Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Μ Υ Ρ Τ Ι Λ Α!

Τα μύρτιλα προστατεύουν από παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοπάθεια


Η καθημερινή κατανάλωση μύρτιλων μπορεί να προστατεύει από πολυάριθμα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, ένα μπολ την ημέρα επί οκτώ εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει ή να αποτρέψει το μεταβολικό σύνδρομο.

Ο όρος μεταβολικό σύνδρομο χρησιμοποιείται για να περιγράψει την συνύπαρξη σε έναν άνθρωπο τριών ή περισσότερων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου από τους εξής:

Αρτηριακή πίεση πάνω από 130/85 mmHg
 Επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) πάνω από 100 mg/dl όταν κάποιος είναι νηστικός
 Περίμετρος μέσης από 100 εκατοστά και πάνω για τους άνδρες και από 87,5 εκατοστά και πάνω για τις γυναίκες (δηλαδή κοιλιακή παχυσαρκία)
 «Καλή» (HDL) χοληστερόλη κάτω από 40 mg/dl για τους άνδρες και κάτω από 50 mg/dl για τις γυναίκες
Επίπεδα τριγλυκεριδίων 150 mg/dl ή υψηλότερα.
Όταν κάποιος πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσει έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τα μύρτιλα (ή blueberries) είναι πλούσια σε πολυφαινόλες – μία ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες έχουν σχετισθεί με προστασία των κυττάρων της καρδιάς και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism», επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μέιν, στην ομώνυμη πολιτεία των ΗΠΑ, τάιζαν καθημερινά παχύσαρκους αρουραίους με ποσότητα μύρτιλων που σε αναλογίες ανθρώπων αντιστοιχούσε σε δύο φλιτζάνια.

Έπειτα από οκτώ εβδομάδες, είχε βελτιωθεί η χαλάρωση και η συσπαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων τους (ενδοθηλιακή λειτουργία), γεγονός που οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της αρτηριακής πίεσης.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Δωροθέα Κλήμη-Ζάκα, καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής στο πανεπιστήμιο, «πολλές ουσίες των τροφίμων έχουν τη δυνατότητα να προλάβουν το μεταβολικό σύνδρομο, μειώνοντας έτσι την ανάγκη φαρμάκων και ιατρικών παρεμβάσεων».

Και πρόσθεσε πως η παρούσα μελέτη υποδηλώνει ότι μακροπρόθεσμα η συστηματική κατανάλωση μύρτιλων εξισορροπεί τη φλεγμονή στον οργανισμό και βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία.

Τα περισσότερα οφέλη τους, πάντως, τα μύρτιλα τα παρέχουν όταν καταναλώνονται ωμά, σύμφωνα με προγενέστερες μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει ότι το μαγείρεμα ελαττώνει κατά 20% την περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...