Το μυστικό γι’ αυτή την ισχυρή δόση προστασίας που παρέχουν τα μούρα και κατ’ επέκταση και τα μύρτιλα κρύβεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους στις πολυφαινόλες, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Για τις ανάγκες της έρευνας, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Applied Physiology, Nutrition and Metabolism», οι επιστήμονες χορήγησαν blueberries σε παχύσαρκα ποντίκια σε ποσότητα που αντιστοιχούσε με δύο φλιτζάνια για τον άνθρωπο. Έπειτα από κάποιες ημέρες διαπίστωσαν ότι είχε βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό η λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων.
«Πολλές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν το μεταβολικό σύνδρομο, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για φάρμακα και για ιατρική παρέμβαση», σχολίασε η Dorothy Klimis-Zacas, καθηγήτρια της Κλινικής Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο Maine των Ηνωμένων Πολιτειών.
Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι είναι καλύτερα να καταναλώνουμε τα μύρτιλα ωμά, γιατί χάνουν μεγάλο μέρος της θρεπτικής τους αξίας όταν μαγειρεύονται.


vita