Φίγγι – Cranberry (κράνμπερι): Ασπίδα του ουροποιητικού!
το cranberry είναι γνωστό για την αντιφλεγμονώδη δράση του στα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα. Βοηθά σε ακράτεια που προέρχεται από κακή λειτουργία των νεφρών. Υποστηρίζει την μείωση του ουρικού οξέος ώστε να διαλύονται οι πέτρες στα νεφρά. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση εναντίον πολλών παθογόνων. Βοηθά σε κυστίτιδα, κάψιμο και πόνο κατά την ούρηση.
Περαιτέρω ενέργειες:
Χρησιμεύει ως διουρητικό και ως μέσο για την ενίσχυση των τριχοειδών αγγείων. Αποτελεσματική θεραπεία για νόσους όπως η κυστίτιδα και η νεφρική λιθίαση, η ουρική αρθρίτιδα και για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Το Cranberry περιέχει φλαβονοειδές quercetin, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το Quercetin είναι ένα αντισταμινικό, το οποίο βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλεργίας. Πρόσφατα στοιχεία από μελέτες με εκχύλισμα cranberry δείχνουν αποτελεσματικότητα σε ορισμένους τύπους λευχαιμίας.
Tα κράνμπερι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αποτελούν καλή πηγή κηκιδικoύ οξέος (ellagic acid) μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που έχει αντικαρκινική δράση. Mε βάση τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, το συστατικό αυτό φαίνεται ότι εμποδίζει την αλλοίωση του DNA, δηλαδή του γενετικού μας υλικού, «αφοπλίζει» τη δράση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων. Eκείνο, όμως, που είναι εντυπωσιακό σε σχέση με τη δράση του κράνμπερι είναι ότι καταπολεμά τα κύτταρα του καρκίνου πριν και μετά την εμφάνιση της νόσου. Αποτρέπει και τις μεταστάσεις.
Eδώ και αιώνες τα κράνμπερι θεωρούνται παραδοσιακό γιατρικό για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Όμως, η θεραπευτική τους αξία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει και επιστημονική βάση. Mια μελέτη της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard σε ηλικιωμένες γυναίκες που έπιναν 1-2 ποτήρια χυμό κράνμπερι καθημερινά για έξι μήνες, απέδειξε ότι ο αριθμός των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη τους περιορίστηκε και, επιπλέον, ότι είχαν σχεδόν 60% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν λοιμώξεις στην περιοχή. Επίσης, οι γυναίκες που είχαν ουρολοίμωξη και έπιναν χυμό, είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να την ξεπεράσουν γρηγορότερα, σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν. Για τη δράση των κράνμπερι στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ευθύνονται δύο συστατικά, η φρουκτόζη και ένα άλλο, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Aυτά τα δύο δρουν με τρόπο που αποτρέπουν την προσκόλληση των βακτηριδίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου