Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ!

 Φουντούκια!


Στάσου… φουντούκια!Ποιος μπορεί να αντισταθεί στα φουντούκια; Τα φουντούκια προέρχονται από το δέντρο με το ίδιο όνομα και ίσως είναι πιο γνωστά αυτές τις ημέρες μέσα από τη χρήση τους σε διάφορα γλυκίσματα όπως πραλίνα, τρούφες, σοκολάτα ή nutella. Η νόστιμη γεύση του φουντουκιού επίσης ευρέως προστίθεται μεταξύ άλλων στον καφέ και σε λικέρ. Η πρώτη χώρα στον κόσμο που παράγει φουντούκια είναι η Τουρκία, ακολουθούμενη από την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Στάσου για λίγο και διάβασε τα 8 οφέλη που σου προσφέρουν απλόχερα για την υγεία σου.
Καρδιαγγειακά οφέλη
Τα φουντούκια είναι πλούσια σε ακόρεστα λίπη, το είδος που είναι πραγματικά καλό για την καρδιά. Μεγάλο μέρος από αυτό το λίπος είναι το ελαϊκό οξύ που φαίνεται να μειώνει την LDL, την «κακή» χοληστερόλη και να αυξάνει την «καλή». Ένα φλιτζάνι φουντούκια περιέχει σχεδόν το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας μαγνησίου που ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στους μυς. Όταν τα επίπεδα του ασβεστίου είναι υψηλά, η καρδιά μπορεί να χτυπά ακανόνιστα. Οι σωστές ποσότητες μαγνησίου διατηρούν τη σωστή λειτουργία της καρδιάς.
Πρόληψη καρκίνου
Μελέτες έχουν δείξει ότι ένας τύπος βιταμίνης Ε (άλφα-τοκοφερόλη) στα φουντούκια μπορεί να διακόψει άμεσα τον κίνδυνο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Επιπλέον, οι πλούσιες ποσότητες μαγγανίου προστατεύουν τον οργανισμό από τον καρκίνο. Το μαγγάνιο είναι ένα συστατικό ενός αντιοξειδωτικού ενζύμου που παράγεται στα μιτοχόνδρια των κυττάρων και προστατεύουν το σώμα από τον καρκίνο.
Μύες
Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ποσότητας του ασβεστίου που πηγαίνει μέσα και έξω από τα κύτταρα του σώματος. Η σωστή ποσότητα ασβεστίου στον κατάλληλο χρόνο ενθαρρύνει τη σύσπαση των μυών και επιτρέπει στους μύες να χαλαρώσουν όταν δεν χρειάζεται. Έτσι, αποδυναμώνεται η ένταση των μυών, ο πόνος, οι σπασμοί, οι κράμπες και η κόπωση. Σύμφωνα με μια ιταλική μελέτη, τα υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου αυξάνουν επίσης τη δύναμη των μυών.
Υγεία του δέρματος
Στάσου… φουντούκια!Ένα φλιτζάνι φουντούκια περιέχει 86% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως ο καρκίνος του δέρματος και η πρόωρη γήρανση.
Οστά και αρθρώσεις
Περίπου τα δύο τρίτα του μαγνησίου που χρησιμοποιεί το σώμα πηγαίνουν προς τη δημιουργία της δομής και της δύναμης του σκελετικού συστήματος. Το μαγνήσιο είναι ένα βασικό ορυκτό στη δημιουργία των οστών, και είναι τόσο σημαντικό ώστε το σώμα αποθηκεύει επιπλέον μαγνήσιο στην επιφάνεια των οστών που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανεπάρκειας έκτακτης ανάγκης. Τα φουντούκια είναι επίσης πλούσια σε μαγγάνιο, απαραίτητο για την ανάπτυξη και την αντοχή των οστών. Οι μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι συχνά ανεπαρκείς σε μαγγάνιο και μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητά των φουντουκιών να αυξήσουν την πυκνότητα του οστού και να καταπολεμήσουν την οστεοπόρωση.
Νευρικό σύστημα
Το νευρικό σύστημα χρειάζεται αμινοξέα για να λειτουργήσει, και τα αμινοξέα απαιτούν βιταμίνη Β6. Τα φουντούκια είναι πλούσια σε βιταμίνη B6. Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της μυελίνης, η οποία αυξάνει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρικών ώσεων επιτρέποντας το νευρικό σύστημα να λειτουργεί βέλτιστα. Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 είναι αποφασιστικής σημασίας για τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης, της μελατονίνης και της επινεφρίνης.
Πεπτικό σύστημα
Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα φουντούκια εξασφαλίζει την τακτική κυκλοφορία των τροφίμων και των αποβλήτων μέσω της πεπτικής οδού, την κατανομή του φόρτου εργασίας ομοιόμορφα και την προώθηση της σωστής ισορροπίας των χημικών ουσιών και μικροοργανισμών που απαιτούνται για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.
Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Στάσου… φουντούκια!Τα φουντούκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ), Β6 και Β9 (φολικό οξύ). Το σύμπλεγμα βιταμινών Β χρησιμοποιείται σε όλο το σώμα, ιδιαίτερα για την υγεία του νευρικού συστήματος. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β κατευνάζουν το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη μνήμη και είναι αναγκαίες για την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη. Η νιασίνη βελτιώνει την υγεία του δέρματος, εξασφαλίζει τη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού και του νευρικού συστήματος. Μερικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν την κατασκευή και επισκευή του κατεστραμμένου DNA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...