Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΑΓΚΙΝΑΡΑ

Αγκινάρα: Το οφέλη και η διατροφική της αξία

αγκινάρα οφέλη και διατροφική αξία
Η αγκινάρα έχει πολλά και σημαντικά οφέλη στον οργανισμό και την υγεία μας, πρόκειται για ένα νόστιμο λαχανικό που βοηθά στην απώλεια βάρους εξαιτίας της διουρητικής της ιδιότητας, στην καλύτερη καύση του λίπους και επίσης αναζωογονεί το συκώτι. Αν θέλετε να αδυνατίσετε και να χάσετε βάρος επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά.

Η διατροφική της αξία

Η αγκινάρα εκτός από τη σημαντική της ιδιότητα, που βοηθά στο αδυνάτισμα και την καύση του λίπους, είναι μια σημαντική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου, μαγνησίου, πλούσια σε αμινοξέα, φλαβονοειδή, φώσφορο και κάλιο.

Πως η αγκινάρα συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Αν και η αγκινάρα είναι μια από τις τροφές που βοηθούν στην απώλεια βάρους, αυτό δε σημαίνει ότι τρώγοντας από αυτό το λαχανικό θα αποκτήσετε το σώμα των ονείρων σας. Όμως μπορεί να βοηθήσει σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής δίνοντας το κάτι παραπάνω.
Φυσικά και δεν υπάρχουν τροφές που αδυνατίζουν όσο κοιμάστε, αλλά χρειάζεται συνδυασμός διατροφής, σωματικής άσκησης και υγιεινού τρόπου ζωής για να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα.
Υπάρχουν όμως τροφές που μπορεί να κάνουν το κάτι παραπάνω στο αδυνάτισμα, σε σύγκριση με κάποιες άλλες, και η αγκινάρα είναι μία από αυτές. Είναι ένα λαχανικό με ειδικές ιδιότητες, για παράδειγμα, λόγω της περιεκτικότητας της σε ινουλίνη, έναν υδατάνθρακα που μεταβολίζεται αργά την καθιστά ωφέλιμη εκτός από το αδυνάτισμα και για τους διαβητικούς. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερίνης, και συμβάλλει κατά της δυσκοιλιότητας.
Μια άλλη σημαντική ουσία που περιέχεται στην αγκινάρα είναι κυναρίνη, η οποία διεγείρει την παραγωγή χολής και έχει διουρητική δράση εμποδίζοντας την κατακράτηση υγρών και συμβάλλοντας στην καύση το λίπους. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η αγκινάρα περιέχει λιγότερο από 1% λίπος και μόνο 22 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Έτσι, αυτό το λαχανικό έχει τρεις τρόπους για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους: Χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, καύση του λίπους και διουρητική δράση.

Άλλα οφέλη από την κατανάλωση της

  • Προστατεύει και αναπλάθει το συκώτι
  • Συμβάλλει στην καλύτερη πέψη
  • Είναι ένα εξαιρετικό αποτοξινωτικό του οργανισμού, καθαρίζει το πεπτικό σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά.
  • Μειώνει στην κακή χοληστερόλη.
  • Βοηθά στην αποτροπή καρδιακών παθήσεων όπως η αθηροσκλήρωση.

Πως να μαγειρέψετε και να φάτε μια αγκινάρα

Μπορώ να φανταστώ ότι δε μεγαλώσατε τρώγοντας αγκινάρες, όμως ακόμα και μια απλή συνταγή όπως αυτή που ακολουθεί δοκιμάζοντας τη θα σας πείσει ότι αξίζει να την εντάξετε στη διατροφή σας για 2 λόγους, για την γεύση της αλλά και για τα θρεπτικά και ωφέλιμα για τον οργανισμό συστατικά τους.
Υλικά:
  • 1 ή περισσότερες, μεγάλου μεγέθους αγκινάρες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 φέτα λεμόνι
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά – Χρόνος Μαγειρέματος: 35 λεπτά
Διαδικασία:
Αν η αγκινάρα σας έχει μικρά αγκάθια στις άκρες των φύλλων, κόψτε τα με ένα ψαλίδι. Αν και μπορείτε να τα αφήσετε αν το επιθυμείτε, αφού τα αγκάθια μαλακώνουν κατά το μαγείρεμα οπότε δε διατρέχετε κάανένα κίνδυνο, όμως καθαρά από θέμα αισθητικής αν θέλετε μπορείτε να τα κόψετε.
Κόψτε περίπου 2 εκατοστά από κάθε φύλλο της και αφαιρέστε τυχόν μικρότερα φύλλα, που μπορεί να έχει από τη βάση και προς το κοτσάνι. Κόψτε και το κοτσάνι αφήνοντας να προεξέχει περίπου 2 εκατοστά (συνήθως το κόβουμε ακόμα πιο μικρό, όμως επειδή σε κάποιους αρέσει, θα το αφήσουμε στα 2 εκατοστά). Ξεπλένετε καλά με μπόλικο τρεχούμενο νερό, φροντίζοντας να ανοίξετε τα πέταλα ελαφρώς ώστε το νερό να περνάει μέσα τους για να τα καθαρίσει.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε νερό, μια σκελίδα σκόρδο, τη φέτα από το λεμόνι και το φύλλο δάφνης. Τοποθετήστε ένα καλάθι σιδερένιο με τρύπες ώστε να περνάει ο ατμός και βάλτε πάνω την αγκινάρα, κλείνουμε το καπάκι για να μαγειρευτούν στον ατμό και το αφήνουμε να σιγοβράσουν. Θα χρειαστεί περίπου 25 με 45 λεπτά ή εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξωτερικά φύλλα, αν μπορούν και κόβονται εύκολα, τότε η αγκινάρα μας είναι έτοιμη.
Έξτρα συμβουλή: Μπορείτε επίσης να τις μαγειρέψετε σε μια χύτρα ταχύτητος για περίπου 15-20 λεπτά, ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το μέγεθος της, μεγαλύτερο μέγεθος απαιτεί περισσότερο χρόνο και αντίστροφα .

Πως να φάτε την αγκινάρα

Μπορείτε να τις φάτε είτε ζεστές, είτε κρύες, αλλά πιστεύω ότι πιο ωραία τρώγονται ζεστές. Σερβίρετε συνοδεύοντας  με βούτυρο ή μαγιονέζα, μπορείτε ακόμα να φτιάξετε ένα dip  με λίγη μαγιονέζα και ξύδι μπαλσάμικο.
Τραβήξτε και αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα και βουτήξτε την λευκή  σαρκώδη άκρη του σε λιωμένο βούτυρο ή σε κάποια σάλτσα της επιλογής σας. Τοποθετήστε στο στόμα σας τη μεριά με τη σάλτσα και τραβήξτε μέσα από τα δόντια για να αφαιρέσετε το μαλακό μέρος του φύλλου. Αμέσως μετά, πετάμε το υπόλοιπο φύλο της αγκινάρας που περίσσεψε. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να αφαιρέσετε όλα τα φύλλα.
αγκινάρα-οφέλη-και-διατροφική-αξία-2
source@photo: simplyrecipes.com
Το υπόλοιπο κομμάτι της αγκινάρας είναι η σάρκα της που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές όπως σούπες ή στις σαλάτες μας. Για να το καθαρίσουμε θα χρειαστεί μια ιδιαίτερη τεχνική που θα δούμε παρακάτω.
source@photo: simplyrecipes.com
Με ένα μαχαίρι ή ένα κουτάλι αφαιρέστε με κυκλικές κινήσεις το τριχωτό μέρος που είναι πάνω στην εσωτερική βάση. Με το μαχαίρι ξύστε και πετάξτε το σκληρό μέρος που καλύπτει την καρδιά της αγκινάρας. Κόβουμε σε κομμάτια τη σάρκα που περίσσεψε και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες σούπες ή να τη φάμε με λιωμένο βούτυρο, ακόμα και  βουτώντας τη μέσα σε κάποια λευκή σάλτσα.
Votanon Kipos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...