Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ωκυτοκίνη: Η ορμόνη των σχέσεων, της ευτυχίας και της υγείας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου,
Ωκυτοκίνη: Η ορμόνη των σχέσεων, της ευτυχίας και της υγείαςΗ ωκυτοκίνη (oxytocin) ή αλλιώς ορμόνη του έρωτα είναι ένας νευροδιαβιβαστής που δρα ως ορμόνη. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη ρύθμιση της εμπιστοσύνης και της ηθικής, και η μελέτη της ορμόνης αποκαλύπτει συναρπαστικές πληροφορίες για την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις σχέσεις. Η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται στο σώμα όταν αισθανόμαστε ασφαλείς και συνδέεται και ενημερώνει τον εγκέφαλο ότι "όλα είναι εντάξει". Ο Δρ Paul Zak έχει διαπιστώσει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος παράγει φυσικά ωκυτοκίνη στη διάρκεια του θηλασμού, τον οργασμό, την αγκαλιά, ξαπλώνοντας, κρατώντας το χέρι του συντρόφου, κατά τον χορό, το μασάζ, τη χειρωνακτική εργασία και την προσευχή.
Οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί ως κοινωνικά πλάσματα. Η ωκυτοκίνη μάς βοηθά να περιηγηθούμε στον κόσμο των πολύπλοκων κοινωνικών σχέσεων αποκομίζοντας θετική κοινωνική συμπεριφορά και βιώνοντας αισθήματα ικανοποίησης και χαλάρωσης. Όπως ανακαλύφθηκε από τον Zak, ​​η ωκυτοκίνη ενεργοποιεί ορισμένες κοινωνικές συμπεριφορές, όπως είναι η γενναιοδωρία, η συμπόνια και η συγχώρεση. Με άλλα λόγια, η παρουσία της στον εγκέφαλο μάς βοηθά να εμπιστευόμαστε και να συνδεόμαστε με ξένους.
Ωκυτοκίνη και εμπιστοσύνη
Αυτό το εύρημα σχετίζεται με μία άλλη μελέτη που συντονίστηκε από τον Zak, στην οποία βρήκε ότι η ωκυτοκίνη αυξάνει την πιθανότητα ενός ατόμου να εμπιστεύεται τους ξένους και να τους δίνει χρήματα. Σε αυτή τη μελέτη οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δώσουν ένα μέρος του χρηματικού ποσού των 10$, το οποίο είχε δοθεί από τους ερευνητές στον καθένα ξεχωριστά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που προηγουμένως τους είχε χορηγηθεί ωκυτοκίνη ήταν 80% πιο γενναιόδωροι από την ομάδα ελέγχου και είχαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους ξένους που συνάντησαν.
Ωκυτοκίνη και σχέσεις
Ο Ditzen και οι συνεργάτες του σχεδίασαν μια μελέτη με επίκεντρο τα ζευγάρια και διαπίστωσαν ότι εκείνα που έλαβαν θεραπεία ωκυτοκίνης εμφάνισαν πολύ χαμηλά επίπεδα στρες. Τα συμμετέχοντα ζευγάρια κλήθηκαν να συζητήσουν ένα ιδιαίτερα αγχωτικό θέμα το οποίο τους είχε φέρει σε ρήξη κατά το παρελθόν. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν την παρουσία των ορμονών του στρες στο σώμα τους. Βρήκαν ότι η ωκυτοκίνη βελτίωσε την επικοινωνία μεταξύ των ζευγαριών και επίσης ότι μείωσε την παρουσία της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με το άγχος.
Παράλληλα, η έρευνα κατέδειξε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν συνθετική ωκυτοκίνη ήταν πιο πιθανό να αντιλαμβάνονται τους ξένους ως ελκυστικούς και αξιόπιστους σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν τους χορηγήθηκε η ορμόνη. Τελικά, μήπως οι διαφορές στην προσωπικότητα και στις προτιμήσεις των ατόμων διέπονται και επηρεάζονται από τα διαφορετικά επίπεδα ωκυτοκίνης;
Ανακαλώντας πρόσωπα αγαπημένα
Ωκυτοκίνη: Η ορμόνη των σχέσεων, της ευτυχίας και της υγείαςΩκυτοκίνη και μνήμες
Μία ακόμη μελέτη δείχνει ότι αυτή η ορμόνη επηρεάζει την ικανότητά μας να κωδικοποιήσουμε και να ανακαλέσουμε μνήμες. Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν ωκυτοκίνη ανακάλεσαν πρόσωπα αγαπημένα που βίωσαν ευχάριστες στιγμές μαζί τους. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να επηρεάσει το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και θα μπορούσε να μας επιτρέψει να αναγνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε τις θετικές σκέψεις και τις εμπειρίες που συνήθως παραβλέπουμε.
Βυθιστείτε στην αγκαλιά
Πώς μπορούμε να επωφεληθούμε περισσότερο από την ορμόνη αυτή και να μεγιστοποιήσουμε την κυκλοφορία της στο σώμα μας; Η ωκυτοκίνη βρίσκεται μόνο στα θηλαστικά και απαιτείται η διέγερσή της για να κυκλοφορήσει. Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) διευκολύνει την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης και ότι ακόμη και η σκέψη κάποιου που σας αγαπάει ή για κάποιον που νοιάζεστε βαθιά αρκεί για την απελευθέρωσή της.
Ωστόσο, η φυσική επαφή διεγείρει σημαντικά την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης. Ο Δρ Zak σε ένα συνέδριο προβλέπει τουλάχιστον 8 αγκαλιές την ημέρα για να αισθανόμαστε περισσότερο ευτυχισμένοι. Σύμφωνα με τον Zak η έρευνα στις σχέσεις έχει δείξει ότι υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης συνδέονται με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς ιδιαίτερα στις γυναίκες. Επιπλέον, μετά από 20 δευτερόλεπτα αγκαλιάς του συντρόφου αυξάνονται τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, ενώ παράλληλα μειώνεται η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός και τα επίπεδα κορτιζόλης. Βυθιστείτε σε αγκαλιές λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...