Καυτερή πιπεριά, τσούσκα, τσίλι, πιπέρι όπως και να την πεις θα έχει τα ίδια αποτελέσματα. Καίει, πονάει ενώ έχει πάντα φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς.
Οι μακρόβιοι Καυκάσιοι τη χρησιμοποιούν από μικροί και λένε πως είναι ένας ακόμα παράγοντας της μακροζωίας του.
Ανήκει στην οικογένεια των σολανοειδών όπως η τομάτα, η μελιτζάνα, η πατάτα.
- Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, νιτρικό και φωσφορικό κάλλιο αλλά το χαρακτηριστικό της συστατικό είναι η καψαϊκίνη.
- Η ουσία που της δίνει το χαρακτηριστικό κάψιμο και εκτός από μαζοχιστική ευχαρίστηση, χρησιμοποιείται επίσης στη φαρμακευτική σαν τοπικό αναλγητικό σε πόνους μυών και αρθρώσεων.Ο μηχανισμός δράσης της καψαϊκίνης, οδηγεί σε αναστολή της λειτουργίας των υποδοχέων πόνου και ελάττωση των επιδερμικών νευρικών ινών που μεταφέρουν το αίσθημα του πόνου.
- Βοηθά στη χώνευση μια και ενισχύει την παραγωγή υδροχλωρικού οξέως στο στομάχι και αυτός είναι ο λόγος που δημιουργεί προβλήματα σε άτομα με έλκη και γαστροεισοφαγική παλλινδρόμιση.
- Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η καυτερή πιπεριά ενισχύει σημαντικά το σύστημα αντιοξειδωτικής προστασίας του οργανισμού.
- Θεωρείται ορεκτική, παρασιτοκτόνος του γαστρεντερικού, δυναμωτική στην αντιμετώπιση της γρίππης και ενισχυτική του ανοσοποιητικού συστήματος.
- 15 gr τριμμένης πολύ καυτερής πιπεριάς
- 15 gr ανθούς θυμαριού
- 15 gr σπαθόχορτο (βαλσαμόχορτο)
- 100 gr δυνατό τσίπουρο ή καθαρό οινόπνευμα
Τρόπος χρήσης
Κάνουμε εντριβές στα σημεία που πονάνε και βοηθά σε μυαλγίες και ρευματοαρθρίτιδες.
Πρέπει να παίρνουμε υπόψιν μας, ότι το βάμμα πιπεριάς αλλά και τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία σαν αναλγητικά δεν θεραπεύουν τις αρθρίτιδες και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, βοηθούν όμως πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του πόνου.
Μετά την εντριβή παρουσιάζεται τοπικά η αίσθηση του καψίματος και είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί κοκκινίλα και ελαφριά φαγούρα. Όλες οι παρενέργειες είναι προσωρινές.
Α.Χ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου