Άρθρο της δρος Amy Shah
Οι χρόνιες φλεγμονές αποτελούν την υποκείμενη αιτία πολλών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες. Μειώνοντας τις χρόνιες φλεγμονές στο σώμα σας αντιμετωπίζετε όλες αυτές τις ασθένειες ταυτόχρονα, ενώ θα αισθάνεστε περισσότερη ενέργεια, θα δείχνετε καλύτερα και θα χάσετε βάρος.
Τι είναι όμως η φλεγμονή και πώς μπορούμε να την εμποδίσουμε να προκαλέσει προβλήματα που κυμαίνονται από την αύξηση του σωματικού βάρους έως σοβαρές ασθένειες;
Η φλεγμονή είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε ξένους εισβολείς και τραυματισμούς. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τις λοιμώξεις κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας, αλλά όταν υπερφορτώνεται αρχίζουν τα προβλήματα.
Στην εποχή μας, η λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη. Αυτό μάλλον οφείλεται στο σύγχρονο περιβάλλον, την κακή διατροφή, τον τρόπο ζωής και σε γενετικούς παράγοντες.

Πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτό το πρόβλημα;

Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι όλες αυτές οι φλεγμονώδεις παθήσεις μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφωνίες για το ποιά είναι η πιο σημαντική, έχω συγκεντρώσει τις 8 κορυφαίες μεθόδους με τις οποίες μπορείτε να αποτρέψετε τις φλεγμονώδεις νόσους βοηθώντας τον εαυτό σας ή την οικογένειά σας:
1. Μην καταναλώνετε ζάχαρη.
Οι γευστικοί μας κάλυκες έχουν συνηθίσει σε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης (η μέση αμερικανική διατροφή περιλαμβάνει περίπου 20 κουτάλια!) και αν τη μειώσετε, θα παρατηρήσετε πως τα προϊόντα που κάποτε απολαμβάνατε τώρα τα βρίσκετε υπερβολικά γλυκά. Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης σε συνολικά 2-3 κουτάλια (10-15 γραμμάρια) την ημέρα. Χρησιμοποιήστε στέβια ή φυσικές γλυκαντικές ουσίες με φειδώ.
2. Αφαιρέστε τα έλαια και λίπη που προκαλούν φλεγμονές.
Αντικαταστήστε τη σόγια, τα λίπη ζωικής προέλευσης και το αραβοσιτέλαιο με έλαιο καρύδας ψυχρής έκθλιψης, έλαιο αβοκάντο και ελαιόλαδο. Αφήστε πίσω σας τις ημέρες χωρίς λίπος ή λάδι. Προσωπικά σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να προσθέσετε στη διατροφή σας ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κολοκύθα, σπόρους κάνναβης, ιχθυέλαιο ή έλαιο φυκιών, αβοκάντο και καρύδα.
3. Ξεκινήστε να κάνετε ασκήσεις για να ανακουφιστείτε από το στρες.
Η γυμναστική είναι καλή, αλλά να θυμάστε ότι η υπερβολική άσκηση δεν είναι πάντα καλύτερη. Οι Αμερικανοί έχουν εμμονή με τα ακραία αθλήματα, αλλά νεότερες έρευνες έδειξαν ότι αυτό το είδος έντονης άσκησης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές. Τα πράγματα είναι όντως έτσι ενώ η γιόγκα ή το περπάτημα (με περιόδους έντονης άσκησης προαιρετικά) είναι ένας αποτελεσματικός συνδυασμός ενάντια στις φλεγμονές.
4. Μην καταναλώνετε γλουτένη και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Θα ήταν ωφέλιμο να διακόψετε τη μία ή και τις δύο αυτές ομάδες τροφίμων για 4 έως 6 εβδομάδες. Η γλουτένη προκαλεί φλεγμονές σε πολλούς ανθρώπους είτε πάσχουν από κοιλιοκάκη είτε όχι ή έχουν αλλεργία στο σιτάρι. Οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος και η καζεΐνη σε κάποιους ανθρώπους προκαλούν φλεγμονές. Δοκιμάστε να κάνετε αποτοξίνωση για έναν μήνα και στη συνέχεια επαναφέρετέ τα στη διατροφή σας για να δείτε αν σας προκαλούν συμπτώματα.
5. Σταματήστε να καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν χημικές ουσίες και πρόσθετα που τα καθιστούν φλεγμονώδη. Πιθανώς θα χρειαστεί να απεξαρτηθείτε σταδιακά από αυτά, ειδικά αν καταναλώνατε μπάρες δημητριακών και τσιπς από την παιδική σας ηλικία όπως εγώ. Ο στόχος σας δεν είναι η τελειότητα, αλλά να αποφύγετε το 80% των επεξεργασμένων, συσκευασμένων τροφίμων και των προϊόντων fast food.
6. Κοιμηθείτε περισσότερο.
Ο ύπνος είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικός. Το 40% των Αμερικανών κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ και σε γενικές γραμμές κοιμόμαστε πολύ λιγότερο απ’ ό,τι το 1942. Θα μπορούσε αυτό να είναι η μοναδική αιτία για την αύξηση των φλεγμονωδών νόσων; Κατά τη γνώμη μου, αυτό που μπορείτε να κάνετε από σήμερα κιόλας για να μειώσετε τη φλεγμονή, είναι να κοιμάστε 20 λεπτά περισσότερο κάθε βράδυ.
7. Φροντίστε να λαμβάνετε τις βιταμίνες σας.
Είμαι πεπεισμένη ότι ο λόγος για τον οποίο τα χάπια βιταμινών δεν είναι η λύση στην εμφάνιση φλεγμονών είναι επειδή στη βιολογία δεν μπορούμε να απομονώσουμε τον έναν παράγοντα χωρίς να λάβουμε υπόψη τους υπόλοιπους. Για παράδειγμα, η λήψη σιδήρου μέσω των τροφίμων είναι προτιμότερη από τη λήψη του σε μορφή χαπιού. Στην πραγματικότητα, στην περίπτωση ορισμένων συμπληρωμάτων, έρευνες έδειξαν ένα ποσοστό αυξημένου κινδύνου.
Οι βιταμίνες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες (όπως στην περίπτωση των συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 σε χορτοφάγους), αλλά δεν θα πρέπει να είναι αυτός ο κύριος σκοπός σας. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για παράδειγμα, περιέχουν χιλιάδες ενώσεις, μερικές από τις οποίες είναι άμεσα αντιφλεγμονώδεις και δεν υπάρχουν στα συμπληρώματα.
8. Φροντίστε τα βακτήρια που υπάρχουν στο σώμα σας.
Τα βακτήρια που υπάρχουν στο σώμα μας ξεπερνούν σε αριθμό τα κύτταρά μας. Συμβιώνουμε μαζί τους, γι’ αυτό μην λαμβάνετε αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα που εξολοθρεύουν τα βακτήρια, εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο. Επίσης, καταναλώστε τροφές που περιέχουν ωφέλιμα βακτήρια όσο το δυνατόν περισσότερο. Για παράδειγμα, καταναλώστε κομπούχα ή λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση 3 φορές την εβδομάδα.
Συμβουλή: ελαχιστοποιήστε τη χρήση φαρμάκων, ιδίως των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη και το Tylenol καθώς και φαρμάκων για τη μείωση της παραγωγής οξέος.
Επίσης, καλό θα ήταν να κάνετε εργαστηριακές εξετάσεις για έλεγχο της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτης συνολικής φλεγμονής) και στη συνέχεια να την ελέγξτε ξανά σε 3-4 μήνες για να δείτε αν υπάρχει βελτίωση!