Κρυολόγησε κανείς; αμέσως ντοματόσουπα!
Αν έχετε φτιάξει από τις καλοκαιρινές ντομάτες σάλτσα είναι ό,τι καλύτερο - αν όχι, τρέξτε στην λαϊκή ή το μανάβικο και προμηθευτείτε δυο κιλά κόκκινες ζουμερές ντομάτες (όσο υπάρχουν ακόμη).
Η ντοματόσουπα - ασπίδα στο κρυολόγημα
- 5-6 ντομάτες
- 1 καυτερή πιπεριά, τσίλι, ή μπούκοβο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 2 φύλλα δάφνη
- ½ κουταλάκι μαύρη ζάχαρη
- κυβάκια τυρί κίτρινο ή μοτσαρελάκια
- ρίγανη - βασιλικός
- λάδι, 1 φλιτζανάκι
- αλάτι
- λεμόνι
Λιώστε τις ντομάτες στο μπλέντερ. (Περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού). Ρίχνετε τον φρέσκο ντοματοχυμό σε ένα κατσαρολάκι.
Προσθέστε: Μία (ή, αν το αντέχετε, περισσότερες σκελίδες) σκόρδο, είναι σημαντικό μικροβιοκτόνο. Μια καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο (καίει στην κυριολεξία τα πάντα και λειτουργεί και ως αντιπυρετικό). Δύο φύλλα δάφνη που, εκτός από άρωμα, έχει και σπουδαίες αναλγητικές ιδιότητες και αν θέλετε και δυο φύλλα βασιλικού που έχει αντιβηχικές ιδιότητες. Μην ξεχάσετε να ρίξετε αλάτι και μισό κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη. Με σκεπασμένη κατσαρόλα βράζετε τη σούπα για 20-30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και στη συνέχεια ρίχνετε ένα φλιτζανάκι λάδι. Αφήνετε να βράσει για άλλα πέντε λεπτά και κλείνετε τη φωτιά.
Σερβίρετε σε ένα βαθύ μπολ και προσθέστε κύβους τυριού. Ταιριάζει πολύ το κατσικάκι Χίου, οι μπαλίτσες μοτσαρέλα και όλα τα κίτρινα τυριά. Πριν απολαύσετε το “φάρμακό” σας, που είναι κι ένα υπέροχο γεύμα (πρωινό μεσημεριανό ή βραδινό), πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη και στίβετε λεμόνι. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και ξύσμα λεμονιού στο κέντρο του πιάτου.
Τα αποτελέσματα είναι άμεσα.
Επαναλάβανετε την σούπα σε διάφορες παραλλαγές. Μπορείτε, για παράδειγμα, να προσθέσετε καθώς βράζει σέλερι ή σέλινο και μερικές ροδέλες πράσο. Όμως πρέπει να υπερτερεί η ντομάτα. Δέκα λεπτά πριν αποσύρετε την σούπα από την φωτιά μπορείτε επίσης να την ενισχύσετε με ένα μεγάλο κουτάλι τραχανά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου