Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ω Μ Ο Φ Α Γ Ι Α!


Μα τι είναι τέλος πάντων αυτή η ωμοφαγία??




Mήπως είναι άλλη μία μόδα?? Επειδή κυκλοφορεί τώρα τελευταία στους σταρς του Hollywood, γι’αυτό ρωτάω….!

Ε, όχι λοιπόν, καμία σχέση! Το ανθρώπινο είδος ζούσε για εκατομμύρια χρόνια χωρίς μαγείρεμα, αφού η χρήση της φωτιάς μετράει μερικές χιλιάδες χρόνια ζωής. Επίσης όσο και αν οι πρόγονοί μας μαγείρευαν κάποιες τροφές, σίγουρα δεν βίωναν αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα, η οποία ξεκινάει από τη βιομηχανική επανάσταση και καταλήγει στα τελευταία 50 χρόνια… να είναι όλα τα τρόφιμα επεξεργασμένα, κονσερβοποιημένα, μεταποιημένα, μεταλλαγμένα και εν τέλει νεκρά!

Στο θέμα μας όμως…τι είναι λοιπόν αυτή η άγνωστη λέξη…Ωμοφαγία!

Είναι η διατροφή κατά την οποία οι τροφές δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία μεγαλύτερη των 48° C ή δεν έχουν επεξεργαστεί με χημικά μέσα, με παστεριώση ή με ακτινοβολία. Κρατώντας τις τροφές όσο γίνεται πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση, μπορεί να διατηρηθεί η θρεπτική τους αξία από 70% έως 100%. Οι βιταμίνες C και Β είναι ιδιαιτέρως ευπαθείς στη θερμότητα, ενώ τα ένζυμα που συμβάλλουν στην πιο αποτελεσματική πέψη της τροφής καταστρέφονται πάνω από τη θερμοκρασία του ανέφερα παραπάνω. Εδώ οφείλω να γράψω όμως το εξής…ενώ οι περισσότεροι ωμοφάγοι στον κόσμο βασίζουν την επιλογή τους στη θεωρία των ενζύμων, εγώ το αφήνω ως τελευταίο στη λίστα μου επιχείρημα, όχι γιατί δεν υπάρχει αλλά γιατί υπήρχαν σημαντικότεροι λόγοι που με έκαναν να τη δοκιμάσω και βέβαια να τη λατρέψω!!

Οι μέθοδοι προετοιμασίας του φαγητού της ωμοφαγικής κουζίνας δεν διαφέρουν και πολύ από αυτές της συμβατικής κουζίνας! 
 - Ανάμειξη ή/και πολτοποίηση σε μπλέντερ ή κουζινομηχανή ή μίνι πολυκόφτη
 - Αποχύμωση 
 - Μαρινάρισμα
 - Ζύμωση για παρασκευή π.χ. ξυνολάχανου, κεφίρ, τυριού
 - και τέλος Aφύγρανση σε αφυγραντή, για παρασκευή κράκερς, ψωμιών, τσιπς λαχανικών, ζυμών για κρέπες ή πίτσες κλπ. Ναι, αυτό είναι κάτι νέο! Είναι άλλωστε και η συσκευή που αντικαθιστά τη ηλεκτρική κουζίνα της συμβατικής μαγειρικής, αλλά που δεν θερμαίνει πάνω από τους 48°C.
 - Α, ξέχασα και κάτι ακόμη…παραγωγή καρποβουτύρων σε ειδική συσκευή, τύπου πετρόμυλου (αλλά αυτό είναι για πολύ προχωρημένους και ψαχτούληδες, οπότε πείτε ότι δεν το έγραψα!).

S2240003
Η ωμοφαγική κουζίνα περιλαμβάνει πολλές χιλιάδες συνταγών και ας μην της φαίνεται! Οταν κι εγώ την πρωτοάκουσα νόμιζα ότι θα τρώω καρότα και ντομάτες όλη μέρα…ή στην καλύτερη σούσι (που μέχρι τότε δεν το είχα δοκιμάσει καν, ούτε στην κανονική μορφή του). Μετά είχα τέτοια περιέργεια που πήγα και παρακολούθησα το πρώτο μάθημα ωμοφαγικής μαγειρικής της Φλώρας…και μετά και το δεύτερο…και το τρίτο…τα παρακολούθησα όλα. Η τελευταία μου εκπαίδευση έγινε στη Γαλλία λίγους μήνες πριν, 5ημερο εσώκλειστο σεμινάριο από την Kate Wood, εκ Λονδίνου. Επόμενος στόχος? Εκπαίδευση ως Raw Chef στην Αμερική…μακρινός λίγο στόχος αλλά θα γίνει! Δεν τα αναφέρω όλα αυτά για να επιδείξω κάτι, αντίθετα τα αναφέρω για να δείξω ότι όλο αυτό το θέμα είναι πολύ διαδεδομένο και προχωρημένο στο εξωτερικό! Βιβλία συνταγών, διαδικτυακά μαθήματα, σχολές μαγείρων και ωμοφαγικά ρεστοράν ανοίγουν συνέχεια και παντού στον κόσμο. Το ότι δεν είναι γνωστή αυτή η διατροφή στην Ελλάδα σημαίνει ένα και μόνο πράγμα….ότι απλώς δεν είναι ΑΚΟΜΗ ευρέως γνωστή στην Ελλάδα, γιαυτό και χαίρομαι που οι δύο δάσκαλοί μου, και η Φλώρα και ο Σπάρτακος πάνε τόσο καλά και συνεχίζουν με ενθουσιασμό και αγάπη να διαδίδουν τις γνώσεις τους!

Τελείωνοντας, θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι πολύ σημαντικό! Μιλάω για χορτοφαγική ωμοφαγία και αυτό σημαίνει βεβαίως ότι το γιαπωνέζικο σούσι που ανέφερα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν την κουζίνα (τα σούσι της κουζίνας μας βέβαια δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τα συμβατικά, αυτό σας το υπογράφω!). Επομένως, κρέας κόκκινο ή άσπρο, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά μένουν εκτός (πω πω πω….τις βλέπω τις ερωτήσεις…καταιγιστικά έρχονται στο μυαλό σας…από που παίρνεις τις πρωτεΐνες, τη Β12, το ασβέστιο, θα ζήσω γιατρέ?…και τι, χωρίς κρέας?… γάλα για το παιδί?..). Σας έχω και άλλη έκπληξη…ούτε ψωμί τρώμε, ούτε ζύμες (ωχ αμαν αμαν….όσο πάει και χειροτερεύει!). Εχουμε πολλά πολλά άλλα να φάμε, τα περισσότερα σας είναι γνωστά, είναι και μερικά όμως που ούτε καν τα έχετε ακούσει. Ποια είναι αυτά? Μείνετε συντονισμένοι…σκοπεύω να σας λύσω όσες περισσότερες απορίες γίνεται!!

Υ.Γ. Η τελευταία φωτογραφία του άρθρου είναι από το χθεσινό μου γεύμα!! όπως βλέπετε δεν τρώω κι άσχημα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...