Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Turbo...μεταβολισμός με τις σωστές ομάδες τροφών

Αυξάνοντας λίγο τη φυσική σας δραστηριότητα και προσθέτοντας τις κατάλληλες τροφές στη διατροφή σας, ο μεταβολισμός σας θα πάρει… μπρος και οι θερμίδες που καταναλώνετε θα «καίγονται» σε πιο γρήγορους ρυθμούς. Ποιες τροφές, όμως, θα κάνουν το θαύμα;

Τρίτη, 15 Μαΐου 2012

Σίγουρα τα παγωτά και οι πίτσες δεν είναι κι ό,τι καλύτερο για τα έξτρα κιλά που θέλετε να αποβάλλετε κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Κι αυτό γιατί είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, συν του ότι σας φορτώνουν με πλήθος θερμίδων που στη συνέχεια δεν μπορείτε να «κάψετε» εύκολα.
Αντιθέτως, άλλες τροφές έχουν τη δυνατότητα να κρατούν το μεταβολισμό ενεργό και σε ρυθμό, χωρίς να διοχετεύουν στον οργανισμό τις θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά των τροφών αυτών, που είναι μεν νόστιμες, αλλά το κόστος στην υγεία και τη σιλουέτα μας για να τις απολαύσουμε είναι μεγαλύτερο.
Η πιο σοφή κίνηση, λοιπόν, είναι να μειώσετε τις πλούσιες σε κενές θερμίδες τροφές, οι οποίες συνήθως είναι επεξεργασμένες και να αυξήσετε αυτές που θα σας τονώσουν και από άποψη υγείας και από άποψη σιλουέτας, κρατώντας το… τέμπο του μεταβολισμού σας σταθερό. Βγάλτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε ποιες ομάδες τροφών θα σας χαρίσουν τη βελτιωμένη έκδοση του εαυτού σας, έτσι ώστε να τις προμηθευτείτε άμεσα.
Τροφές με καυτερές επιδράσεις
Οι πιπεριές, η πιπερόριζα, το σκόρδο, η μουστάρδα, αποτελούν μερικές από τις τροφές που μπορούν να ενεργοποιήσουν τον οργανισμό μας όσον αφορά την «καύση» των θερμίδων. Ο λόγος; Η καψαϊκίνη τους, το συστατικό που τους δίνει την καυτερή τους γεύση και μπορεί να μας βοηθήσει να «κάψουμε» περισσότερες θερμίδες με την ενεργοποίηση της θερμογένεσης (άνοδο της σωματικής θερμοκρασίας και στη συνέχεια επαναφορά της, αποβάλλοντας θερμότητα και θερμίδες από το σώμα προς το περιβάλλον). Η ουσία αυτή, έχει βρεθεί επίσης ότι βοηθά στον κορεσμό σε ένα γεύμα, μειώνοντας τις πιθανότητες να το παρακάνουμε τρώγοντας μεγαλύτερες μερίδες. Κάποιες από αυτές τις τροφές, μάλιστα, μπορούν να οδηγήσουν την «καύση» θερμίδων μέχρι και 100 επιπλέον την ημέρα. Δοκιμάστε το!

Τροφές που χρειάζονται πολύ μάσημα
Το άπαχο κρέας, οι ξηροί καρποί, τα ολόκληρα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν μερικές από τις τροφές που βοηθούν στο θέμα μεταβολισμού, ακριβώς επειδή χρειάζεται να τις μασήσουμε αρκετά προτού τις καταπιούμε. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, για να μασάτε τις τροφές όσο το δυνατόν περισσότερο, προτιμήστε τες στην αρχική τους μορφή (π.χ. ολόκληρο το μήλο αντί για το χυμό του) και μην ξεχνάτε ότι το άπαχο κρέας αποτελεί έναν καλό σας σύμμαχο, γιατί χρειάζεται αρκετό μάσημα κι όταν το καταναλώνουμε τρώμε πιο αργά, καταλαβαίνοντας πιο εύκολα πότε έχουμε χορτάσει, έτσι ώστε να σταματήσουμε – κάτι που δεν συμβαίνει με τις τροφές που καταβροχθίζουμε… αμάσητες.

Τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά
Τα φρούτα, τα λαχανικά, το καστανό ρύζι, η ολική άλεση και τα δημητριακά, εκτός του ότι κι αυτά χρειάζονται αρκετό μάσημα, είναι ταυτόχρονα πλούσια σε φυτικές ίνες κι έτσι «πιάνουν» περισσότερο χώρο στο στομάχι συγκριτικά με άλλες τροφές με τον ίδιο αριθμό θερμίδων, αφήνοντας κατ’ επέκταση λιγότερο χώρο για άλλο φαγητό. Ακόμη, όσες τροφές χρειάζονται χρόνο στο μάσημα, κάνουν κυριολεκτικά το στόμα μας να δουλεύει περισσότερο, αυξάνοντας κατά 10% τις θερμίδες που καίμε και αυξάνοντας τη θερμική επίδρασή τους, δηλαδή την ενέργεια που απαιτείται για την απορρόφηση και την πέψη τους.

Τροφές που μας χαρίζουν ενέργεια
Ο καφές, το μαύρο και το πράσινο τσάι και η σκούρα σοκολάτα, αποτελούν τροφές που περιέχουν καφεΐνη, η οποία έχει ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά το μεταβολισμό αυξάνοντας το ρυθμό του κατά 5-8% (δηλαδή περίπου 80-120 θερμίδες την ημέρα), διεγείροντας το κεντρικό νευρικό μας σύστημα. Το πράσινο τσάι δεν είναι ιδιαιτέρως πλούσιο σε καφεΐνη, αλλά περιέχει κατεχίνες, δηλαδή αντιοξειδωτικά που τονώνουν το μεταβολισμό σε κατάσταση ηρεμίας κατά 4% (περίπου 80 θερμίδες την ημέρα). Η μαύρη σοκολάτα περιέχει και κατεχίνες και καφεΐνη, γι’ αυτό οι επιδράσεις της είναι σημαντικές, αρκεί να μην ξεπερνάτε το ένα κομματάκι την ημέρα. Επίσης, φροντίστε να πίνετε τον καφέ και το τσάι σας χωρίς πολλά πρόσθετα (ζάχαρη, γάλα, κρέμα κ.λπ) αν θέλετε να απολαύσετε τα οφέλη τους χωρίς… παρελκόμενα.

Extra tip: μαζί με τη διατροφή πάει και η γυμναστική
Η διατροφή μας αποτελεί σημαντική παράμετρο για το πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός μας, όλοι ξέρουμε, όμως, ότι και η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη προκειμένου να λειτουργεί σωστά και με ρυθμό. Βάλτε τη, λοιπόν, στη ζωή σας όσο το δυνατόν περισσότερο και προσπαθήστε να διατηρήσετε τις θερμίδες σας γύρω στις 1500 την ημέρα, έτσι ώστε μέσα σε 1 μήνα να καταφέρετε να χάσετε 2-3 κιλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...