Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ταχίνι: θρεπτικό και απαραίτητο


Το ταχίνι είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, που προέρχεται από εξαιρετικά επιλεγμένους σπόρους σησαμιού.
Οι σπόροι αυτοί, στη συνέχεια περνούν από επεξεργασία αποφλοίωσης και ξήρανσης και στη συνέχεια πολτοποιούνται, δημιουργώντας μια λιπαρή κρέμα, το γνωστό σε όλους μας ταχίνι.
Η ονομασία του, προέρχεται από την τουρκική γλώσσα, όπου κατά λέξη σημαίνει «ο πολτός του σησαμιού».
Πολύτιμα συστατικά
Πρόκειται για έναν διατροφικό θησαυρό καθώς το ταχίνι, περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών, πολύτιμων για την ανθρώπινη υγεία. Πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες, βιταμίνες (Ε, Β1, Β2, νιασίνη κ.α., αμινοξέα και υδατάνθρακες. Σπάνια μία και μόνο τροφή καταφέρνει να συνδυάζει όλα αυτά τα συστατικά, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και για τον λόγο αυτό, πολλοί θεωρούν, πως το ταχίνι είναι μια σούπερ-τροφή.
Πού ωφελεί;
Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο καταπολεμώντας έτσι την οστεοπόρωση, κάλιο και ψευδάργυρο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μαγγάνιο και σελήνιο με έντονη αντιοξειδωτική δράση καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, χαλκό για την ενίσχυση των αρθρώσεων, σίδηρο για την τόνωση του οργανισμού και την καταπολέμηση της αναιμίας, αμινοξέα που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία νεφρών και συκωτιού καθώς και φώσφορο και μαγνήσιο που καταπολεμούν δραστικά τον πονοκέφαλο ή τις χρόνιες ημικρανίες.
Οι υδατάνθρακες που περιέχει, ομαλοποιούν το γαστρεντερικό σύστημα, τα Ω6 λιπαρά του μειώνουν τη χοληστερόλη ενώ και η βιταμίνη Ε που περιέχει, προστατεύει τον οργανισμό από τη γήρανση. Επίσης, σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, διαπιστώθηκε, πως το ταχίνι διαθέτει αντικαρκινική δράση ενώ ενδέχεται να δρα ανασταλτικά στο Αλτσχάιμερ, τις παθήσεις της καρδιάς, τον καταρράκτη και τον διαβήτη.

Τρόποι μαγειρέματος
Είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο συστατικό τόσο για μαγειρική όσο και για προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Αποτελεί ωστόσο, το βασικότερο συστατικό του χαλβά, ενώ χρησιμοποιείται και σε πίτες, κέικ ή κουλουράκια.
Αρκετοί, το χρησιμοποιούν και αντί ζάχαρης-παρόλο που κάθε κουταλιά ταχινιού έχει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη-όμως, το προτιμούν λόγω των θρεπτικών συστατικών του. Δεν είναι λίγοι και όσοι συνηθίζουν να προσθέτουν ταχίνι στα ροφήματά τους, π.χ. στον καφέ ή στο τσάι!
Για ποιους ενδείκνυται;
Για όλους ανεξαιρέτως. Αλλά πολύ περισσότερο για τα παιδιά, καθώς συνήθως δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους και μπορούν να το καταναλώνουν άφοβα ακόμη και με ιδιαίτερη συχνότητα. Ωστόσο, και για τους ενήλικες, το ταχίνι αποτελεί απαραίτητο συστατικό διατροφής καθώς διασφαλίζει την καλή υγεία του οργανισμού. Όμως, οι ενήλικες θα πρέπει να το καταναλώνουν με φειδώ καθώς η θερμιδική του αξία είναι μεγάλη και έτσι ενδέχεται να χάσουν τον έλεγχο του βάρους τους με την συχνή κατανάλωση.
Πηγή: clickatlife.gr
Σχόλιο StopAlimentarius:  Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε συσκευασίες με μέλι ή και με κακάο. Είναι προτιμότερο να επιλέξουμε την ανόθευτη μορφή του και να αναμείξουμε εμείς μέλι (για να είμαστε σίγουροι ότι θα τελικά θα φάμε ταχίνι με μέλι και όχι με γλυκόζη!) ή αν θέλουμε τη γεύση του κακάο μπορούμε να προσθέσουμε χαρουπόμελο που θα μας δώσει τη γεύση του κακάο με πολύ πιο ωφέλιμα συστατικά.
Όσον αφορά τη φήμη ότι το ταχίνι “μας παχαίνει” δεν ευσταθεί. Δυστυχώς συγχέουμε το ταχίνι με το χαλβά, ο οποίος είναι επεξεργασμένη τροφή με 40-45% γλυκόζη!
Ο χαλβάς είναι αυτός που θα πρέπει να τρώμε με φειδώ ή να αποφεύγουμε καλύτερα!
Μπορούμε να αναμείξουμε ταχίνι με ωμούς ξηρούς καρπούς και μέλι ή χαρουπόμελο και να αντικαταστήσουμε το χαλβά. Όσο περισσότερη ποσότητα μελιού προσθέσουμε τόσο θα πήξει το μείγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...