Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Χαλβάς Σησαμένιος. Όχι τόσο υγιεινός ούτε τόσο αγνός όσο νομίζεις

ΤΑ ΣΥΝ
* Περιέχει ταχίνι, πηγή καλού λίπους και πρωτεϊνών.
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει τρανς λιπαρά.
Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Ο σησαμένιος χαλβάς, δηλαδή αυτός που τον λέμε και χαλβά του μπακάλη κανονικά περιέχει κυρίως ταχίνι και ζάχαρη. Τον βρίσκεις έτοιμο σε συσκευασίες αλλά και πίσω από το πάγκο και είναι μια τροφή που βρίσκεις συχνά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αλλά και σε μέρες νηστείας.
Κανονικά παράγεται από ταχίνι και ζάχαρη, ωστόσο αυτά που βρήκαμε εμείς στο σούπερ μάρκετ  περιέχουν ταχίνι, αλλά αντί για ζάχαρη περιέχουν σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης αλλά και υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά.
Δηλαδή 2 υλικά που πρέπει να αποφεύγουμε. 
Η φρουκτόζη σε έρευνες φαίνεται να αποθηκεύεται πιο γρήγορα σε λίπος απ’ ότι η απλή ζάχαρη, συσχετίζεται με αύξηση τριγλυκεριδίων στο αίμα και επηρεάζει και διάφορες ορμόνες. Σχετικά με τα υδρογονωμένα λιπαρά, έχουμε ξαναμιλήσει και για αυτά πολλές φορές όπου συστήνεται να μην καταναλώνουμε καθόλου από αυτό το λίπος ακόμα και σε μικρές ποσότητες, αφού συσχετίζεται με αύξηση της χοληστερίνης και συσσώρευσης λίπους στο στομάχι.
Είναι αναμενόμενο ότι ένα προϊόν όπως ο σησαμένιος χαλβάς να έχει πολλές θερμίδες και λιπαρά, και φυσικά δεν κρίνουμε αυτό αφού είναι και καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά και φυτικών ινών οπότε χορταίνει αρκετά.
Ωστόσο όταν χρησιμοποιούνται επεξεργασμένα υλικά που τελικά περισσότερο βλάπτουν παρά κάνουν καλό, χάνει την αξία του ενα τέτοιο παραδοσιακό προϊόν.
Όχι λοιπόν αυτός ο χαλβάς σε αυτή τη μορφή δεν μπορεί να θεωρηθεί παραδοσιακός ούτε ιδιαίτερα υγιεινός.
Αν θες να απολαύσεις αυτού του τύπου χαλβά, ψάξε για προϊόν που δεν περιέχει σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης ούτε υδρογονωμένα φυτικά έλαια.
Οι χαλβάδες πίσω από το πάγκο συχνά είναι απλά οι ίδιες μάρκες που βρίσκεις στα ράφια, οπότε ζήτησε να μάθεις τι συστατικά έχουν πριν το αγοράσεις.
Και αν δεν βρίσκεις απόλαυσε το  ταχίνι σε μια φέτα ψωμί και όχι με όλα αυτά τα συστατικά.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΚΕΤΟ ΧΑΛΒΑ ΑΝΑ 30 γρ: Θερμίδες: 164, Υδατάνθρακες: 13 γρ., Πρωτεΐνη: 4,2 γρ., Λιπαρά: 9,9 γρ.
Επίσης ωραία είναι η προσθήκη μελιού ή αν θέλουμε άρωμα κακάο μπορούμε να προσθέσουμε χαρουπόμελο.
Έρευνα StopAlimentarius

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...