Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ;


Τα Λαχανικά της Θάλασσας

Τα Λαχανικά της Θάλασσας
Ας γνωρίσουμε  τα λαχανικά της θάλασσας. Έχουν γαστρονομικό ενδιαφέρον, τα βρώσιμα φύκια. Ένας νέος γαστρονομικός ορίζοντας ανοίγει μπροστά μας.

Κάνουμε μία εκτενή αναφορά στο αντικείμενο, και στις γαστρονομικές εμπειρίες. Το κάθε ένα, από τα βρώσιμα φύκια, έχει την δική του γεύση και μερικά από αυτά, είναι εντυπωσιακά νόστιμα, θυμίζοντας έντονα άλλες, ζωικής προέλευσης, τροφές.
Τα μακαρόνια της θάλασσας
Έχουν γεύση από οστρακόδερμα, δηλαδή ενώ τρως ένα λαχανικό με υφή σαν ραδίκι, έχεις γεύση από αστακό ή καβούρι. Το Nori, έχει γεύση από στρείδια, τρώγεται σαν σνακ, αλλά και αν το βάλουμε μέσα σε κουρκούτι και τηγανίσουμε λαχανικά, είναι σαν να τρώμε τηγανιτά μύδια. Το Wakame, έχει γεύση από αχινό και πάει λέγοντας. Σε εμφάνιση δε και υφή, λίγο ως πολύ, άλλα μοιάζουν με μαρούλι, άλλα με σπανάκι και άλλα με αντίδια.
Μερικές φορές, η αναφορά σε κάποιο υλικό, μπορεί να μας προκαλεί κάποια απέχθεια, γιατί έχουμε σχηματίσει κάποια ξεχωριστή αρνητική εντύπωση, παρόλο που μπορεί να έχουμε καταναλώσει με ενθουσιασμό πολύ μεγάλες ποσότητες από αυτό και να μην το γνωρίζουμε. Υπάρχουν πάνω από 20 συνταγές μπύρας και άλλων ποτών, που περιέχουν το φύκι “Ιρλανδικό βρύο” που δεν είναι άλλο από το Irish moss, που από αυτό παράγεται το Carrageen. Το Agar agar, είναι κι αυτό καραγενάνη. Η κρέμα καραμελέ που κυκλοφορεί στο εμπόριο, δεν είναι τίποτε άλλο από agar – agar με αρωματικά και έτοιμη καραμέλα.
Τα φύκια
Είναι γενικά σαν ραδίκια. Κυκλοφορούν όλα, έξι είδη, σε αφυδατωμένη μορφή και μερικά σε γυάλινα βαζάκια σαν κονσέρβα.

Το Σπαγγέτι της θάλασσας έχει εμφάνιση μαύρης ταλιατέλλας και η γεύση του είναι σαν του αστακού ή του καβουριού.
Το Γουακαμέ είναι καταπράσινο και η γεύση του θυμίζει έντονα τον αχινό.
Το Νόρι είναι μαύρο συνήθως σε μορφή νιφάδων και έχει την γεύση που έχουν τα μύδια.
Το Κόμπου έχει πλούσια σάρκα και γεύση στρειδιών είναι καφετί.
Το μαρούλι της θάλασσας έχει καταπράσινο χρώμα και θυμίζει έντονα το μαρούλι με άρωμα θαλασσινό.
Το Ιρλανδικό βρύο είναι κατακόκκινο με πολύ λεπτό άρωμα, αν βράσει ελευθερώνει μία πηκτική ουσία που πήζει τις κρέμες σαν ζελατίνα, αν υπερβάλουμε σε ποσότητα φυκιού παίρνει μια ασυνήθιστη γεύση η κρέμα μας, αν βάλουμε μικρή ποσότητα ξεπλυμένου φυκιού τότε δεν αφήνει σχεδόν καθόλου το ιδιαίτερο θαλασσινό του άρωμα.

Το Wakame και το Σπαγγέτι της θάλασσας, υπάρχουν και σε βαζάκια σαν σαλάτα, το μακαρόνι της θάλασσας υπάρχει και με φρέσκο σκορδάκι. Όλα τα λαχανικά της θάλασσας, αν τα ψήσουμε για λίγο σε ένα ταψάκι, μπορούν να τριφτούν και να γίνουν καρύκευμα που δεν χάνει το άρωμα και το χρώμα του. Διατροφολόγος, που ανατρέξει σε βάσεις δεδομένων, ψάχνοντας λεπτομερή στοιχεία για τα διατροφικά χαρακτηριστικά των φυκιών, συμφώνησε κι αυτός ότι πρόκειται για “συμπυκνωμένη ενέργεια”.

Αν λένε, ότι τα όστρακα είναι αφροδισιακά, γιατί περιέχουν μαγνήσιο, τότε σίγουρα τα όστρακα έχουν αυτές τις ιδιότητες, γιατί τρώνε φύκια!.

Ένα κουτάκι 100 γρ. ξερά φύκια που κάνει 3-10 Ευρώ στην λιανική, αναλογεί σε:
Ασβέστιο σε 1.169 κιλά καρότα(ένα φορτηγάκι)
Μαγνήσιο σε 2.336κιλά καρότα (ένα μεγάλο φορτηγάκι)
Φωσφόρο σε 2.404 κιλά καρότα (ένα μεγάλο φορτηγάκι)
Σίδηρο σε 15.895 κιλά καρότα (εδώ χρειάζεσαι νταλίκα να κουβαλήσεις τα καρότα)
Ψευδάργυρο σε 4.354 κιλά καρότα (ένα αρκετά μεγάλο φορτηγό)
Χαλκό 1.774 κιλά καρότα (ένα φορτηγάκι)
Μαγγάνιο 1.381 κιλά καρότα (ένα φορτηγάκι)
Σελήνιο 3.751 κιλά καρότα (ένα αρκετά μεγάλο φορτηγό).
Πηγή:Βασισμένο σε άρθρο από το nline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...