Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Superfoods: άγνωστες υπερτροφές για γερό οργανισμό

Superfoods: άγνωστες υπερτροφές για γερό οργανισμόΕδώ και αρκετό καιρό έχει δημιουργηθεί ένα κύμα ενημέρωσης σχετικά με τα superfoods, τις λεγόμενες «υπερ-τροφές», οι οποίες υπόσχονται αύξηση της ζωτικότητας και της ενέργειας, βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης, περισσότερη σωματική δύναμη αλλά και αναβάθμιση των ερωτικών μας επιδόσεων.
Σε γενικές γραμμές, οι «υπερ-τροφές» είναι ο τρόπος της φύσης για να μας κρατάει υγιείς και εύρωστους. Η συχνή τους κατανάλωση στην καθημερινή μας διατροφή, λειτουργεί ευεργετικά για τον οργανισμό, αφού αποτοξινώνει, αναζωογονεί και προστατεύει το σώμα από ασθένειες και άλλες παθογόνες καταστάσεις, μιας και βελτιώνει σημαντικά την ανοσολογική απόκριση. Ποιες είναι όμως αυτές οι «υπερ-τροφές» που θα μας χαρίσουν τόση ζωντάνια; Είναι εύκολο να τις βρούμε, και αν ναι, πως μπορούμε να τις καταναλώσουμε;
Τα superfoods της ελληνικής γης
Βρίσκονται κυριολεκτικά έξω από την πόρτα του σπιτιού μας, πιθανώς να τα καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση χωρίς να έχουμε πλήρη γνώση  του δώρου που κάνουμε στον εαυτό μας. Η ελληνική ύπαιθρος είναι γεμάτη «υπερ-τροφές» υψηλής διατροφικής και θρεπτικής ποιότητας, που αν δεν τις καταναλώνουμε καθημερινά ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε.
Ελαιόλαδο
Superfoods: άγνωστες υπερτροφές για γερό οργανισμόΠρόκειται για την κορυφή των υπερ-τροφών, ίσως το καλύτερο δώρο της φύσης για τον άνθρωπο. Το αγνό ελαιόλαδο, που εδώ και εκατομμύρια χρόνια θρέφει τους  Έλληνες, αποτελεί ένα μίγμα θεραπευτικών ουσιών, που εκτός από γεύση και άρωμα του προσδίδουν ιδιότητες υψηλής βιολογικής αξίας. Η σύσταση του ελαιολάδου σε ελαϊκό οξύ (-80%), σε βιταμίνες Α,Ε, D και Κ, σε πλούσιες αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως τα τερπένια, σε φαινόλες, στερόλες και φωσφολιπίδια, το διαμορφώνουν ως ένα παντοδύναμο όπλο ενάντια σε παθήσεις που σχετίζονται με τον μεταβολισμό και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ρόδι
Το ρόδι αποτελεί τον καρπό της μακροζωΐας και της γονιμότητας. Συμβολίζει την υγεία και την καλή ζωή. Πρόκειται για μία άριστη πηγή θρεπτικών ουσιών και αντιοξειδωτικών στοιχείων που χαρίζουν ζωτικότητα και ευεξία.
Κρόκος Κοζάνης
Superfoods: άγνωστες υπερτροφές για γερό οργανισμόΟι περισσότεροι γνωρίζουμε τον κρόκο μέσα από τη διακριτική του παρουσία σε αγαπημένα μας φαγητά, χαρίζοντάς μας τη γεύση και το άρωμά του. Αυτό που λίγοι ξέρουμε, είναι πως το συγκεκριμένο μπαχαρικό, που χαρακτηρίζεται ως το «χρυσάφι της ελληνικής γης», αποτελεί μία άριστη πηγή φαρμακευτικών, τονωτικών και αφροδισιακών ιδιοτήτων.  Οι δύο χαρακτηριστικές ουσίες που το κάνουν τόσο πολύτιμο, είναι η σαφρανάλη και η κροκετίνη. Επιπλέον, περιέχει υδατάνθρακες, αιθέρια έλαια και βιταμίνες Β και Β2.
Φυστίκια Αιγίνης
Τα φυστίκια Αιγίνης, για πολλούς αποτελούν ένα νόστιμο συνοδευτικό για το ποτό ή την αγαπημένη τους ταινία, αφού έχουν πολύ ιδιαίτερη γεύση που μας ικανοποιεί απόλυτα όταν λαχταράμε να τσιμπήσουμε κάτι. Πέρα όμως από αυτό, τα φυστίκια είναι μία πολύ καλή πηγή ενέργειας, αφού περιέχουν καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικές ουσίες. Όλες οι παραπάνω ιδιότητες τα καθιστούν απαραίτητα για το ημερήσιο διαιτολόγιό μας.
Γύρη
Superfoods: άγνωστες υπερτροφές για γερό οργανισμόΜία υπερ-τροφή πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή είναι η γύρη των μελισσών. Η γύρη της ελληνικής υπαίθρου είναι εξαιρετικής ποιότητας, μιας και προέρχεται από ποικίλα άνθη και αρωματικά φυτά. Μπορείτε να τη βρείτε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και επιτρέπεται να καταναλώνεται μέχρι και 20gr ημερησίως.
Πέρα από όλες τις παραπάνω υπερ-τροφές, στη φύση μπορείτε να βρείτε και πολλές άλλες εξίσου σημαντικές και πολύτιμες όμως η σταφίδα που αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό, η μαστίχα χίου, αλλά και η κάπαρη. Ακόμα υπάρχουν και άλλα, πιο «εξωτικά» superfoods, τα οποία μας χαρίζουν ζωντάνια, ενέργεια και υγεία.
Το ιπποφαές είναι  ένα είδος θάμνου που φύεται στην Ευρώπη και την Ασία. Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έτρωγαν τα φύλλα του για να αναρρώσουν πιο γρήγορα από τους τραυματισμούς. Έτσι πήρε και το όνομά του. Το ιπποφαές περιέχει πάνω από 190 θρεπτικά συστατικά, ανάμεσά τους τα ω-3 λιπαρά οξέα που θωρακίζουν τον οργανισμό μας από παθήσεις.
Η σπιρουλίνα αποτελεί ένα είδος βρώσιμου φυκιού του γλυκού νερού, που συνήθως παράγεται σε υδατοκαλλιέργειες. Πρόκειται για μία συμπυκνωμένη τροφή που δρα ως «βόμβα» θρεπτικών ουσιών. Περιέχει μεγάλη ποσότητα από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
Τέλος, μία άλλη, πολύ ισχυρή υπερ-τροφή, είναι το βατόμουρο goji, ένας αναρριχώμενος θάμνος που τον συναντάμε στην ύπαιθρο μεταξύ Θιβέτ και Μογγολίας. Οι καρποί του είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε βιταμίνες, αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία με τον σίδηρο να υπερτερεί. Το συγκεκριμένο βατόμουρο είναι πολύ ευεργετικό για το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζοντας τη σχέση «καλής» με «κακή» χοληστερίνη. Επιπλέον, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών, του ήπατος αλλά και του νευρικού συστήματος. Τέλος, λέγεται πως καταπολεμά την κυτταρίτιδα και αυξάνει την ερωτική διάθεση.
Ανακεφαλαιώνοντας, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, χωρίς υπερβολές που χαρακτηρίζεται από τη συστηματική φυσική δραστηριότητα, η κατανάλωση των λεγόμενων superfoods, σε όσο το δυνατόν μη επεξεργασμένη μορφή,  μόνο καλό μπορεί να μας κάνει. Γι’ αυτό λοιπόν, δεν μένει κάτι άλλο παρά να δοκιμάσετε και να απολαύσετε τα δώρα της φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...