Μελιτζάνα: ένα καλοκαιρινό «φάρμακο» στον κήπο σας
Καθώς η εποχή της μελιτζάνας είναι το καλοκαίρι, φροντίστε αυτή την περίοδο τουλάχιστον, να ευχαριστηθείτε την ιδιαίτερη γεύση της, με όλους του δυνατούς τρόπους μαγειρέματός της και να εκμεταλλευτείτε όλα τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό.
Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013Επιπλέον, η μωβ, καμπυλόγραμμη μελιτζάνα προσφέρει πολλά σημαντικά θρεπτικά στοιχεία στον οργανισμό μας. Και καθώς η εποχή της είναι από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, φροντίστε αυτή την περίοδο τουλάχιστον, να ευχαριστηθείτε την ιδιαίτερη γεύση της, με όλους του δυνατούς τρόπους μαγειρέματός της και να εκμεταλλευτείτε όλα τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό.
Μια κούπα μελιτζάνα…
Σε μια κούπα γεμάτη τεμαχισμένη μελιτζάνα, θα βρείτε 9 γρ. υδατάνθρακες, 2% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης C και 1% της βιταμίνης Α, σιδήρου και ασβεστίου. Επιπλέον, μια μελιτζάνα περιέχει το 4% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ, που αντιμετωπίζει τις θρομβώσεις του αίματος και το 6% της ημερήσιας δόσης μαγνησίου, το οποίο λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό για την επούλωση των πληγών και την υγεία των οστών.
Στην ίδια κούπα με την τεμαχισμένη μελιτζάνα, βρίσκονται και 2 γρ. φυτικές ίνες, οι οποίες όχι μόνο βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά βοηθούν στην αποβολή των ρύπων και τοξινών από τον οργανισμό.
Η κούπα αυτή αντιστοιχεί σε 35 θερμίδες, χωρίς καθόλου λίπος και με μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες, οι οποίες κρατούν την πείνα σε χαμηλά επίπεδα και δίνουν την αίσθηση ότι το στομάχι παραμένει γεμάτο για μεγαλύτερη διάρκεια. Γι’ αυτό και η μελιτζάνα είναι μια από τις πιο διαιτητικές τροφές.
Η τακτική κατανάλωση μελιτζάνας συμβάλει στη σωστή κυκλοφορία του αίματος, κρατάει τη χοληστερίνη σε υγιή επίπεδα και συνεπώς βοηθά και στην καλή υγεία της καρδιάς. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά της, βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από καρδιακές παθήσεις και από την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η υψηλή περιεκτικότητά της σε αυτά τα φυτοθρεπτικά στοιχεία, προστατεύει επίσης τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη δράση των ελεύθερων ριζών, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που επίσης συναντώνται σε υψηλά επίπεδα στη μελιτζάνα, μας βοηθούν να σκεφτόμαστε καθαρά και καταπολεμούν το στρες. Ακόμα, τα αντιοξειδωτικά της μελιτζάνας έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την εμφάνιση καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο, καταπολεμώντας συγκεκριμένα τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την εμφάνιση των όγκων.
Τα αντιοξειδωτικά της μελιτζάνας έχουν αντιμικροβιακή και αντιϊκή δραστηριότητα και δράση ενάντια στην κακή χοληστερίνη. Τα ίδια αντιοξειδωτικά στοιχεία, είναι και εκείνα που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων σιδήρου στο σώμα αποβάλλοντας την περίσσεια ποσότητά του.
Σημαντική είναι και η αισθητική δράση της μελιτζάνας. Εξαιτίας του νερού, των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων που έχει στη σύστασή της, βοηθά στη διατήρηση υγιών και δυνατών μαλλιών και νυχιών και στοχεύει στη λαμπερή επιδερμίδα. Τα δε ισχυρά θρεπτικά της στοιχεία, εμποδίζουν την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.
Η μελιτζάνα, επίσης περιέχει μικρές ποσότητες νικοτίνης, η οποία την καθιστά υγιεινή λύση για τους καπνιστές που επιδιώκουν να κόψουν το κάπνισμα, καθώς η τακτική κατανάλωσή της, μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα.
Τέλος, καλό είναι να γνωρίζουμε πως η σοταρισμένη και τηγανισμένη μελιτζάνα, έχει περισσότερες θερμίδες από την ψημένη ή τη βρασμένη… έκδοσή της, καθώς η σπογγώδης φύση της, την κάνει να απορροφά πολύ λάδι.
σχετικά θέματα
Διατροφή & Υγεία
- Μελιτζάνα: ένα καλοκαιρινό «φάρμακο» στον κήπο σας 31/07
- Στρείδια: τα φρούτα της θάλασσας και η σημαντική διατροφική τους αξία 30/07
- Φρούτα και λαχανικά σε «πρώτο πλάνο» στη διατροφή μας 29/07
- Το νόστιμο καλαμπόκι και η διατροφική του αξία 26/07
- 12 λόγοι για να βάλετε τα γαλακτοκομικά στην καθημερινή σας διατροφή 25/07
- Περισσότερα για το ίδιο θέμα
- Μελιτζάνα: ένα καλοκαιρινό «φάρμακο» στον κήπο σας 31/07
- Στρείδια: τα φρούτα της θάλασσας και η σημαντική διατροφική τους αξία 30/07
- Φρούτα και λαχανικά σε «πρώτο πλάνο» στη διατροφή μας 29/07
- Το νόστιμο καλαμπόκι και η διατροφική του αξία 26/07
- 5 μύθοι για το fast food 24/07
- Περισσότερα για το ίδιο θέμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου