Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Μ Υ Ρ Τ Ι Λ Λ Ο !


Μύρτιλλο (blueberry)

Όσο ο καιρός περνά, τόσο το μύρτιλλο τυγχάνει ολοένα και μεγαλύτερης αναγνώρισης και σιγά-σιγά ανεβαίνει στη θέση που του αξίζει. Ένας μικροσκοπικός, σαν το γκότζι, αλλά και πολύτιμος για την υγεία μας καρπός. Εκτός από την εξαιρετική του γεύση, το μύρτιλλο διαθέτει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και άλλα επίσης πάρα πολύ ωφέλιμα συστατικά. Ο αυθεντικός και ανόθευτος χυμός μύρτιλλου και φυσικά χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, είναι ένα άριστο τονωτικό ποτό που μπορεί κανείς να καταναλώνει κάθε μέρα. Πρώτες χώρες στην παγκόσμια παραγωγή είναι οι Η.Π.Α. και ο Καναδάς. Στη χώρα μας έχουν ήδη γίνει οι πρώτες κινήσεις από καλλιεργητές που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της νέας εποχής. Ολόκληρη η Ελληνική επικράτεια ταιριάζει στο μύρτιλλο αφού οι διαφορετικές ποικιλίες του ευδοκιμούν σε διαφορετικά επίπεδα κρύου. Αυτές οι κλιματολογικές συνθήκες στην Ελλάδα υπάρχουν κι έτσι με οργάνωση και ευθύνη, το μύρτιλλο μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή πλουταπαραγωγική πηγή για τη χώρα μας. Το μύρτιλλο επίσης χρειάζεται νερό κατά την περίοδο ξηρασίας. Εκτός από το πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών, με βάση σχετικές έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι δρα προληπτικά κατά του καρκίνου του στήθους, του προστάτη, του παχέως εντέρου, του στόματος και καταπολεμά ασθένειες των ηλικιωμένων όπως το Parkinson και η νόσος Alzheimer. Επίσης βοηθά πολύ στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Οι Βρετανοί είναι γνωστοί λάτρεις του μύρτιλλου αλλά και των...μαρμελάδων. Είναι γνωστές οι ιστορίες των στρατιωτών που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες γλυκών με βάση το μύρτιλλο για να μπορούν να βλέπουν καλύτερα τα Γερμανικά αεροπλάνα. Ο καρπός λοιπόν είναι βοηθά στην καλύτερη όραση κι επίσης δρα κατά της δυσπεψίας, της διάρροιας και του διαβήτη.
Που φύεται: Το 85% της παγκόσμιας παραγωγής παράγεται στις βόρειες Η.Π.Α. και στον Καναδά. Εκτεταμένες καλλιέργειες έχουμε και στην Ουκρανία, την Πολωνία και τώρα ξεκινά και η Ελλάδα.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Οι καρποί.
Περιέχει: αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C, E, Β1 - Β6, Κ και βήτα-Καροτίνη, ανθοκυανίνες, χλωρογενικό οξύ, κατεχίνες, κάλιο, ρεσβερατρόλη, μαγγάνιο, ποτάσιο, φώσφωρο, μαγνήσιο, σίδηρο  κλπ.
Βοτανοθεραπείες: αντιοξειδωτικό, πεπτικό, αντιδιαβητικό, αντιδιαρροϊκό, αντικαρκινικό κ.α.
Χρήσεις:
  • Προστάτης
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Διάρροια
  • Αδύναμη όραση 
  • Δυσπεψία
  • Διαβήτης 
  • Διάρροια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...