Λίγη παραπάνω γυμναστική, λίγο καλύτερη διατροφή και λίγο πιο λεπτή… σιλουέτα είναι ίσως οι πιο συνηθισμένοι στόχοι των ανθρώπων που αφορούν την ευεξία και βάζουμε στοίχημα ότι βρίσκονται και στη δική σας λίστα. Αν και το κατά πόσο θα επιτευχθεί ένας στόχος εξαρτάται από την αποφασιστικότητα αυτού που τον θέτει, εν προκειμένω εμείς μπορούμε να σας βοηθήσουμε να φτάσετε το στόχο της υγιεινής διατροφής και της καλύτερης υγείας, προτείνοντάς σας 10 τροφές που θα σας οδηγήσουν προς τα εκεί.:
1. Μαύρο σκόρδο: το χρώμα κάνει τη διαφορά
Αν και γενικά το σκόρδο, είτε μαύρο είτε άσπρο, κάνει καλό στην υγεία, καθώς είναι αντιοξειδωτικό και αντιβακτηριδιακό, το μαύρο, σύμφωνα με έρευνες, έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από το απλό, λόγω της διαδικασίας ζύμωσής του. Το χρώμα του το παίρνει από τη διαδικασία ωρίμανσης σε υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία και η γεύση του είναι πιο γλυκιά και λιγότερο καυτερή από το συνηθισμένο σκόρδο - που σημαίνει ότι μπορείτε να το απολαμβάνετε χωρίς να κλείνεστε όλη την υπόλοιπη ημέρα στο σπίτι λόγω κακής αναπνοής. Ακόμη, σύμφωνα με τους ειδικούς περιέχει υψηλά επίπεδα ενός φυτικού συστατικού (S-Allycysteine) που δρα κατά του καρκίνου, συν του ότι το σκόρδο έχει αρνητικές θερμίδες, δηλαδή ο οργανισμός μας «καίει» περισσότερες θερμίδες καθώς το περνάει από την πεπτική διαδικασία απ’ όσες παίρνει, ενώ ταυτόχρονα έχει μηδενικό λίπος.
2. Γουασάμπι: το ευεργετικό συνοδευτικό στο σούσι
Όσοι
εκεί έξω δεν έχετε φάει ποτέ σούσι στη ζωή σας, σίγουρα δεν θα
γνωρίζετε και το γουασάμπι, το οποίο το συνοδεύει συχνά, υπάρχει είτε σε
σκόνη, είτε φρέσκο, είτε σε πάστα και είναι μια πράσινη και ιδιαιτέρως
καυτερή σάλτσα. Το γουασάμπι, λοιπόν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε
στο Journal Biofactors, φαίνεται πως έχει ιδιότητες που εμποδίζουν την
εμφάνιση μερικών ειδών καρκίνου, ενώ μπορεί ακόμη να αποτρέψει την
εμφάνιση ασθενειών που προκύπτουν από τις τροφές, αποτρέποντας την
ανάπτυξη βακτηρίων. Αν, όμως, το σούσι είναι κάτι που δυσκολεύεστε να
φάτε, μπορείτε να προσθέσετε το γουασάμπι στην καθημερινότητά σας,
βάζοντάς το σε σούπες, σαλάτες, ντιπ κ.λπ.
3. Θαλάσσια φύκια: το δώρο της θάλασσας
Με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, τα φύκια γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, τα φύκια μπορούν να δράσουν κατά του καρκίνου του μαστού επεμβαίνοντας στα οιστρογόνα του οργανισμού. Θα τα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και πριν τα απορρίψετε, σκεφτείτε ότι σε σχέση με άλλα σνακ που κρίνετε πιο απολαυστικά, έχουν λιγότερες θερμίδες, απλά σάκχαρα και υδατάνθρακες, ευεργετώντας και τη σιλουέτα σας.
