Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Α Σ Κ Η Σ Η & ΥΓΕΙΑ!

Οι 4 παθήσεις που μπορείτε να νικήσετε μέσω της άσκησης




Πώς μπορεί η άσκηση να μας βοηθήσει να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε 5 συχνές παθήσεις και τι πρέπει να προσέχουμε σε κάθε περίπτωση; Ποια είναι η ιδανική μορφή άσκησης στην περίπτωση που υποφέρουμε από κάποια πάθηση όπως π.χ. άσθμα ή διαβήτη; Τι πρέπει να αποφεύγουμε και πώς θα γυμναστούμε με ασφάλεια; Οι απαντήσεις ακολουθούν…
1. Αρθρίτιδα
Τα οφέλη: Η άσκηση σας βοηθάει να ελέγξετε το βάρος σας γεγονός πολύ σημαντικό στην περίπτωση που πάσχετε από αρθρίτιδα. Επίσης συμβάλλει στην μείωση των πόνων και τη βελτίωση της ικανότητας σας να ανταποκρίνεστε στις καθημερινές σας κινήσεις ευκολότερα. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνει την κινητικότητα.
Τι να προσέξετε: Αρχίστε σταδιακά με ήπιες δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις σας και μην ξεκινήσετε αν δεν συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Κάντε συχνά διαλείμματα μόλις νιώθετε ότι κάποια άσκηση σας κουράζει. Το περπάτημα, οι ασκήσεις στο νερό, το κολύμπι και το ποδήλατο είναι ιδανικές για την περίπτωση που κάποιος πάσχει από αρθρίτιδα επειδή δεν ασκούν μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις.
2. Άσθμα
Τα οφέλη: Δεν σημαίνει ότι επειδή έχετε άσθμα πρέπει να αποκλείσετε την γυμναστική από τη ζωή σας. Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση σας καθώς δυναμώνει το αναπνευστικό σύστημα και προάγει την υγεία της καρδιά σας. Επιπλέον η άσκηση σας βοηθάει να διατηρήστε στα κιλά σας (ή να χάσετε βάρος στην περίπτωση που έχετε περιττά κιλά) και να διατηρείτε σε φυσιολογικά επίπεδα τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Με τον τρόπο αυτό βοηθάει έμμεσα να αποφύγετε ασθματικές κρίσεις αφού ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος συνδέεται με την εκδήλωση συμπτωμάτων άσθματος.
Τι να προσέξετε: Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μια κρίση άσθματος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διακόψετε αμέσως την άσκηση. Αποφύγετε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους την περίοδο της ανθοφορίας αν είστε αλλεργικοί στη γύρη. Αν ασκήστε με κρύο καιρό φοράτε χειρουργική μάσκα για να μην εισπνέετε τον παγωμένο αέρα. Μην ξεχνάτε το ζέσταμα πριν ξεκινήσετε κάποια έντονη δραστηριότητα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνετε πριν την άσκηση ή στην περίπτωση που σας εκδηλωθεί μια κρίση άσθματος.
3.Υπέρταση
Τα οφέλη: Η άσκηση συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και η ιδιότητα αυτή είναι πολύ χρήσιμη για κάποιον που έχει υπέρταση. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες έρευνες η άσκηση είναι το ίδιο αποτελεσματική με τα φάρμακα που μειώνουν την πίεση. Επιπλέον η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για την υπέρταση που ίσως ήδη λαμβάνετε, αλλά και να συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης στην περίπτωση που είστε υγιείς. Τέλος η άσκηση σας βοηθάει να χάσετε βάρος αν έχετε περιττά κιλά και αυτό είναι σημαντικό στον έλεγχο της υπέρτασης.
Τι να προσέξετε: Επιλέξτε αεροβικές ασκήσεις που είναι πιο αποτελεσματικές όσον αφορά στην μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, όπως το τζόκινγκ, το περπάτημα το ποδήλατο ή το κολύμπι. Ιδιαίτερα αν εκτός από την υπέρταση έχετε και άλλα προβλήματα υγείας (καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνιες παθήσεις κτλ) ή είστε παχύσαρκοι μην ξεκινήστε κάποιο πρόγραμμα άσκησης, αν δεν συμβουλευτείτε πρώτα γιατρό.
4. Διαβήτης
Τα οφέλη: Η άσκηση και ιδιαίτερα η αεροβική μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη. Σύμφωνα με έρευνα από το Medical College of Georgia τα υπέρβαρα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτή κατάφεραν να μειώσουν τον κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο με την άσκηση. Οι ερευνητές από το Medical College of Georgia διαπίστωσαν ότι όσα παιδιά ασκούνταν είχαν μεγαλύτερη μείωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη σε σχέση με παιδιά στην ομάδα ελέγχου. Παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερη μείωση στο γενικό λίπος του οργανισμού και στο κοιλιακό λίπος που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου. Επιπλέον η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας και αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε χαμηλότερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τι να προσέξετε: Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το ποιες ασκήσεις είναι καλύτερες για να αρχίσετε. Ελέγξτε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας πριν ξεκινήσετε την άσκηση. Εάν είναι χαμηλά θα πρέπει να αναβάλετε την άσκηση έως ότου αυξηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα. Σταματήστε την άσκηση αν νιώσετε δυσφορία ή ζάλη κτλ.
Πηγή: gr.news.yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...