tomato

Τροφές που καταπολεμούν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού


Σύμφωνα με τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Κάζη Αβραάμ, οι βλάβες από το οξειδωτικό στρες που επιτίθεται στους πνεύμονες, μπορούν να καταπολεμηθούν από μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη C έχει τέτοια δράση και υπάρχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε εσπεριδοειδή, στο ακτινίδιο, το μπρόκολο και τις πιπεριές.
Την ίδια αποτελεσματική δράση έχει και το β- καροτένιο, με πλούσιες πηγές του τα βερίκοκα, το μάνγκο, το καρότο, τις πιπεριές και το σπανάκι, αλλά και η βιταμίνη Ε που βρίσκεται σε σπόρους, ελαιόλαδο, αμύγδαλα και φιστίκια.
Τέλος, αποτελεσματική αντιοξειδωτική δράση έχει το λυκοπένιο, σε ντομάτες, καρπούζι, καθώς και το σελήνιο, που υπάρχει σε σπόρους, καρύδια, θαλασσινά και ζωικά προϊόντα. Ασπίδα για τους πνεύμονες αποτελούν και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στη μείωση παραγωγής των κυττάρων που συμμετέχουν στις ασθματικές και αλλεργικές αντιδράσεις. Πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια και η σόγια.
Τέλος, το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει τους μυς των αναπνευστικών οδών να χαλαρώσουν και βοηθά στον έλεγχο της αντίδρασης του σώματός μας, όταν καταπολεμά λοιμώξεις. Θα το βρείτε σε ξηρούς καρπούς, δημητριακά, καρότα, θαλασσινά και μπανάνα.