4. Σύκα: ιδανικά για δίαιτα
Τα
σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (περίπου 6 γραμμάρια στα 3 σύκα)
πράγμα που σημαίνει ότι κάνουν καλό στη δίαιτα, καθώς μας κρατούν
χορτάτους για περισσότερη ώρα κι έτσι τρώμε λιγότερο μέσα στη μέρα. Αν
και τώρα δεν είναι η εποχή τους, μπορείτε να τα καταναλώνετε αποξηραμένα
(με μέτρο), ενώ τα φρέσκα, εκτός από σκέτα μπορείτε να τα
χρησιμοποιήσετε και σε σαλάτες ή να προσθέσετε τον πουρέ τους σε κέικ,
μπισκότα κ.λπ., αντί για λάδι. Αν μάλιστα πάσχετε και από δυσκοιλιότητα,
τα σύκα θα σας δώσουν μια καλή… ενεργητική λύση.
5. Κανναβόσπορος: σε συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση
Το 2011 ανέβαινε σταδιακά η ζήτησή του και μέσα στο 2012 δεν θα είναι έκπληξη αν τον δούμε να κάνει το μεγάλο… μπαμ. Ο κανναβόσπορος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, κάλιο και μαγνήσιο και μπορεί να δράσει ευεργετικά όσον αφορά την καρδιά, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μελέτη του 2010 που βρίσκεται στο Journal Nutrition and Metabolism, μάλιστα, έδειξε ότι ο σπόρος αυτός περιέχει υψηλές ποσότητες λινολεϊκού οξέος, το οποίο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, προστατεύοντας την καρδιά μας. Κι αν φοβάστε μην αρχίσετε να αισθάνεστε… περίεργα αν τον καταναλώσετε, μην ανησυχείτε. Ο κανναβόσπορος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.
6. Μαυρομάτικα φασόλια: θρεπτικά και χορταστικά
Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, χαμηλά σε λίπος και απόλυτα χορταστικά, ενώ μέσα στο μικρό τους όγκο, κρύβουν δεκάδες θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλό να τρώμε τουλάχιστον 1 ½ φλιτζάνι φασόλια κάθε εβδομάδα, είτε σκέτα είτε μέσα σε σαλάτες ή ακόμη και σε μορφή πουρέ.
7. Έλαιο κριλ: πλούσιο σε ωμέγα-3
Το έλαιο κριλ εξάγεται από ένα ζωοπλαγκτόν, το οποίο είναι πολύ πλούσιο στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, EPA και DHA. Είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά και σύμφωνα με μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στο Journal of American College of Nutrition, 300mg συμπληρώματος με το συγκεκριμένο έλαιο καθημερινά, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα φλεγμονής και αρθρίτιδας στους πάσχοντες, ενώ σύμφωνα με άλλες μελέτες, τα ωμέγα-3 του δρουν το ίδιο αποτελεσματικά με αυτά που προέρχονται από ψάρια ή καρύδια κ.λπ., αυξάνοντας την καλή HDL χοληστερίνη και μειώνοντας τα τριγλυκερίδια.
8. Κατσαρό λάχανο: πράσινο, γευστικό και υγιεινό
Όσον αφορά την προστασία από τον καρκίνο, το κατσαρό λάχανο είναι μια από τις τροφές που αποτελούν τους φύλακες-άγγελούς μας. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, A και C και μάλλον ήρθε η στιγμή να το βάλετε στη λίστα με τα ψώνια σας.
9. Ενταμάμε: φασόλια διαφορετικά απ’ τα άλλα
Ψάχνετε μια καλή πηγή πρωτεΐνης που δεν θα έχει σχέση με ζωικά προϊόντα; Τότε τα φασόλια σόγιας, γνωστά και ως ενταμάμε, είναι αυτό που ζητάτε. Μισό φλιτζάνι ενταμάμε περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με 110 γραμμάρια κοτόπουλο, συν του ότι περαιτέρω μελέτες έδειξαν ότι τα φασόλια σόγιας μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη, όπως και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
10.Ποπ κορν: κινηματογραφικό και ωφέλιμο
Αλληλένδετα με τον κινηματογράφο και τις dvd βραδιές στο σπίτι, τα ποπ κορν αποτελούν μια 100% τροφή ολική άλεσης, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, λίγες θερμίδες και ευχάριστη γεύση. Αν και το βούτυρο και το αλάτι καταστρέφουν την υγιεινή τους πλευρά, αν τα προτιμάτε σκέτα, τα ποπ κορν αποτελούν ένα απόλυτα φυσικό και υγιεινό σνακ, με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν την καρδιά και μας προφυλάσσουν από συγκεκριμένα είδη καρκίνου.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου