Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Μ Π Ρ Ο Κ Ο Λ Ο !



Μπρόκολο
Θεωρείται το λαχανικό με τα αναρίθμητα οφέλη. Είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των πνευμόνων, αφού τους προστατεύει από εποχιακές βακτηριακές λοιμώξεις. Καταπολεμά την υπέρταση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη, την οστεοαρθρίτιδα, θρέφει τον εγκέφαλο (με νευροαναγεννητικά φλαβονοειδή) και αποτρέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Τα ανθάκια του μοιάζουν με τα καρκινικά κύτταρα δείχνοντάς μας σε ποια κατεύθυνση στοχεύουν: το μπρόκολο βοηθάει στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου (μαστού, στόματος, φάρυγγα, στομάχου, προστάτη, λευχαιμία) καταστρέφοντας τα καρκινικά βλαστοκύτταρα. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να το κάνουν ακόμα και αλοιφή καθώς, όπως αποδείχτηκε, προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος (με τοπική εφαρμογή απευθείας στο δέρμα), λόγω της αντιοξειδωτικής ουσίας σουλφοραφάνη που περιέχει.
Οι ειδικοί συστήνουν να το τρώμε 3-4 φορές την εβδομάδα μαγειρεμένο στον ατμό ή σε χαμηλή φωτιά και για πολύ λίγα λεπτά, για να μη χάνονται οι πολυπληθείς θρεπτικές, αντιφλεγμονώδεις ουσίες του (π.χ. βιταμίνες A,C,K, φολικό οξύ, βήτα-καροτένιο, ασβέστιο). Όσο πιο φρέσκο, τόσο πιο γλυκό είναι. Για να ελέγξεις τη φρεσκάδα του, προσπάθησε να βυθίσεις το νύχι σου στο κοτσάνι του. Αν βυθίζεται εύκολα, είναι φρέσκο – όσο μπαγιατεύει, το κοτσάνι σκληραίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...