Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Μούσλι με κινόα

Λίγα λόγια για την Κινόα:
Η κινόα (ή κίνβα) ήταν κατά τους Ίνκας μια αληθινά χρυσή τροφή, η «μητέρα όλων των δημητριακών», πολύτιμη όσο το καλαμπόκι και η πατάτα. Μόνο που δεν είναι δημητριακό, παρά ο αποξηραμένος καρπός ενός φυτού της Βολιβίας και του Περού.
Υλικά (για 2 άτομα)
3/4 φλυτζανιού κινόα
1  φλυτζάνι νερό
4 κουταλιές της σούπας βρώμη
4  κουταλιές της σούπας σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι άψητο
2  κουταλιές της σούπας σπασμένα αμύγδαλα άψητα
2 κουταλιά της σούπας  μέλι
κανέλα σκόνη ή ξύλο
Παρασκευή
Αφού ξεπλύνουμε πολύ καλά τη κινόα τη βάζουμε με το νερό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15-20΄.
Αν έχουμε ξύλο κανέλα το ρίχνουμε κι αυτό.
Όταν η κινόα έχει ψηθεί κατεβάζουμε από τη φωτιά και αν είναι χειμώνας προσθέτουμε τη βρώμη και τα υπόλοιπα υλικά αμέσως για να έχουμε ένα ζεστό πρωινό, αν όμως θέλουμε δροσερό πρωινό, σουρώνουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό. Κατόπιν προσθέτουμε και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

TIPS
Για τους γαλακτοχορτοφάγους που διαλέγουν και το γάλα στη διατροφή τους….
  • Όταν η κινόα είναι έτοιμη μπορούμε να προσθέσουμε 1  1/2 φλυτζάνι γάλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και να τα αφήσουμε να βράσουν.
  • Θα έχουμε ένα αποτέλεσμα νόστιμου και πολύ θρεπτικού ”ρυζόγαλου”.
  • Αντί για σταφίδες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε αποξηραμένο φρούτο
  • Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε το ξύσμα 1/2 πορτοκαλιού στη κινόα που βράζει ή αντί για μέλι να χρησιμοποιήσουμε μαύρη ζάχαρη.
Για περισσότερες συνταγές με κινόα πατήστε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...