Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Έξυπνοι Τρόποι για Καύση Λίπους!


Έξυπνοι Τρόποι για Καύση Λίπους!Ένας σημαντικός δείκτης του πόσο υγιές είναι το σώμα μας ,εκτός από τη μέτρηση του βάρους μας σε κιλά, είναι και το ποσοστό % του λίπους μας. Το λίπος είναι ένα από τα κύρια συστατικά του οργανισμού μας το οποίο κύρια λειτουργεί ως αποθήκη ενέργειας.
Όταν αυτό ξεπεράσει τα φυσιολογικά όρια ( 10-25% για τους άντρες& 18-35% για τις γυναίκες- όπου ο χαμηλότερος αριθμός αναφέρεται στο ιδανικό ποσοστό και σε ηλικίες από 20-30 ετών και ο μεγαλύτερος αριθμός σε άτομα άνω των 50 ετών και ως όριο ποσοστό λίπους ), έχει αρνητικά αποτελέσματα για τον οργανισμό μας όπως καρδιοπάθειες, εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, υπέρταση, εμφάνιση καρκίνου κτλ.
Υπάρχουν κάποια έξυπνα κι εύκολα tips που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας έτσι ώστε να μειώσουμε το ποσοστό λίπους και να το διατηρήσουμε στα φυσιολογικά επίπεδα χωρίς κόπο αλλά με τρόπο!
1. Κοιμήσου περισσότερο
Όταν είμαστε κουρασμένοι, το έντερό μας παράγει περισσότερο γρελίνη, ένα χημικό που ευθύνεται για τις λιγούρες κι έτσι ο οργανισμός μας αποζητά την τροφή για να μπορέσει να μας κρατήσει ξύπνιους. Εν τω μεταξύ, η κόπωση καταστέλλει τη λεπτίνη, μία ορμόνη των λιποκυττάρων που είναι υπεύθυνη στο να δίνει στον εγκέφαλο το σήμα του κορεσμού. Έτσι, λοιπόν, καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες απ' όσες ο οργανισμός μας χρειάζεται. Γι' αυτό το λόγο, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος, περίπου 8-10 ώρες το βράδυ και 30-40 λεπτά το μεσημέρι, είναι απαραίτητος για τη μείωση του ποσοστού λίπους.
2. Πιες νερό
Η αφυδάτωση μειώνει σημαντικά τον μεταβολικό ρυθμό και δεν αφήνει τον οργανισμό να κάψει θερμίδες αυξάνοντας και την πιθανότητα κόπωσης. Το νερό και τα χαμηλής θερμιδικής αξίας υγρά, όπως τσάι, ισοτονικά κτλ., βοηθά στον έλεγχο της πείνας και στην αποβολή των τοξινών και διευκολύνει τον οργανισμό να διασπάσει τα λίπη με μεγαλύτερη ευκολία. Οι ειδικοί συστήνουν 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα ενώ για τα άτομα που γυμνάζονται χρειάζονται επιπλέον 450-550 ml περισσότερο για κάθε ώρα προπόνησης.
3. Φάε το κατάλληλο σνακ την κατάλληλη στιγμή
Είναι σημαντικό να δίνουμε το κατάλληλο «καύσιμο» στον οργανισμό μας ανάλογα με τις ανάγκες του.
Έτσι, πριν από μία προπόνησή μας είναι απαραίτητο να δώσουμε ενέργεια στο σώμα μας για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το λίπος ως «καύσιμο» και όχι τον μυϊκό ιστό, καταναλώνοντας ένα σνακ με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ξηρούς καρπούς, άπαχη πρωτεΐνη, φρούτα, μπάρες δημητριακών κτλ., ενώ μετά από την προπόνηση θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τους μύες μας καταναλώνοντας μέσα σε διάστημα 30΄ ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη- η οποία είναι υπεύθυνη για την αποκατάσταση των μυών- όπως ένα βραστό αυγό, λίγο γάλα, μισό γιαούρτι, 2 φέτες γαλοπούλα κτλ. Γενικά, τα συχνά και τακτά γεύματα συμβάλλουν στην απώλεια λίπους και ειδικότερα του κοιλιακού λίπους.
4. Μη ξεχνάς το πρωινό σου
Είναι αλήθεια πως μια καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται! Ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια για να μπορέσει να ξεκινήσει. Παραλείποντας το πρωινό καταναλώνουμε περισσότερη τροφή στο επόμενο γεύμα προσλαμβάνοντας περίσσιες θερμίδες. Επίσης, ο μεταβολισμός θεωρεί πως βρίσκεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» κι έτσι αποθηκεύει όλο το λίπος απ' την προηγούμενη μέρα αλλά και απ' το επόμενο γεύμα θεωρώντας πως πρέπει να προστατευθεί. Παίρνοντας ένα σωστό και θρεπτικό πρωινό κατανέμεται καλύτερα η όρεξη κατά τη διάρκεια της μέρας, ενεργοποιούμε από νωρίς τον μεταβολισμό και καίμε περισσότερο λίπος.
5. Φάε μήλα
«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», δύο μήλα την ημέρα όμως το λίπος κάνουν πέρα! Τα μήλα είναι εξαιρετικά λόγω της ικανότητάς τους να ικανοποιούν την πείνα με μόνο 81 θερμίδες ενώ ταυτόχρονα οδηγούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην τόνωση του μεταβολισμού με αποτέλεσμα να καίμε περισσότερες θερμίδες χάνοντας λίπος πολύ πιο γρήγορα
6. Δραστηριοποιήσου
Η προπόνηση με βάρη και αντιστάσεις αλλά και η διαλειμματική αερόβια άσκηση (άσκηση άνω των 30΄με αυξομείωση της έντασης) είναι ο πιο έξυπνος τρόπος να κάψουμε λίπος και μάλιστα γρήγορα. Όσο πιο έντονη είναι η άσκηση και όσο περισσότερους μύες αυτή ενεργοποιεί τόσο καλύτερη αύξηση του μεταβολισμού πετυχαίνουμε κι έτσι μετά την προπόνηση θα καίμε θερμίδες για περισσότερη ώρα.
Βασιλειάδου Χριστίνα-Ειρήνη
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Personal Trainer- Pilates Trainer
xristinakivas@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...