Σάββατο, 5 Απριλίου 2014


ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΧΟΛΙΣΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας η την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας
Η χοληστερόλη είναι μια λιποειδής ουσία που μεταφέρεται με την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και επικάθεται στο εσωτερικό των αρτηριών μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια και το έμφραγμα.Η εναπόθεση της χοληστερόλης στα τοιχώματα της αρτηρίας είναι γνωστή ως αθηρωμάτωση ή αρτηριοσκλήρυνση, ενώ όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αθηρωμάτωσης.
Επιπλέον, τα επίπεδα λιποπρωτεϊνών υψηλής και χαμηλής πυκνότητας (HDL και LDL) θα πρέπει να παρατηρούνται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, δηλαδή η HDL θα πρέπει να είναι πάντα υψηλή, ενώ η LDL θα πρέπει να είναι πάντα χαμηλή. Οι λιποπρωτεϊνες αυτές έχουν ρολό μεταφορέα των λιπών μέσα στον οργανισμό μας, άρα αποτελούν σαφή ένδειξη της πιθανότητας ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Όσοι, λοιπόν, πάσχουν από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα θα πρέπει να ελαττώσουν την κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα του κόκκινου κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των τηγανιτών και κατεργασμένων τροφών. Βέβαια, ενώ κάποια λίπη αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης , άλλα λίπη φαίνεται να έχουν μια αρκετά ευεργετική δράση.
Και επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό χοληστερόλης που απαντάται στο σώμα μας δεν προέρχεται από την διατροφή αλλά παρασκευάζεται φυσιολογικά στο ήπαρ (συκώτι) , πολλές φορές οι διατροφικές αλλαγές φαίνεται να έχουν μικρό αντίκτυπο στα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.
Ωστόσο, όσο περισσότερο προσέχουμε τη διατροφή μας, τόσο πιο υγιείς είμαστε και τόσο πιο ομαλά και φυσιολογικά λειτουργεί ο οργανισμός μας. Επίσης, από την πλευρά της φυσικής υγείας, έχει παρατηρηθεί ότι υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα παρατηρούνται σε άτομα που παρουσιάζουν συνήθεια «ρηχής» αναπνοής, γι’αυτό το λόγο, βεβαιωθείτε ότι αναπνεετε βαθιά και ότι βγάζετε όλη την ποσότητα του αέρα από τους πνεύμονες σας.
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΤΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ
Το παρθένο ελαιόλαδο και τα λίπη που απαντώνται στα λιπαρά ψάρια, όπως η πέστροφα και το σκουμπρί είναι ευεργετικά για την υγεία και μπορούν να βοηθήσουν στην ελάττωση των επιπέδων της χοληστερόλης . Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φυτικές ίνες, οι οποίες ενώνονται με το λίπος στην υπογάστρια περιοχή, παρεμποδίζοντας την απορρόφηση του από τον οργανισμό και ελαττώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Προτιμήστε, λοιπόν να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά (και είναι καλύτερα να τα καταναλώνετε ωμά, ως σαλάτα) , φασόλια και όσπρια.
Επιπλέον, καταναλώστε πολλά ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, σε οποιαδήποτε μορφή τους (κυρίως όμως τα κόκκινα) , ενώ γενικά προτιμήστε τις φυσικές τροφές. Τελευταίο (αλλά όχι λιγότερο σημαντικό) τρόφιμο, που πραγματικά βοηθά στην ελάττωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα, καθώς και στην διάλυση των θρόμβων που σχηματίζονται στις αρτηρίες είναι το ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ, το οποίο περιέχει υδατοδιαλυτές ίνες, οι οποίες επιδρούν σημαντικά στην απορρόφηση του λίπους από τον οργανισμό. Δοκιμάστε ένα φυσικό, φρέσκο χυμό από γκρέιπφρουτ σε συνδυασμό με πορτοκάλι. Θα σας γεμίσει ζωντάνια, ενώ το πορτοκάλι θα αντισταθμίσει την πιθανή ελάττωση της αρτηριακής σας πίεσης που μπορεί να προκαλέσει το γκρειπφρουτ.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΩΝ;
Το λίπος μεταφέρεται στο σώμα με δυο κυρίες μορφές:τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια αποτελούν την πιο κοινή μορφή λίπους στις τροφές αλλά και στο σώμα μας. Αν και ο ακριβής αντίκτυπος των υψηλών τιμών τριγλυκεριδίων στην υγεία μας δεν είναι ξεκάθαρος, υπάρχουν ενδείξεις που συνδέουν τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας. Οι τιμές των τριγλυκεριδίων στο αίμα αυξάνουν με την κατανάλωση ζάχαρης, οπότε είναι σημαντικό να ελαττώσετε την κατανάλωση όλων των τροφών και ποτών που περιέχουν ζάχαρη. Επίσης, οι υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα συμπληρώματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων είναι αυτά τα οποία βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
Προκειμένου να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ελαττώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, μπορείτε να λαμβάνετε τα εξής φυσικά συμπληρώματα:
-ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ (Ω3, Ω6 και Ω9 λιπαρά οξέα) , το οποίο με τα απαραίτητα λίπη που περιέχει παρουσιάζει θετική επίδραση στην καρδιά και το κυκλοφορικό, ενώ στην υψηλή κατανάλωση ιχθυελαίων πιστεύεται ότι οφείλεται το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό περιστατικών καρδιόπαθειας που παρατηρείται στους Εσκιμώους.
-ΧΡΩΜΙΟ, το οποίο θεωρείται πως βοηθά στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
-ΣΚΟΡΔΟ, που βοηθά στην ελάττωση των τιμών της χοληστερόλης στο αίμα και πιστεύεται ότι έχει σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά και το κυκλοφορικό.
-ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΡΔΑΜΟΥ. Λαμβάνεται εσωτερικά, σε ποσότητα 25 ml , προ ύπνου.
-ΜΑΓΝΗΣΙΟ, το οποίο σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες έχει την ικανότητα (κυρίως όταν συνδυάζεται με ασβέστιο) να βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού με τρόπο ηπιότερο και περισσότερο ελεγχόμενο σε σχέση με τα φάρμακα που χορηγούνται κατά της χοληστερόλης (στατίνες) , τα οποία ελαττώνουν τα επίπεδα των LDL λιποπρωτεϊνών γρήγορα και με μεγάλη οξύτητα.
ΒΟΤΑΝΑ
-ΒΕΡΟΝΙΚΗ (Veronica officinalis) , το οποίο παρουσιάζει ευεργετική επίδραση στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Καταναλώστε το ως βάμμα ή με τη μορφή τσαγιού, δυο φορές την ημέρα.
-ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ (Cardus marianus) , το οποίο θεωρείται εξαιρετικό βότανο για το συκώτι και το πάγκρεας, δηλαδή εκτός από το ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, επιδρά θετικά και σε παθήσεις όπως ηπατίτιδα, διαβήτης, δυσπεψία, κ. α. Διατίθεται σε μορφή βάμματος.
-ΑΓΡΙΑ ΑΓΚΙΝΑΡΑ (Cynara scolymus) , φυτό με παρόμοιες ιδιότητες και δράση με το γαϊδουράγκαθο (ή Αγκάθι της Παναγιάς) . Διατίθεται σε μορφή βάμματος από το φαρμακείο μας, όπως και όλα τα προηγούμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...