Δευτέρα 14 Απριλίου 2014


Ιχθυέλαια 

Ιχθυέλαια
Τα ιχθυέλαια έχουν πολλά οφέλη και είναι άκρως απαραίτητα

Τα ιχθυέλαια  είναι πλούσια σε Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα. Αυτό δεν ισχύει για ιχθυέλαια που προέρχονται από ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς αυτά περιέχουν πολύ χαμηλές ποσότητες των συγκεκριμένων ουσιών.
Το ιχθυέλαιο παράγεται από τη σάρκα των λιπαρών ψαριών, όπως του σολομού, της ρέγγας, του σκουμπριού, της σαρδέλας και της πέστροφας. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε  ω-3 λιπαρά οξέα ΕΡΑ (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ). Αυτά τα λιπαρά οξέα μετατρέπονται στο σώμα στις ωφέλιμες προσταγλανδίνες της σειράς 3.
Τα ιχθυέλαια από συκώτι (μουρουνέλαια) παράγονται από συκώτι λευκών ψαριών, όπως από τον μπακαλιάρο και τον ιππόγλωσσο. Τα ιχθυέλαια από συκώτι περιέχουν βιταμίνες Α και D και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή από ορισμένα άτομα.
Το α-λινολενικό οξύ (ΑLA) εντοπίζεται και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το έλαιο λιναρόσπορου (λινάρι), το σογιέλαιο κτλ. Ωστόσο, ακόμη κι αν η διατροφή μας είναι πλούσια σε μερικά από αυτά, μπορεί ακόμη να παρουσιάζουμε έλλειψη στις προσταγλανδίνες της σειράς 3 διότι τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για τη μετατροπή του ΑLA σε ΕΡΑ είναι μόνο ελαφρώς δραστικά.
Το ΕΡΑ στη διατροφή είναι λοιπόν σημαντικό, γιατί με αυτό μπορούν εύκολα να παραχθούν οι προσταγλανδίνες της σειράς 3.
Το μεταβολικό μονοπάτι στο οποίο εμπλέκονται τα ιχθυέλαια είναι το εξής: το α-λινολενικό οξύ (ΑLA) μετατρέπεται σε στεαριδονικό οξύ (SA) το οποίο μετατρέπεται σε εικοσιτετρανοϊκό οξύ (ΕΤΑ). Το ΕΤΑ μετατρέπεται σε εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και αυτό με τη σειρά του δίνει είτε δοκοσαπεντανοϊκό οξύ (DPA) είτε προσταγλανδίνες της σειράς 3. Το DPA μετατρέπεται σε δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).

Οφέλη των ιχθυέλαιων:
- Έχει αποδειχθεί ότι τα ιχθυέλαια έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς (ισορροπία των λιπών του αίματος, αύξηση της καλής χοληστερόλης HDL, μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, μείωση της υπέρτασης μείωση της πήξης και του ιξώδους του αίματος, μείωση αρρυθμιών).
-Συνιστάται στις εγκύους να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.
-Βελτιώνουν τα  συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
-Μειώνουν τον πόνο της εμμήνου ρύσης.
-Ωφελούν σημαντικά σε διπολική νόσο (μια μανιοκαταθλιπτική ψύχωση).
-Μαζί με συμπληρώματα ασβεστίου αυξάνουν την οστική πυκνότητα και χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της οστεοπόρωσης.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αντικαταστήσουν τα ω-6 λιπαρά οξέα των κυτταρικών μεμβρανών και μπορεί να προκαλέσουν μείωση του χρόνου πήξης.
Τα ιχθυέλαια από συκώτι περιέχουν βιταμίνες Α και D θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή από ορισμένα άτομα. Όταν λαμβάνονται ιχθυέλαια από συκώτι, είναι πολύ σημαντικό οι δοσολογίες των βιταμινών Α και D να ελέγχονται προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι καμία από αυτές δεν θα ξεπεράσει το ανώτερο επίπεδο ασφάλειας. Αυτό πρέπει να γίνεται διότι οι βιταμίνες αυτές είναι λιποδιαλυτές και το ιχθυέλαιο αυξάνει τις ποσότητές τους στο σώμα. Όταν οι έγκυες λαμβάνουν μουρουνέλαιο, δεν θα πρέπει ταυτόχρονα να λαμβάνουν περισσότερα από 2500i.u. βιταμίνης Α ημερησίως, ενώ τα υπόλοιπα άτομα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 7500i.u. Η κατανάλωση βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10μg.
Έτσι, όταν δε υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για την κατανάλωση ιχθυελαίου είναι προτιμότερη η κατανάλωση ψαριών 2-3 φορές την εβδομάδα. Τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες και ο σολομός περιέχουν υψηλές ποσότητες από ω-3 λιπαρά οξέα.
Ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτοχρόνως με ένα συμπλήρωμα ελαίου νυχτολούλουδου, προκειμένου να επιτευχθεί μια ισορροπία ανάμεσα στις δύο οικογένειες λιπαρών οξέων (Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6) που περιέχουν. Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός α-λινολενικού οξέος (ALA) και γ-λινολενικού οξέος/ λινολεϊκού οξέος (GLA/LA) είναι αντικρουόμενος, καθώς το πρώτο εμποδίζει τη περαιτέρω μετατροπή των επόμενων δύο.
Τα ιχθυέλαια ενδέχεται να προκαλέσουν περιστασιακά ναυτία όταν λαμβάνονται για πρώτη φορά. Αυτό το σύμπτωμα υποχωρεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και μπορεί να μειωθεί αν τα ιχθυέλαια ληφθούν μαζί με κάποιο γεύμα.

Οι υψηλές δοσολογίες ιχθυελαίων θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά, όπως η βαρφαρίνη και η ηπαρίνη.
Τέλος, επειδή πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τη μυρωδιά και τη γεύση των ιχθυελαίων δυσάρεστη μπορούν ως εναλλακτική λύση να καταναλώσουν λινέλαιο το οποίο είναι φυτικής προέλευσης και έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα.
ω-3  υπάρχουν, επίσης και αλλού
• Λιναρόσπορος και λάδι κανόλας (ωστόσο τα λάδια αυτά δεν είναι τόσο δραστικά κατά της φλεγμονής, όπως τα ιχθυέλαια)
• Καρύδια
• Τρόφιμα ενισχυμένα με ωμέγα-3, όπως οι μαργαρίνες και τα αυγά
www.emedi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...