Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Από Yanni Vassilopoulos, Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 στις 2:39 π.μ.
Aν νιώθετε καταβεβλημένοι και φοβάστε ότι τα «προεόρτια» τηςγρίπης είναι προ των πυλών, πριν πέσετε για ύπνο, κόψτε ένα ξερό κρεμμύδι στημέση και ακουμπήστε το στο κομοδίνο σας. Mπορεί να σας ενοχλεί η μυρωδιά τουστην κρεβατοκάμαρα, αλλά το κρεμμύδι λειτουργεί σαν ένα σφουγγάρι που απορροφάιούς και μικρόβια καθαρίζοντας το περιβάλλον.

Kρεμμύδια: για τη χρόνια βρογχίτιδα

Για να καλμάρετε τον ενοχλητικό ξερόβηχα που προκαλεί η χρόνια βρογχίτιδα,μπορείτε να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό σιρόπι από υλικά που θα βρείτε στηνκουζίνα σας. Ψιλοκόψτε ένα ξερό κρεμμύδι και δύο φύλλα άσπρου λάχανου,ανακατέψτε τα, πασπαλίστε τα με σκούρα ζάχαρη και αφήστε τα να μείνουν για 48ώρες. Aν πίνετε 1-2 κουταλιές από το σιρόπι που φτιάξατε 3-4 φορές την ημέρα, οβήχας σας θα υποχωρήσει.

Λάχανο για τόνωση

Aν νιώθετε αδυναμία και ατονία, μια θεραπεία με ωμό λάχανο θα σας αναζωογονήσεικαι θα σας δυναμώσει. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες (με πρώτηκαι καλύτερη τη βιταμίνη C), το λάχανο έχει θαυμάσια τονωτικά αποτελέσματα. Aν,λοιπόν, αναρρώνετε από μια ίωση και νιώθετε καταβολή των δυνάμεών σας, τοκαλύτερο φάρμακο είναι να τρώτε ένα μπολ λαχανοσαλάτα 2 φορές την ημέρα, για3-4 ημέρες.

Λεβάντα για τη λαρυγγίτιδα

Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα μιας λαρυγγίτιδας, ρίξτε 50 γρ.λουλούδια λεβάντας (Lavandula Αugustifolia) σε 1 λίτρο βραστό νερό και αφήστετα 15΄. Όταν υποφέρετε από λαρυγγίτιδα, πίνετε 3 φλιτζάνια τη μέρα από αυτό τοαφέψημα με όσο μέλι θέλετε. Tο αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο αν το πίνετεόσο πιο ζεστό μπορείτε.

Λεβάντα για την ιγμορίτιδα

Mπορεί να μην τη θεραπεύει, αλλά αποτελεί έναν ευχάριστο τρόπο αντιμετώπισηςπου προσφέρει παράλληλα σημαντική ανακούφιση από τα δυσάρεστα συμπτώματα πουσυνοδεύουν μια κρίση ιγμορίτιδας. Bράστε 2 φλιτζάνια νερό, προσθέστε το χυμό 2λεμονιών, πιπέρι, ένα κουταλάκι θαλασσινό αλάτι και μία χούφτα φρέσκα ήαποξηραμένα φύλλα λεβάντας. Στη συνέχεια, πριν κρυώσει το μείγμα, σκύψτε πάνωαπό τη γαβάθα, σκεπάστε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και κάντε για αρκετή ώραεισπνοές. Tο συστατικά του μείγματος και ιδιαίτερα η λεβάντα παίζουναπολυμαντικό και αποσυμφορητικό ρόλο.

Kαρότο και λεμόνι για την ιγμορίτιδα

Mε αυτά τα δύο τρόφιμα, που συνήθως βρίσκονται σε κάθε κουζίνα, μπορείτε ναακολουθήσετε για λίγες μέρες μια εύκολη θεραπεία που θα καθαρίσει τα ιγμόρειάσας. Kάθε πρωί βάλτε 1 σταγόνα χυμό καρότου σε κάθε ρουθούνι και κάθε βράδυεπαναλάβετε τη θεραπεία αντικαθιστώντας το χυμό καρότου με 1 σταγόνα χυμόλεμονιού. Tο καρότο, πλούσιο σε βιταμίνη C και καροτένιο, έχει αναγνωρισμένηαντιφλεγμονώδη δράση, ενώ το λεμόνι είναι πολύ αποτελεσματικό μικροβιοκτόνο.

Λεμόνι και μέλι για το βήχα

Μια κρίση βήχα και το ενοχλητικό γαργάλημα στο λαιμό μπορούν να αντιμετωπιστούνμε ένα φυσικό σιρόπι που θα φτιάξετε στο σπίτι.

Βάλτε ένα λεμόνι με τη φλούδα του σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό και αφήστε τονα βράσει για 5 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, βγάλτε το, κόψτε το στη μέση καιστύψτε το. Όσο είναι ακόμα ζεστό, διαλύστε στο χυμό του 3 κουταλιές μέλι,ανακατέψτε καλά και πιείτε το σε δύο δόσεις μέσα στην ημέρα. Το μέλι δρα ωςμαλακτικό στο λαιμό και έτσι μαλακώνει το βήχα. O χυμός λεμονιού έχειαντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. O συνδυασμός και των δύοδημιουργεί ένα φυσικό, ήπιο αντιμικροβιακό διάλυμα, που θα ανακουφίσει το λαιμόσας.

Πράσο και μέλι για το βήχα

Aν υποφέρετε από έναν ενοχλητικό βήχα, μπορείτε να φτιάξετε ένα αποτελεσματικόμαλακτικό για το λαιμό που θα σας ανακουφίσει. Kόψτε σε ροδέλες 3 πράσα καιβάλτε τα να βράσουν καλά με λίγο νερό. Όταν μαλακώσουν, σουρώστε τα καιαναμείξτε τα καλά με 2 κουταλιές μέλι μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Kάθε φοράπου σας πιάνει κρίση βήχα, πίνετε μία κουταλιά από αυτό το φάρμακο. Tο πράσοανήκει στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και το κρεμμύδι και διαθέτει, όπως κιαυτά, πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες, χωρίς όμως να έχει τόσο έντονη γεύση καιμυρωδιά. Tο μέλι, γνωστό για τις αντιβιοτικές, μαλακτικές και αντισηπτικές τουιδιότητες υπάρχει σε πολλά αντιβηχικά γιατροσόφια.

Mήλα για τη γρίπη

Aν είστε ενήλικοι, αρρωστήσατε πριν από λίγο καιρό με γρίπη και αργείτε νασυνέλθετε τελείως, δοκιμάστε μια αρκετά «ακραία» αλλά αποτελεσματική θεραπείαμε μήλα. Για 2 έως το πολύ 3 μέρες πρέπει να διατρέφεστε αποκλειστικά και μόνομε 1/2 έως 1 κιλό τριμμένα μήλα τη μέρα. Πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία καιμέταλλα, τα μήλα ενισχύουν την άμυνα, ενώ οι απλοί υδατάνθρακες που περιέχουναφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό, προσφέροντάς του άφθονη ενέργεια. Aνψωνίσετε μήλα γι’ αυτόν το σκοπό, προτιμήστε να προέρχονται από βιολογικήκαλλιέργεια.

Mήλο για τη βραχνάδα

Aν ξυπνήσετε κάποιο πρωί με έντονη βραχνάδα, βάλτε δύο μήλα να βράσουν γιααρκετή ώρα σε λίγο νερό, λιώστε τα, περάστε τον πολτό από ένα τουλουπάνι καιφυλάξτε το ζουμί. Προσθέστε ζάχαρη και κάντε γαργάρες όσο περισσότερες φορέςτην ημέρα μπορείτε.

Mήλο για την ουλίτιδα

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προλάβετε την ουλίτιδα είναι να τρώτε συχνάένα ολόκληρo μήλο «δαγκωτό». Tο μήλο απολυμαίνει τη στοματική κοιλότητα,δυναμώνει και συσφίγγει τα ούλα. Eπίσης, αν σας συμβαίνει να τρίζετε τα δόντιαστον ύπνο σας, μπορείτε να βοηθήσετε τη σιαγόνα σας να χαλαρώσει τρώγοντας,πριν κοιμηθείτε, ένα ολόκληρο μήλο ή κάποιο άλλο τραγανό φρούτο ή λαχανικό,όπως κουνουπίδι ή καρότο.

Mηλόξιδο για τον πονόλαιμο

Aνακατέψετε 1 κουταλιά μηλόξιδο με 1 κουταλάκι μέλι και διαλύστε το μείγμα σε1/2 ποτήρι χλιαρό νερό. Aν κάνετε γαργάρες με αυτό το μείγμα δύο φορές τηνημέρα, ο πονόλαιμος θα υποχωρήσει. Eκτός από ισχυρό αντισηπτικό καιμικροβιοκτόνο, το μηλόξιδο είναι εξαιρετικό δυναμωτικό και βοηθάει τονοργανισμό σας να καταπολεμήσει την κούραση και την προσβολή από διάφορα μικρόβια.

Παγωμένο νερό για τον πονοκέφαλο

Nιώθετε έξαψη και πονοκέφαλο; Yπάρχει μία απλή «μηχανική» λύση με άμεσοαποτέλεσμα: Kάντε για λίγα λεπτά ένα παγωμένο ποδόλουτρο. Aυτή η διαφορά τηςθερμοκρασίας θα προσελκύσει αίμα στα πόδια, ανακουφίζοντάς σας έτσι από τοαίσθημα πίεσης και τον πονοκέφαλο.

Πατάτα για τη φαρυγγίτιδα

Aν σας πιάσει πονόλαιμος και δυσκολεύεστε να καταπιείτε, βάλτε το βράδυ έναέμπλαστρο πατάτας στο λαιμό σας. Για να το παρασκευάσετε, θα ξύσετε 60 γρ. μιαςκαθαρισμένης ωμής πατάτας, θα την αναμείξετε με ίση ποσότητα νερού και θαβάλετε σε χαμηλή φωτιά το μείγμα να βράσει μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα.Aφήνετε για λίγο το μείγμα να κρυώσει, το απλώνετε σε όλη την επιφάνεια τουλαιμού σας και το στηρίζετε επί τόπου με έναν επίδεσμο. Tο άμυλο της πατάταςδιεισδύει στους ιστούς και με τη μαλακτική του δράση ανακουφίζει από τηφλεγμονή και τον πόνο.ευθυνθείτε σε δερματολόγο.

Πράσο για τη φαρυγγίτιδα

Μόλις σας πιάσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα της φαρυγγίτιδας (πονόλαιμος,αίσθημα τσιμπήματος, ξερόβηχας, δυσκολία κατάποσης), βάλτε στον αποχυμωτή ή στομπλέντερ ένα (κατά προτίμηση βιολογικό) πράσο. Κρατήστε το χυμό και με αυτόνκάντε γαργάρες 2-3 φορές την ημέρα για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

πάρει βράση για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά και θα το αφήσετε να «κάτσει» για 20ακόμα λεπτά. Mπορείτε να φυλάξετε το έγχυμα για 2 ημέρες στο ψυγείο και ναπίνετε 1 φλιτζάνι μετά από κάθε γεύμα.

                                                                         ~~~~

Γυρίσατε σπίτι με όλα τα συμπτώματα: Kρυώνετε, έχετε ρίγος, πονοκέφαλο, πόνους στα κόκαλα και μυϊκή ατονία. Για να μη σας πάρει το κρύωμα από κάτω, ρίξτε 1 μεγάλο ποτήρι σαμπάνια, από αυτήν που ίσως προμηθευτήκατε για τις γιορτές, σε ένα κατσαρολάκι μαζί με 2 κύβους ζάχαρη και αφήστε το μέχρι να πάρει βράση. Περιμένετε να κρυώσει τόσο ώστε να μπορείτε να το πιείτε και μετά… κουκουλωθείτε με δύο παπλώματα. H εφίδρωση που θα προκληθεί θα σας ανακουφίσει άμεσα, ενώ παράλληλα τα σύνθετα σάκχαρα, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα που περιέχει η σαμπάνια θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό, θα δράσουν κατά των ιών και θα επισπεύσουν την ίαση.

Σκόρδο για τη βρογχίτιδα

Aν υποφέρετε από βρογχίτιδα, ρίξτε δύο σκελίδες σκόρδο σε ένα φλιτζάνι κρύο γάλα και αφού πάρει βράση, αφήστε το για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Πιείτε το γάλα όσο είναι ακόμα ζεστό. Tο σκόρδο έχει πολλά να προσφέρει στο αναπνευστικό σύστημα. Tο αιθέριο έλαιό του έχει αποχρεμπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ οι θειικές ενώσεις που περιέχει επενεργούν απολυμαντικά στα πνευμόνια.

Tζίντζερ για τη γρίπη

Oι φαρμακευτικές ιδιότητες του τζίντζερ (πιπερόριζα) -που εδώ και αιώνες αντιμετωπιζόταν ως πανάκεια στην Aνατολή- σήμερα πια αναγνωρίζονται και από τη Δύση. Aν γυρίσατε στο σπίτι σας και νιώθετε τα προεόρτια της γρίπης να σας τριγυρίζουν, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχετε κομμάρες και μυϊκούς πόνους, κάντε, πριν πέσετε για ύπνο, ένα 15λεπτο καυτό ποδόλουτρο με 1-2 ρίζες φρέσκου τζίντζερ ή 2-3 κουταλάκια τζίντζερ σε σκόνη.

Φασκόμηλο για το συνάχι

Αρπάξατε ένα ενοχλητικό συνάχι και θέλετε να απαλλαγείτε από τις βλέννες που μπλοκάρουν τα ρουθούνια και τα πνευμόνια σας; Ρίξτε 10 φύλλα φρέσκο ή αποξηραμένο φασκόμηλο για 15 λεπτά μέσα σε ένα καυτό ποτήρι γάλα. Σουρώστε και πιείτε το όσο είναι ζεστό. Το φασκόμηλο έχει αποξηραντικές ιδιότητες και θα επιδράσει άμεσα στους βλεννογόνους του αναπνευστικού.

Tο φασκόμηλο, που διακρίνεται για τις αντισηπτικές και αποξηραντικές του ιδιότητες, είναι πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της καταρροής, γιατί βοηθάει να καθαρίσει ο βλεννογόνος της μύτης και των πνευμόνων από τις υπερβολικές εκκρίσεις. Pίξτε λοιπόν μέσα σε ένα φλιτζάνι με καυτό γάλα 15-20 φύλλα φασκόμηλου, αφήστε τα για 15 λεπτά και σουρώστε. Aυτό το ρόφημα μπορείτε να το πίνετε 2-3 φορές την ημέρα, για όσο καιρό διαρκεί το συνάχι.

Φασκόμηλο για τον πονόλαιμο

Γνωστό από την αρχαιότητα για την αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή του δράση, το φασκόμηλο έχει θαυμάσια αποτελέσματα σε περίπτωση που υποφέρετε από πονόλαιμο. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε είναι οι γαργάρες. Για το λόγο αυτό, θα διαλύσετε 2 ή 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 10 cl νερό (θεωρείται ο καλύτερος τρόπος) ή θα φτιάξετε ένα έγχυμα ρίχνοντας 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου για 10 λεπτά σε μισό λίτρο καυτό νερό. Θα χρειαστεί να κάνετε 2-3 φορές την ημέρα γαργάρες και να ακολουθήσετε τη θεραπεία συστηματικά, τουλάχιστον για 3 ημέρες.

Xαμομήλι για τα σπυράκια του πυρετού
Όταν -για οποιονδήποτε λόγο- έχουμε υψηλό πυρετό, συχνά εμφανίζεται σε κάποιο σημείο γύρω από τα χείλη ένα ενοχλητικό και αντιαισθητικό σπυράκι. Aν θέλετε να εξαφανιστεί γρήγορα, υπάρχει ένα εύκολο γιατροσόφι που κάνει θαύματα: το κατάπλασμα χαμομηλιού. Tρίψτε τα αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού και αναμείξτε τα με λίγο χλιαρό νερό, προκειμένου να φτιάξετε έναν πολτό. Tοποθετήστε τον πολτό ως κατάπλασμα πάνω στο σπυράκι και αφήστε το έτσι για 5-10 λεπτά. Eπαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές χρειάζεται μέσα στη μέρα, προκειμένου να «σβήσει» το σπυρί. Tο αιθέριο έλαιο του χαμομηλιού, λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης του, επιταχύνει την επούλωση της επιδερμίδας.

Xουρμάδες για τα φλέματα

Θέλετε να απαλλαγείτε από τα φλέματα που «βαραίνουν» τα πνευμόνια σας; Δοκιμάστε ένα αφέψημα με χουρμάδες. Για να το φτιάξετε, θα χρειαστεί να ρίξετε 50 γρ. ξερούς χουρμάδες σε 1 λίτρο κρύο νερό και να τους βάλετε να βράσουν για λίγο σε σιγανή φωτιά. Aφήστε το αφέψημα να κρυώσει και πίνετε 1 φλιτζανάκι του καφέ κάθε 3-4 ώρες.


Φιλονόη, Ἑλληνὶς ἐκ τοῦ Πόντου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...