Αλάτι | 28.02.2014
Η πιο γρήγορη σπιτική λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα
Κάθε χρόνο την
Καθαρά Δευτέρα, αναρωτιέμαι γιατί δεν τρώμε όλον τον χρόνο λαγάνα. Το
ίδιο αναρωτιούνται πολλοί σαν εμένα, αλλά κανείς δε φαίνεται να το
θυμάται παρά μόνο όταν πλησιάζει το πρώτο ανοιξιάτικο τριήμερο του
χρόνου. Εκτός ίσως από τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας που την
απολαμβάνουν όλον τον χρόνο, αφού με λαγάνα φτιάχνουν τα σουβλάκια τους
σε όλα τα σουβλατζίδικα της πόλης!
Μερίδες: 3 μεσαίες λαγάνες, Χρόνος Προετοιμασίας: 15′, Χρόνος Αναμονής: 1 ώρα, Χρόνος Μαγειρέματος: 20′)
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά (14 γρ.)
- 2 κούπες χλιαρό Νερό (~35oC)
- 400 γρ. Aλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400γρ. κίτρινο Αλεύρι (το βρίσκετε ως χωριάτικο ή για ζύμωμα)
- 2 κ.γ. Αλάτι
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. Ζάχαρη
- Σουσάμι
- Πάστα λιαστής ντομάτας ή λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
- Ρίγανη και ελιές
- Πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
- Αποξηραμένο ή τηγανητό κρεμμύδι
- Ξηροί καρποί (φουντούκια, καρύδια κτλ)
- Σκορδοπίπερο
2. Στο μπολ με τη μαγιά, προσθέστε το λάδι και σιγά σιγά εναλλάξ τα άλευρα με το νερό. 3. Ζυμώστε καλά για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
4. Χωρίστε σε 4 μπάλες, αλείψτε με λάδι και αφήστε για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
5. Ζυμώστε ξανά τις μπάλες
ζύμης ξεχωριστά την καθεμία, σε αλευρωμένο πάγκο. Προσθέστε στην κάθε
μπάλα το υλικό ή το αρωματικό της προτίμησής σας την ώρα που τη
ζυμώνετε.
6. Ανοίξτε με τον πλάστη στο
σχήμα της λαγάνας. Τοποθετήστε στο ταψί και αφήστε πάλι για 20 λεπτά να
φουσκώσουν. Με τα δάχτυλα κάντε τις τρύπες και περάστε τις λαγάνες με
νερό και ελαιόλαδο με ένα πινέλο. Πασπαλίστε με το σουσάμι.
7. Ψήστε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 15-20 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσουν.
Σερβίρετε αμέσως, συνοδεία ταραμοσαλάτας, καλαμαρακίου τηγανητού, χταποδιού στα κάρβουνα και σαλάτας μαυρομάτικα.
Enjoy Koulouma!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου