Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Η νέα… γενιά υπερτροφών που βοηθούν στην καλή υγεία του σώματος


mpira-psari

Υπάρχουν μερικές λιγότερο γνωστές –από αυτές που έχουμε συνηθίσει- υπερτροφές, που βοηθούν στην καλή υγεία του σώματος, αλλά και σε μια λεπτή σιλουέτα, χωρίς να κοστίζουν μια περιουσία.
Για τις υπερτροφές έχουμε μιλήσει συχνά: πρόκειται για εκείνες τις τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και έχουν επιπλέον θετικές επιδράσεις.
Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τα μύρτιλα, το μπρόκολο, το γκότζι μπέρι κ.ά.
Υπάρχουν όμως και μερικές λιγότερο γνωστές υπερτροφές, που βοηθούν στην καλή υγεία του σώματος, αλλά και σε μια λεπτή σιλουέτα, χωρίς να κοστίζουν  μια περιουσία.
Μπίρα

Ο «πρωταγωνιστής μέχρι τώρα: κόκκινο κρασί
Είναι αυτό το «κοκτέιλ» αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ασθένειες και η ένωση που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, αυτά που οι μελέτες αποδεικνύουν ότι μπορεί να προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.
Τα νέα δεδομένα: μπίρα
Η συζήτηση γίνεται συνήθως για το αν το καλύτερο σταφύλι είναι το λευκό ή το κόκκινο. Ποιος θα περίμενε να μπει στον… αγώνα και ο λυκίσκος; Η μπίρα, παρασκευάζεται επίσης από φυτά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Σε μια μελέτη όπου συμμετείχαν σχεδόν 29.000 γυναίκες, στο Νοσοκομείο Brigham and Women και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, διαπιστώθηκε ότι εκείνες που έπιναν έως ένα ποτό την ημέρα -λικέρ, κρασί ή μπίρα- είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος από εκείνες που δεν έπιναν.
Η μπίρα έχει επίσης συνδεθεί με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition. Ένα από τα «μυστικά» συστατικά της που ωφελεί τα οστά, είναι ίσως το ορυκτό του πυριτίου.
Απλά μην ξεπερνάτε το ένα ποτήρι την ημέρα καθώς η έρευνα δείχνει ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στην υγεία σας.
Φιστίκια
Ο «πρωταγωνιστής μέχρι τώρα: αμύγδαλα
Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι ωφέλιμοι για την υγεία της καρδιάς και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τόσο την ολική, όσο και την LDL (κακή) χοληστερόλη.
Τα νέα δεδομένα: φιστίκια
Αυτοί οι ξηροί καρποί, περιέχουν το ίδιο υγιεινό έλαιο με τα αμύγδαλα κι έτσι βοηθούν κι αυτά κατά των ασθενειών της καρδιάς. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους: Όσοι τρώνε φιστίκια και τα προϊόντα τους, τείνουν να έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) από όσους δεν το κάνουν, απέδειξε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα φιστίκια αντικαθιστούν άλλες, ανθυγιεινές λιχουδιές.
Έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και του  νοσοκομείου Brigham and Women, έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων που περιλάμβανε φιστίκια, φιστικοβούτυρο και άλλες τροφές με υγιεινά λίπη, έχασαν περισσότερο βάρος και μπορούσαν να ελέγξουν καλύτερα τα κιλά τους, από εκείνους που ακολουθούσαν μια διατροφή «φτωχή» σε λιπαρά.
Θα πρέπει μόνο να ψωνίζετε προσεκτικά, να προσέχετε τις μερίδες και να επιλέγετε τα ανάλατα και τα καβουρδισμένα φιστίκια ή δύο κουταλιές της σούπας φυσικό φιστικοβούτυρο καθημερινά.
Ηλιόσποροι
Ο «πρωταγωνιστής μέχρι τώρα: λιναρόσπορος
Γεμάτοι με τα υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες, σοι σπόροι του λιναριού μειώνουν τη χοληστερόλη, σύμφωνα με έρευνες.
Τα νέα δεδομένα: ηλιόσποροι
Ταιριάζουν τέλεια σε σαλάτες και δημητριακά. Περίπου ένα τέταρτο του φλιτζανιού, ηλιόσποροι, περιέχει τρία γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες μας βοηθούν να αισθανόμαστε πλήρεις, καθώς και σχεδόν το ήμισυ των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Ε.
Το τραγανό αυτό σνακ, είναι επίσης ιδανικό και για όσους αθλούνται: περιέχει σίδηρο (τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου δημιουργούν το αίσθημα της αδυναμίας) και η θειαμίνη, μια βιταμίνη τους συμπλέγματος Β, που βοηθά στην μετατροπή των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών, σε ενέργεια. Χάρη στο μαγνήσιο, ένα μέταλλο που διευκολύνει τις συσπάσεις των μυών, οι ηλιόσποροι μπορεί να βοηθήσουν επίσης κατά της κράμπας.
Πέστροφα
Ο «πρωταγωνιστής μέχρι τώρα: σολομός
Αυτό το ψάρι είναι διάσημο για τα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχει, δεδομένου ότι είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές υγιών λιπαρών οξέων, που μπορείτε να βρείτε.
Τα νέα δεδομένα: πέστροφα
Αυτό το ψάρι του γλυκού νερού, έχει παρόμοια οφέλη με το σολομό, καθώς διαθέτει επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα -τα όποια μειώνουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και μειώνουν τον πόνο μετά την προπόνηση.
Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. 100 γρ. πέστροφας, μας δίνει τη μισή ποσότητα από την ημερήσια συνιστώμενη, σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα EPA και DHA καθώς και μια μικρή δόση ασβεστίου. Ο βακαλάος έχει επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά επειδή έχει περισσότερο υδράργυρο, περιορίστε τις ποσότητες που τρώτε.
Κριθάρι
Ο «πρωταγωνιστής μέχρι τώρα: καστανό ρύζι
Αυτό το θρεπτικό συνοδευτικό των κρεάτων και των λαχανικών, περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και φυτικές ίνες, από το λευκό ρύζι.
Τα νέα δεδομένα: κριθάρι
Όπως και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως, το κριθάρι είναι μια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, την οποία το σώμα μετατρέπει σε ενέργεια. Όταν λοιπόν επιλέγουμε κριθάρι ολικής άλεσης, προσλαμβάνουμε 16 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μισό φλιτζάνι, περισσότερο από οκτώ φορές πάνω από ό,τι με το καστανό ρύζι. Ακόμη και το κριθάρι που δεν είναι ολικής άλεσης, παρέχει περισσότερες φυτικές ίνες από ό,τι το καστανό ρύζι.
Το σιτάρι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και με τη φυτική ίνα βήτα-γλυκάνη που περιέχει, βοηθά στη συγκράτηση της όρεξης. Τα άτομα που συμμετείχαν σε μια μελέτη, ανέφεραν ότι ένιωθαν το αίσθημα πληρότητας τρώγοντας μαγειρεμένα δημητριακά με κριθάρι, από ό,τι αν έτρωγαν τροφές που περιείχαν λιγότερη βήτα-γλυκάνη.

clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...