Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Η κηπουρική χαρίζει χρόνια


Η ασχολία με τον κήπο ή τις επισκευές του σπιτιού συνδέεται με μακρύτερη επιβίωση, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους άνω των 60 ετών.


Η κηπουρική χαρίζει χρόνια Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να θεωρούν δύσκολο να ασκηθούν εντατικά αλλά η νέα έρευνα αναφέρει ότι απλώς αν σηκωθούν από τον καναπέ και αποφύγουν την καθιστική ζωή μπορεί να σώσουν τη ζωή τους.

Η σουηδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 4.232 ανθρώπους υπέδειξε ότι οι κίνδυνοι για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο μειώθηκαν.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό 'British Journal of Sports Medicine.'

Οι ερευνητές στο Karolinska University Hospital, της Στοκχόλμης, δήλωσαν ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έτειναν να περνούν περισσότερο χρόνο καθισμένοι και ασκούνταν λιγότερο χρόνο σε σχέση με ανθρώπους σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Εστίασαν στα επίπεδα δραστηριότητας μεταξύ της καθιστικής ζωής και της άσκησης, όπως επισκευή αυτοκινήτου, σπιτιού, κούρεμα γκαζόν, μάζεμα φραουλών ή κυνήγι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άνθρωποι που ήταν περισσότερο δραστήριοι σε καθημερινή βάση είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, αλλά όσοι μετά βίας ήταν δραστήριοι, χωρίς να ασκούνται, είχαν μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με όσους δεν έκαναν τίποτα.

Η δραστηριότητα μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 27% και της θνησιμότητας από οποιαδήποτε αίτια κατά 30% στην έρευνα που διήρκεσε 12 χρόνια.

Η έρευνα αναφέρει πως μια γενικά δραστήρια καθημερινότητα είχε σημαντικά ωφέλιμες σχέσεις με την καρδιαγγειακή υγεία και τη μακροζωία σε ηλικιωμένους, που φάνηκε να υπάρχει άσχετα από την τακτική άσκηση.

Αναφέρει ότι τα ευρήματα είχαν υψηλή κλινική σχέση για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, που μπορεί να περνούν πολύ χρόνο στον καναπέ ή στο κρεβάτι.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η καθιστική ζωή για μεγάλες περιόδους μπορεί να μειώσει το μεταβολικό ρυθμό ή η έλλειψη δραστηριότητας μπορεί να αλλάξει τις ορμόνες που παράγονται στο μυϊκό ιστό.

Αυτά θα μπορούσαν να έχουν επίδραση στη γενική υγεία.

Πηγές: 'British Journal of Sports Medicine.'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...