Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Σούζυ έφαγες!

Δίαιτα για απλούς ανθρώπους

e +0 Print Friendly and PDF
image
της Μπήλης Στεφανή
Απλές, αληθινές, καθημερινές συμβουλές που θα σας οδηγήσουν στον Δρόμο της Απώλειας.
Aκολουθώντας τις παρακάτω απλές διατροφικές συμβουλές θα ξαναβρείτε τη φόρμα σας σε χρόνο dt, χωρίς να χρειαστεί να κλειδώσετε το ψυγείο ή να κάνετε απεργία πείνας για ν’ αποκτήσετε ιδανικές αναλογίες.

ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡΑΚΙΑ
Κατ’ αρχήν, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κάποιος ότι δεν υπάρχουν «μαγικά» τρόφιμα που καίνε το λίπος, όπως επίσης δεν υπάρχουν και «μαγικές» δίαιτες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, αν κάποιος επιθυμεί να χάσει λίπος χρειάζεται αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, κάτι που σημαίνει ότι η ενεργειακή πρόσληψη πρέπει να είναι χαμηλότερη από την ενεργειακή δαπάνη. Με απλά λόγια αν κάποιος τρώει καθημερινά πίτσες, cheeseburgers και προφιτερόλ και η μόνη γυμναστική που ξέρει είναι αυτή που βλέπει σε διαφημίσεις telemarketing στην τηλεόραση, τότε πολύ απλά ο δείκτης της ζυγαριάς του θα χτυπήσει κόκκινο. Θυμηθείτε, πάντως, ότι σκοπός δεν είναι να χαθούν τα περιττά κιλά μέσα σε ένα τριήμερο. Καλή και ασφαλής απώλεια θεωρείται αυτή που δεν ξεπερνά το 1 κιλό την εβδομάδα.
ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ 
Μπορεί κάθε αρχή να κρίνεται δύσκολη, η αρχή πάντως σε κάθε διατροφικό πλάνο ξεκινάει από ένα καλό πρωινό. Το πρωινό θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, καθώς προσφέρει ενέργεια προκειμένου να συνεχίσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες ενώ παράλληλα διατηρεί το μεταβολισμό σε εγρήγορση. Η υπόλοιπη μέρα, άσχετα από το πόσο πιεσμένο μπορεί να είναι το πρόγραμμα, καλό θα είναι να περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα βασισμένα στη μεσογειακή διατροφή (πράγμα που σημαίνει ξεχνάω περίεργες σάλτσες, κρέμες γάλακτος και ακατανόητες σαλάτες με πολλά λιπαρά, όπως π.χ. η ρώσικη).
ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΦΟΡΜΑ
Ένας ακόμη τρόπος, ίσως κουραστικός, αλλά σίγουρα αποτελεσματικός για να ξαναβρεί κάποιος τη φόρμα του είναι φυσικά η σωματική άσκηση.  Εκτός από το γυμναστήριο, εξίσου αποτελεσματικό είναι το περπάτημα (30 λεπτά καθημερινά) ή κάποιο σπορ. Αν πάντως δεν έχετε χρόνο να κάνετε τίποτα από τα παραπάνω, πολύ απλά προτιμήστε να πηγαίνετε από τις σκάλες αντί να χρησιμοποιείτε το ασανσέρ. Η κίνηση γυμνάζει τις μυϊκές ομάδες του σώματος, αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού και όταν γίνεται συστηματικά μπορεί ν’ αλλάξει αισθητά την όψη του σώματος.

ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ
Τα αναψυκτικά προκαλούν κυτταρίτιδα; Από διατροφικής πλευράς, τα αναψυκτικά δεν προκαλούν κυτταρίτιδα. Με βάση τα αποτελέσματα ερευνών κανένα από τα συστατικά τους –καφεΐνη, ανθρακικό ή ζάχαρη– δεν σχετίζεται με τη γνωστή όψη φλοιού πορτοκαλιού. Σίγουρα όμως επειδή δεν είναι και ό,τι πιο υγιεινό, περιορίστε τα ή προτιμήστε τις light εκδοχές.

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΡΥΖΙ ΠΑΧΑΙΝΕΙ;
Απαγορευτικοί συνδυασμοί τροφίμων δεν υπάρχουν. Καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι, για παράδειγμα, το κρέας αν συνοδεύεται με ρύζι ή πατάτες αυξάνει το βάρος. Αυτό που χρειάζεται είναι ο έλεγχος στις μερίδες και ο περιορισμός κάποιων τροφών που κρίνονται επιβαρυντικοί για τη σιλουέτα. Για παράδειγμα περιορίστε το αλάτι, το οποίο μπορεί να προκαλέσει και κατακράτηση υγρών, το κόκκινο κρέας, αλλά και το αλκοόλ. Προτιμήστε ψάρι, τρόφιμα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά. Αν μαγειρεύετε εσείς αντικαταστήστε το βούτυρο με μικρή ποσότητα ελαιόλαδου, ενώ θυμηθείτε ότι ένα ολόκληρο αβγό μπορεί ν’ αντικατασταθεί με 2 ασπράδια.
ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΣΕ 4 ΒΗΜΑΤΑ
Καμία «μαγική συνταγή» δεν υπόσχεται ξαφνική απώλεια βάρους. Αν θέλετε να ξαναβρείτε τη φόρμα σας:
1) Xρησιμοποιήστε μικρό πιάτο.
2) Γεμίστε το μισό (μικρό πιάτο) με λαχανικά και σαλάτα και το υπόλοιπο μισό με άμυλο ή πρωτεΐνη.
3) Μασάτε πάντα αργά, καθώς το σώμα μας χρειάζεται 20 λεπτά προκειμένου να μας δώσει σήμα ότι χόρτασε.
4) Αντισταθείτε στο τσιμπολόγημα. Η τάση τσιμπολογήματος έχει τη μορφή καμπύλης που η κορυφή της έχει διάρκεια 2-3 λεπτά. Αν αντισταθείτε, η ζυγαριά θα σας ανταμείψει.
ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Στο ημερήσιο μενού πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει σαλάτα. Τα λαχανικά, εκτός από την υψηλή διατροφική τους αξία, περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, μέταλλα, βιταμίνες, και επιπλέον φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού και μας «προφυλάσσουν» από την κατανάλωση περιττών θερμίδων.
Επίσης σημαντική είναι η καλή ενυδάτωση του οργανισμού. Εκτός από νερό, μπορούμε να καταναλώνουμε τσάι, γάλα χαμηλών λιπαρών, χυμούς χωρίς ζάχαρη και φυσικά καφέ (μέχρι όμως 2-3 φλιτζάνια την ημέρα). Μιλώντας πάντως για το νερό, καλό είναι να γνωρίζετε ότι πρέπει να καταναλώνεται πριν από το γεύμα, όχι όμως κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά, γιατί δυσκολεύει την πέψη.
Τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και θα ήταν καλό να περιλαμβάνονται συχνά στο διαιτολόγιό μας είναι τα φασόλια, η βρώμη, το άπαχο κρέας, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα εσπεριδοειδή.
Το αλκοόλ σίγουρα επιβαρύνει τη σιλουέτα και γι’ αυτό το λόγο οι ειδικοί συμβουλεύουν στην έξοδό μας να προτιμήσουμε ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί το οποίο μπορούμε να αραιώσουμε με σόδα ή ανθρακούχο νερό. Ένα ποτήρι λευκό κρασί (δηλαδή 145 ml) περιέχει μόνο 100 θερμίδες, ενώ 2 δάχτυλα ουίσκι 100 με 110 θερμίδες! Αν θέλετε να συνοδεύσετε το ποτό σας με ξηρούς καρπούς προτιμήστε να είναι λίγοι σε ποσότητα, ακαβούρντιστοι και ανάλατοι, ενώ ιδανική επιλογή είναι και τα αποξηραμένα φρούτα που δεν περιέχουν λίπος.
Όταν ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ προσέξτε τις τροφές που αναγράφουν στη συσκευασία τους «χωρίς ζάχαρη» ή «χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες», γιατί στην πραγματικότητα περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, υποκατάστατα και άλλα πρόσθετα τα οποία αυξάνουν το αίσθημα της πείνας και υποκινούν το σώμα να αποθηκεύσει λίπος εκεί ακριβώς που δεν θέλετε.
Look 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...