Διατροφή και υγεία: 10 ευεργετικά τρόφιμα που πρέπει να τρώμε
Διατροφή και υγεία:
Τα 10 ευεργετικά τρόφιμα
Σολομός :
θεωρείται ένα από τα πιο πλούσια ψάρια σε ω-3 λιπαρά οξέα, ενώ η
περιεκτικότητα του σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη τον κατατάσσει
στα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε 1 φορά την εβδομάδα τουλάχιστον.
Γαλοπούλα : το κρέας της θεωρείται από τα πιο άπαχα και ταυτόχρονα ευεργετικά τρόφιμα
λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνη και σε απαραίτητα για
τον οργανισμό αμινοξέα. Συγκριτικά με το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα λευκά
κρέατα, έχει την μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα «κακά» λιπαρά,
ιδιαίτερα αν πρόκειται για γαλοπούλα ελευθέρας βοσκής.
Άπαχο βοδινό κρέας :
πρόκειται για κόκκινο κρέας που εκτός από υψηλή περιεκτικότητα σε
πρωτεΐνη περιέχει και μεγάλα ποσά αιμικού σιδήρου, άμεσα απορροφήσιμα
από τον οργανισμό. Σε σχέση με τα υπόλοιπα κομμάτια κόκκινου κρέατος,
αυτό το κομμάτι άπαχου βοδινού δεν έχει τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε
κορεσμένα «κακά» λιπαρά. 1φορά την εβδομάδα είναι απαραίτητο σε παιδιά,
ηλικιωμένους και εγκύους.
Καυτερές πιπεριές :
δεν είναι μόνο η γεύση και ιδιαίτερη σπιρτάδα που αποδίδουν στα φαγητά.
Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν το συστατικό καψαϊκίνη που προκαλεί
υπεραιμία και καλή κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό, ενώ
αποδεδειγμένα η χρήση τους προκαλεί έντονο θερμικό αποτέλεσμα στο σώμα
που είναι δυνατόν να αυξήσει τον μεταβολισμό και τις καύσεις σε ένα
μικρό ποσοστό. Περιέχουν επίσης το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας
ποσότητας σε βιταμίνη Α, έχουν σημαντικά ποσά Καλίου, βιταμίνης C, Κ, Β6 ενώ είναι αποδεδειγμένη η αντιφλεγμονώδης δράση τους.
Αποβουτυρωμένο γάλα :
πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει την δράση του γάλακτος στην
απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Το γάλα, όχι μόνο περιέχει
ασβέστιο, αλλά με τα υπόλοιπα συστατικά του βοηθά τον οργανισμό να το
απορροφήσει αποτελεσματικά. Εάν είναι αποβουτυρωμένο δεν θα περιέχει
μεγάλο ποσοστό κορεσμένων κακών λιπαρών. Καταναλώστε το σε καθημερινή
βάση.
Πράσινο τσάι :
περιέχει την τεΐνη του τσαγιού που είναι ουσία παρόμοια με την καφεΐνη
με μια πιο ήπια αλλά παρατεταμένη δράση. Διεγείρει τον εγκέφαλο και το
κεντρικό νευρικό σύστημα, κάτι που έχει επίδραση και στην μεταβολική
λειτουργία του οργανισμού, αυξάνοντας την σε μικρό όμως βαθμό. Το
πράσινο τσάι περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες πολλών και
διαφορετικών αντιοξειδωτικών ουσιών. Καταναλώστε λογικές ποσότητες σε
καθημερινή βάση.
Σπανάκι :
Φουλ σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές
ουσίες, η αγαπημένη τροφή του Ποπάϋ μας προσδίδει πολύ λίγες θερμίδες
αλλά πολύ μεγάλη ποσότητα θρεπτικών στοιχείων. Μια μερίδα σπανακιού
περιέχει πάνω από το 60% της συνιστώμενης ποσότητες σε βιταμίνη Α και
πάνω από το 200% σε βιταμίνη Κ.
Μπρόκολο : περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων και για αυτό θεωρείται ως ένα από τα πιο ευεργετικά τρόφιμα της διατροφής μας. Είναι πλούσιο σεασβέστιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Α και C και σε φυτικές ίνες, ενώ τα αντιοξειδωτικά συστατικά του είναι αναρίθμητα.
Πράσινα φασολάκια :
περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, φυτικού σιδήρου,
ασβεστίου, φυτικών ινών αλλά και πρωτεϊνών, ενώ έχουν πολύ λίγες
θερμίδες και πολυακόρεστα «καλά» λιπαρά οξέα. Αν προέρχονται από
βιολογική καλλιέργεια, τα πράσινα φασολάκια είναι από τα πιο ευεργετικά τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε.
Βρώμη:
είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και γι αυτό χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό
από τους χορτοφάγους. Περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και
σεληνίου, ενός ιχνοστοιχείου με σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Το
σελήνιο είναι επίσης πολύ σημαντικό για την ομαλή λειτουργία του
ανοσοποιητικού συστήματος και για αυτό είναι κρίσιμη η πρόσληψη του από
τις τροφές. Είναι πολύ ελαφριά σε βάρος και μια μεγάλη ποσότητα μας
χορταίνει χωρίς να αποδίδει πολλές θερμίδες. Θεωρείται ιδανική τροφή για
πρωινό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου