Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Η ΠΡΩΤΕΑ!

Μια ανθοφόρα καλλιέργεια


Αλήθεια εσείς γνωρίζετε το εξωτικό φυτό με το αρχαιοελληνικό όνομα και τα εντυπωσιακά λουλούδια; Υπεύθυνος για την ονομασία του φυτού πρωτέα με καταγωγή από την Αφρική  είναι ο γνωστός Σουηδός βοτανολόγος Κάρολος Λινναίος, ο οποίος εμπνεύστηκε από την ποικιλομορφία του σε χρώμα και μέγεθος και το 1735 του χάρισε το όνομα της θαλάσσιας θεότητας. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Πρωτέας είχε την ικανότητα να μεταμορφώνεται κατά βούληση σε οποιαδήποτε μορφή επιθυμούσε για να ξεφύγει από αυτούς που τον κυνηγούσαν για να εκμεταλλευτούν τις ικανότητες να βλέπει το μέλλον.
Η πρωτέα είναι ένας πολυετής ξυλώδης θάμνος με πυκνά κλαδιά και μεγάλα σκουροπράσινα φύλλα, το ύψος του οποίου μπορεί να φτάσει από 35 εκατοστά μέχρι 2 μέτρα, ανάλογα με την τοποθεσία και τον βιότοπο που ευδοκιμεί. Ανθίζει την άνοιξη ή το καλοκαίρι, και σε ορισμένες περιπτώσεις διατηρεί τα άνθη του έως το φθινόπωρο. Το χρώμα των λουλουδιών του καλύπτει μια μεγάλη παλέτα από λευκό κρεμ σε βαθύ κόκκινο.
Το χαρισματικό αυτό φυτό καλλιεργείται σήμερα σε διάφορες χώρες του νότιου κυρίως ημισφαιρίου για τα άνθη του, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά λόγω της ομορφιάς τους, αλλά και της μεγάλης ανθεκτικότητά τους. Τα κομμένα άνθη πρωτέας διατηρούνται σε νερό έως και ένα μήνα! Στα βασικά πλεονεκτήματα της καλλιέργειας του συγκαταλέγονται οι ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό, το μικρό κόστος πρώτης εγκατάστασης και οι υψηλές αποδόσεις ανά στρέμμα.
Οι κυριότερες χώρες παραγωγής του αυτή τη στιγμή είναι η Νότιος Αφρική, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, οι ΗΠΑ, η Ζιμπάμπουε και το Ισραήλ. Στην Ευρώπη η καλλιέργεια της πρωτέας άρχισε να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια κυρίως σε περιοχές της Μεσογείου. Το κλίμα της χώρας μας, ιδιαίτερα στις νότιες και νησιωτικές περιοχές, ευνοεί ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, καθώς πρόκειται για φυτό που θέλει πλήρη έκθεση στον ήλιο και αντέχει σε θερμοκρασίες από -6 °C μέχρι 40 °C. Συγκεκριμένα,  όσο περισσότερο εκτίθεται στον ήλιο, τόσο περισσότερα άνθη παράγει.
Στην Κρήτη έχουν αρχίσει ήδη να καλλιεργούνται φυτά από τα 3 γένη της οικογένειας της Proteaceae (Leucospermum, Protea, Leucadendron) με μεγάλη επιτυχία.  Συγκεκριμένα, ο συνεταιρισμός εναλλακτικών καλλιεργειών «Κρήσσα Γη» που βρίσκεται στην Ιεράπετρα καλλιεργεί τα τελευταία 3 χρόνια το εν λόγω φυτό. Μια αρχική δοκιμαστική περίοδος έδειξε ότι οι αγορές του εξωτερικού ζητάνε τα εξωτικά του λουλούδια και έτσι η καλλιέργεια έγινε πιο εντατική. Μια καλή, λοιπόν, επενδυτική ιδέα που πληροί όλες τις προϋποθέσεις να «ανθίσει» στη χώρα μας.
Κείμενο: Ξένια Κεπενεκίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...