του οργανισμού για αυτό-ίαση, μας ηρεμεί από τα νεύρα και βοηθά στη συγκέντρωση. Αν φάτε ανανά το βράδυ, είναι ένα φυσικό χάπι ύπνου, γιατί το βράδυ ο εγκέφαλος μετατρέπει την τρυπτοφάνη σε μελατονίνη που είναι η ορμόνη του ύπνου.
tsiliΤο τσίλι και η θαυματουργή καψαϊκίνη είναι αυτή που καταπολεμά την απογοήτευση, το θυμό και την κατάθλιψη. Το τσίλι παράγει μια μικρή αίσθηση καψίματος στη γλώσσα και ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται αυτή την θερμότητα σαν πόνο. Για να αντιμετωπίσει τον πόνο απελευθερώνει ενδορφίνη που ενισχύει το συναίσθημα της ευτυχίας και της ευημερίας.
Φροντίστε την διατροφή σας όπως φροντίζεστε το σώμα και την ψυχή σας. Επενδύστε στην διατροφή σας για να έχετε μια ζωή γεμάτη υγεία σε κάθε επίπεδο.
Το Κλειδί της Σκέψης – www.tokleidi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...