Ακολουθούν συγκεντρωμένες οι
βασικότερες θρεπτικές ουσίες, αλλά και οι τροφές από τις οποίες μπορούμε
να τις λάβουμε, προκειμένου να ακολουθούμε μια σωστή διατροφή.
Στο κείμενο που ακολουθεί είναι συγκεντρωμένες οι βασικότερες θρεπτικές ουσίες, οι τροφές από τις οποίες μπορούμε να τις λάβουμε και η αλήθεια είναι πως χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, καταναλώνουμε ήδη τις περισσότερες χωρίς ιδιαίτερο προγραμματισμό και σκέψη.
Δε χρειάζεται να είμαστε ειδικοί διατροφολόγοι για να γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε σίδηρο για να έχουμε «δύναμη», ότι πρέπει να τρώμε πράσινα λαχανικά τακτικά, ότι τα ψάρια κάνουν καλό στα μάτια και όχι μόνο και πως το ασβέστιο μας χαρίζει γερά κόκκαλα.
Αρκεί να ακολουθήσουμε τις συμβουλές της μαμάς. Η σωστή διατροφή άλλωστε δεν είναι επιστήμη. Είναι απλά συνήθεια.
Κάλιο
Κάλιο μπορούμε να βρούμε στις μπανάνες, αλλά και στα ψάρια, στο σπανάκι, στις γλυκοπατάτες, στο αβοκάντο και στα μανιτάρια. Ιώδιο
Το ιώδιο είναι σημαντικό για τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει ευθέως τον μεταβολισμό. Στην παιδική ηλικία μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του εγκεφάλου.
Το ιώδιο το λαμβάνουμε κυρίως από το ιωδιούχο αλάτι και το ψωμί, αλλά μπορούμε να το βρούμε και στα θαλασσινά, ακόμα και σε κονσερβοποιημένο σολομό, στα στρείδια, στα φύκια και στα αυγά.
Σίδηρος
Η κύρια και συνηθέστερη πηγή πρόσληψης σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας και το συκώτι, ενώ τον βρίσκουμε ακόμα στα στρείδια και τα αυγά. Για τους χορτοφάγους, η καλύτερη λύση και συνηθέστερη επιλογή, είναι οι φακές. Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας, καθώς παίζει σημαίνοντα ρόλο στη σύσπαση των μυών και μεταφέρει ενέργεια σε όλο το σώμα.
Οι καλύτερες πηγές μαγνησίου είναι τα λαχανικά και ιδιαίτερα τα σκούρα πράσινα λαχανικά με φύλλα, ενώ μαγνήσιο έχουν και οι μπανάνες, τα αβοκάντο και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Βιταμίνη Α
Οι συνηθέστερες πηγές της βιταμίνης αυτής είναι τα κρέας, τα ψάρια, το κοτόπουλο, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Στην περίπτωση όμως που δεν είστε από τους ιδιαίτερα κρεατοφάγους, μπορείτε να λάβετε τη βιταμίνη Α από τα βερίκοκα, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, το σπανάκι και το λάχανο. Ωμέγα-3 λιπαρά
Χρειαζόμαστε λίπος στο σώμα μας και τα Ω-3 λιπαρά είναι ουσιώδους σημασίας. Οι μελέτες για τα Ω-3 είναι ακόμα σε εξέλιξη, αλλά αυτό που είναι σαφές γι’ αυτά, είναι ότι προστατεύουν τον οργανισμό από φλεγμονές και αυτοάνοσες ασθένειες, ενώ ο οργανισμός δεν είναι δυνατό να τα συνθέσει από μόνος του, οπότε είναι ακόμα πιο σημαντική η πρόσληψή τους από εξωτερικές πηγές.
Οι κύριες πηγές των Ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός και οι σαρδέλες, ενώ υπάρχουν και στα αυγά, τα καρύδια και τη σόγια.
Ασβέστιο
Συνήθως λαμβάνουμε ασβέστιο από γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, υπάρχει όμως και στις σαρδέλες, το λάχανο και τα αμύγδαλα. Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι σημαντική για το νευρικό σύστημα, το σχηματισμό του κολλαγόνου, ενώ επίσης βοηθάει το σίδηρο να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Οι ανάγκες του οργανισμού όσον αφορά στη βιταμίνη C δεν είναι μεγάλες, αλλά επειδή το σώμα αδυνατεί να την αποθηκεύσει, πρέπει να τη λαμβάνουμε ανά τακτά διαστήματα.
Βιταμίνη C βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή όπως είναι τα πορτοκάλια, αλλά και στα ακτινίδια, τις ντομάτες και τις φράουλες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου