Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

7 προσαρμογόνα βότανα

Άρθρο του δρος Josh Axe
Τα προσαρμογόνα έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική για αιώνες και είναι πιθανό να αποτελέσουν το επόμενο μεγάλο βήμα στην καταπολέμηση του άγχους και της αϋπνίας. Διαβάστε παρακάτω τα συμπεράσματα του δρος Josh Axe σχετικά με το ποια από αυτά είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και την ανακούφιση του χρόνιου στρες.
Είναι πιθανό να έχετε ακούσει για τις αρνητικές συνέπειες της κορτιζόλης. Τα αυξημένα επίπεδά της και το χρόνιο στρες μπορούν να επηρεάσουν κάθε σύστημα στο σώμα σας συμπεριλαμβανομένων του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων. Μπορεί να σας κάνει αγχώδεις και οξύθυμους, να έχετε αύξηση του σωματικού βάρους και απώλεια οστικής πυκνότητας, να συμβάλλει στην εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου και να μειώσει δραματικά τα επίπεδα ενέργειάς σας.
Η κορτιζόλη είναι επίσης γνωστή ως γηραντική ορμόνη. Όταν τα επίπεδά της είναι πάρα πολύ υψηλά, μπαίνετε στην κατάσταση «μάχης ή φυγής», η οποία διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και τα επινεφρίδια. Όταν συμβεί αυτό, μειώνονται οι γαστρικές εκκρίσεις και αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Έτσι, το σώμα σας βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς στρες, το οποίο εξαντλεί τα επινεφρίδιά σας, στρεσάρει το πεπτικό σύστημα και σας προκαλεί γρηγορότερη γήρανση.
Αν θέλετε λοιπόν να φαίνεστε και να αισθάνεστε νεότεροι, να είστε υγιείς και να θεραπεύσετε την κόπωση των επινεφριδίων, θα πρέπει να ισορροπήσετε τα επίπεδα της κορτιζόλης. Τι μπορεί να μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε το άγχος και να μειώσουμε τα επίπεδα κορτιζόλης; Τα προσαρμογόνα.

Τι είναι τα προσαρμογόνα;

Πρόκειται για μια μοναδική κατηγορία θεραπευτικών φυτών που βοηθούν στην ισορροπία, την αποκατάσταση και την προστασία του οργανισμού. Όπως εξηγεί ο φυσικοπαθητικός Edward Wallace, ένα προσαρμογόνο δεν κάνει μια συγκεκριμένη ενέργεια. Αντιθέτως, σας βοηθά να ανταποκριθείτε σε οποιαδήποτε επίδραση ή στρεσογόνο παράγοντα ομαλοποιώντας τις φυσιολογικές σας λειτουργίες. Η Marcelle Pick, συνιδρύτρια της κλινικής «Women to Women», αναφέρει ότι τα προσαρμογόνα βότανα μπορούν να ξαναδώσουν ενέργεια στα επινεφρίδιά σας βοηθώντας σας να αντιμετωπίσετε το στρες.
Αν κάνετε καλή διατροφή, ξεκουράζεστε αρκετά, παραμένετε δραστήριοι, καταγράφετε τα πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη και διατηρείτε κοινωνικούς δεσμούς, θα προστατέψετε τον εαυτό σας από το χρόνιο στρες. Η προσθήκη προσαρμογόνων στην καθημερινότητά σας θα σας κάνει ακόμα πιο ανθεκτικούς στις βλαβερές συνέπειες των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης.

Τα 7 κορυφαία προσαρμογόνα βότανα

1. Τζίνσενγκ
Το τζίνσενγκ έχει πολλά οφέλη και είναι το πιο γνωστό προσαρμογόνο. Το ασιατικό τζίνσενγκ (Panax Ginseng) θεωρείται το πιο ισχυρό. Σύμφωνα με τον δρα Wallace, έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τη χρήση του ασιατικού τζίνσενγκ στη βελτίωση των νοητικών επιδόσεων και την ικανότητα αντοχής στο στρες. Αυτό το κόκκινο τζίνσενγκ έχει επίσης αντιοξειδωτικές και αγχολυτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη φυσική μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου.
Υπάρχουν πολλά προσαρμογόνα που αναφέρονται στην κατηγορία του τζίνσενγκ και τα οποία τεχνικά δεν είναι τζίνσενγκ, αλλά να έχετε υπόψη ότι έχουν παρόμοια σύνθεση ή αποτελέσματα.
2. Βασιλικός
Ονομάζεται επίσης και tulsi και είναι γνωστός στην Ινδία ως το ελιξίριο της νεότητας. Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι ο βασιλικός είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση της κούρασης και του άγχους, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης καθώς και των επιπέδων των ορμονών.
3. Ασβαγκάντα
Το ασβαγκάντα συχνά αναφέρεται ως ινδικό τζίνσενγκ. Χρησιμοποιείται συχνά στην Αγιουρβεδική ιατρική και είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανακούφιση από το άγχος. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στην Ανατολική ιατρική για περισσότερα από 2.500 χρόνια και η ανοσοτροποποιητική του επίδραση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά το σώμα να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης.
4. Ρίζα του αστράγαλου του μεμβρανώδη
Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζει τις επιπτώσεις του στρες. Αυξάνει το ποσοστό των ενώσεων που χρησιμοποιεί το σώμα μας εναντίον του στρες προκειμένου να επισκευάσει και να αποτρέψει τις βλάβες που σχετίζονται με το άγχος. Μπορεί επίσης να μειώσει την ικανότητα των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, να δεσμεύονται στους υποδοχείς.
5. Γλυκόριζα
Η γλυκόριζα αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον θύμο αδένα από το να καταστραφεί από την κορτιζόλη. Ωστόσο, η χρήση της απαιτεί επαγγελματική επίβλεψη διότι μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση.
6. Ροδιόλα
Η ροδιόλα (Rhodiola rosea) ή χρυσή ρίζα είναι ένα ισχυρό προσαρμογόνο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών ερευνών. Η ροδιόλα εμποδίζει την κόπωση που σχετίζεται με το ψυχικό και σωματικό στρες, ενώ θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε από Ρώσους κοσμοναύτες, αθλητές και στρατιωτικό προσωπικό. Πολλά χρόνια μελέτης αποκάλυψαν τους συγκεκριμένους μηχανισμούς με τους οποίους δρα ως προσαρμογόνο.
Η ροδιόλα περιέχει φυτοχημικά που είναι γνωστά ως salisdroside, τα οποία πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην ανακούφιση από το άγχος και στην καταπολέμηση της γήρανσης. Επίσης, καταστέλλει την παραγωγή κορτιζόλης και αυξάνει τα επίπεδα των πρωτεϊνών που είναι ανθεκτικές στο στρες.
Μελέτες έχουν δείξει ότι επαναφέρει τις φυσιολογικές συνήθειες κατανάλωσης φαγητού και ύπνου μετά από στρες, μειώνει την ψυχική και σωματική κόπωση και προστατεύει από το οξειδωτικό στρες, το θερμικό στρες, την ακτινοβολία και την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες. Η ροδιόλα προστατεύει επίσης την καρδιά και το συκώτι, αυξάνει τη χρήση του οξυγόνου, βελτιώνει τη μνήμη και μπορεί ακόμη και να παρατείνει τη μακροζωία. Επίσης, καινούριες έρευνες έδειξαν ότι είναι ένας αποτελεσματικός παράγοντας απώλειας βάρους.
7. Μανιτάρια cordycep
Τα μανιτάρια cordycep, reishi, shiitake και maitake είναι μύκητες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι τα μανιτάρια που είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία διαθέτουν όλα τα οφέλη των τροφών που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Δεν είναι προσαρμογόνα με την κλασσική έννοια, αλλά το καθένα διαθέτει προσαρμογόνες, αντικαρκινικές και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...